Galletes de tondre

Publicat dia 22 octubre 2012 galletes. General. receptes dolces


AixĂ­ com per les matances s’oferien figues seques i galletes de crema de coco, aquests eren les pastes habituals el dia de tondre les ovelles. La seva forma caracterĂ­stica les fa particulars tot i que no ho sĂłn els seus ingredients, molt habituals en la rebosteria mallorquina. SĂłn molt senzilles i en surten un munt amb la mesura que aquĂ­ public. SupĂČs que per la seva austeritat i per la quantitat que en sortia era molt recurrent fer-ne per a qualsevol esdeveniment social.

Feia temps que anava al darrera d’elles perquĂš nomĂ©s n’havia fet de petita, a ca la padrina d’unes amigues. Recordava que tenia la mĂ quina a posta perĂČ no sabia ni la recepta ni a on podria trobar l’aparell. I va ser de manera casual, parlant amb les meva tia Antonina que en vaig saber mĂ©s coses. Em va venir tan bĂ© que ella mateixa tenia la mĂ quina en qĂŒestiĂł i la recepta! com podeu veure a la fotografia es tracta d’un instrument de capolar carn d’un temps. Per fer la forma acanalada s’hi ha de posar una petita peça amb una obertura dentada i nomĂ©s cal anar tallant la pasta a mesura que surt.

Tenia moltes ganes de fer-les i com que a MemĂČries d’una cuinera han proposat que fĂ©ssim galletes, he vist l’oportunitat perfecta per recuperar aquesta antiga recepta. He fet la meitat de la mesura i me n’han sortit un centenar. Si la feis completa heu de saber que sĂłn 4 ous i 3 blancs per 1 kg de farina. Per ser mĂ©s prĂ ctica nomĂ©s he posat un blanc d’ou quan he fet la meitat de tot. Segur que hi ha moltes versions, jo he fet la de la meva tia Antonina i li dedic les galletes amb tota la meva estimaciĂł.

Ingredients
500 gr farina
125 gr sucre
125 gr saĂŻm
2 ous
1 blanc d’ou
1/2 tassa cafĂš d’oli
sucre en pols
canyella en pols


Encalentim el forn a 180ÂșC. En un ribell o un bol hi posam el saĂŻm a temperatura ambient, l’oli, el sucre i els ous. Acabam de fondre el saĂŻm amb les mans i ho mesclam tot de manera que ens quedi una crema fina i sense grums. Hi mesclam la farina tamisada per tandes fins que no s’aferri a les mans o a les parets del recipient.

Farem bolles grosses i anirem introduint la pasta a la màquina. Tallarem les galletes segons la mida que més ens agradi i les posarem en una safata de forn prÚviament folrada amb un silpat o amb paper vegetal. Les enfornarem 12-15 minuts, girant la palangana a la meitat del temps. Les deixarem refredar sobre una reixeta. Abans de servir-les vos recoman que les empolvoreu amb sucre en pols i una mica de canyella.

Nota: com que en surten moltes em semblen perfectes per a una festa o per a un àpat amb molta gent. Si no trobau la màquina (crec que no serà difícil a qualsevol ferreteria) podeu emprar un tallador de pasta qualsevol i fer la recepta talment. No són molt dolces així que si sou molt llépols vos recoman que hi afegiu una mica de sucre.

Receptes similars: galletes

CrĂ©me brĂ»lĂ©e de pomes amb galetes d’espĂ­gol

Publicat dia 6 novembre 2015

La crĂ©me brĂ»lĂ©e és una recepta francesa senzilla d’ou, semblant a la crema catalana. Els ingredients sĂłn quasi els mateixos, nomĂ©s que la crĂ©me brĂ»lĂ©e du nata i es cou al bany maria. Ara que Ă©s temps de pomes m’han semblat adients…

Llegeix-ne més

Pastissets antics amb confitura de pebres i sobrassada

Publicat dia 7 novembre 2013

La rebosteria de les Illes Balears Ă©s rica i variada: masses tovades, farcides, mantecados, torrons, crespells, doblegats, pastes salades amb carn, verdures o peix; coques bambes, quartos, panades., cocarrois, confitures… i la reina indiscutible i reconeguda a tot arreu: l’ensaĂŻmada….

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infĂ ncia. Ma mare ens en feia unes raoles bonĂ­ssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabĂ vem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El PastĂ­s Òpera Ă©s un pastĂ­s clĂ ssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sĂ­ sembla clar Ă©s que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de ParĂ­s. Aquest…

Llegeix-ne més

Receptes similars: receptes dolces

Gelat d’herbes dolces

Publicat dia 5 abril 2016

Em pens que la primavera serĂ  mĂ©s hivernenca que l’hivern mateix. I tot i que el fred no ens acaba de deixar un geladet casolĂ  sempre ve de gust. A mi m’agrada molt fer-ne per a acompanyar altres dolços, el…

Llegeix-ne més

PastĂ­s cremĂłs de xocolata i avellanes

Publicat dia 26 febrer 2016

Els pastissos de xocolata m’agraden molt, sobretot si sĂłn humits i cremosos, per aixĂČ sovint em decant pels brownies. Aquest, tot i no ser-ho, Ă©s una delĂ­cia que reuneix totes les qualitats que m’agraden.

Llegeix-ne més

Comenta