Així com per les matances s’oferien figues seques i galletes de crema de coco, aquests eren les pastes habituals el dia de tondre les ovelles. La seva forma característica les fa particulars tot i que no ho són els seus ingredients, molt habituals en la rebosteria mallorquina. Són molt senzilles i en surten un munt amb la mesura que aquí public. Supòs que per la seva austeritat i per la quantitat que en sortia era molt recurrent fer-ne per a qualsevol esdeveniment social.
Feia temps que anava al darrera d’elles perquè només n’havia fet de petita, a ca la padrina d’unes amigues. Recordava que tenia la màquina a posta però no sabia ni la recepta ni a on podria trobar l’aparell. I va ser de manera casual, parlant amb les meva tia Antonina que en vaig saber més coses. Em va venir tan bé que ella mateixa tenia la màquina en qüestió i la recepta! com podeu veure a la fotografia es tracta d’un instrument de capolar carn d’un temps. Per fer la forma acanalada s’hi ha de posar una petita peça amb una obertura dentada i només cal anar tallant la pasta a mesura que surt.
Tenia moltes ganes de fer-les i com que a Memòries d’una cuinera han proposat que féssim galletes, he vist l’oportunitat perfecta per recuperar aquesta antiga recepta. He fet la meitat de la mesura i me n’han sortit un centenar. Si la feis completa heu de saber que són 4 ous i 3 blancs per 1 kg de farina. Per ser més pràctica només he posat un blanc d’ou quan he fet la meitat de tot. Segur que hi ha moltes versions, jo he fet la de la meva tia Antonina i li dedic les galletes amb tota la meva estimació.
Ingredients
500 gr farina
125 gr sucre
125 gr saïm
2 ous
1 blanc d’ou
1/2 tassa cafè d’oli
sucre en pols
canyella en pols
Encalentim el forn a 180ºC. En un ribell o un bol hi posam el saïm a temperatura ambient, l’oli, el sucre i els ous. Acabam de fondre el saïm amb les mans i ho mesclam tot de manera que ens quedi una crema fina i sense grums. Hi mesclam la farina tamisada per tandes fins que no s’aferri a les mans o a les parets del recipient.
Farem bolles grosses i anirem introduint la pasta a la màquina. Tallarem les galletes segons la mida que més ens agradi i les posarem en una safata de forn prèviament folrada amb un silpat o amb paper vegetal. Les enfornarem 12-15 minuts, girant la palangana a la meitat del temps. Les deixarem refredar sobre una reixeta. Abans de servir-les vos recoman que les empolvoreu amb sucre en pols i una mica de canyella.
Nota: com que en surten moltes em semblen perfectes per a una festa o per a un àpat amb molta gent. Si no trobau la màquina (crec que no serà difícil a qualsevol ferreteria) podeu emprar un tallador de pasta qualsevol i fer la recepta talment. No són molt dolces així que si sou molt llépols vos recoman que hi afegiu una mica de sucre.