Natilles de sàlvia lleugeres (sense sucre) amb neules de xocolata

Publicat dia 24 gener 2013 galletes. General. postres. receptes dolces

Si algú consulta l’índex de receptes de taulaposada comprovarà que les postres de cullera no són el meu fort i que no hi he parat massa esment en l’any i poc que funciona el blog. Som un poc anàrquica i com que no seguesc una planificació per a què hi hagi varietat, em passen aquestes coses. Tanta sort que els reptes dels blogs on particip esmenen aquests buits.

La proposta de “Memòries d’una cuinera” per al mes de gener són les natilles. Unes postres que no he menjat quasi mai, ni a casa dels meus pares ni molt manco de les de compra. Flans, natilles, púdings, cremes catalanes,…. no desperten els meu entusiasme ni en un restaurant ni tampoc quan pens amb una recepta per publicar aquí, em semblen avorrides i massa dolces. Però en aquesta vida ens hem de tirar a la piscina i sorprendre’ns a nosaltres mateixos, així que benvingudes siguin les propostes blocaires! són tan fàcils de fer que m’animaré a fer-ne altres vegades. He vist les receptes d’altres companys participants i són una passada. Si sou entusiastes de les natilles us recoman que consulteu l’índex final a la web de “Memòries d’una cuinera”, segur que trobareu receptes especials.


El meu pare té moltes herbes aromàtiques sembrades i quan vaig a la casa que tenen al camp en faig un ramet variat que solc emprar per cuinar. Una de les que tenia d’aquest diumenge passat era la sàlvia i em va agradar per alegrar la recepta. Per acabar de completar el conjunt em vaig animar a fer neules. He de confessar que la meva intenció era fer uns cilindres llargs i rodons, curiosos i perfectes com els que pots trobar a la tenda. Ai, il·lusa! potser les hauria d’haver fet d’una en una, ja que has de ser rapidíssima en treure-les del forn. Quan manco t’ho esperes ja són rígides i no pots fer cap forma sense que es trenquin. I com que tenia unes quantes coses en marxa als fogons, m’era impossible dedicar tota la meva atenció a les neules. Entre cremada i cremada dels dits vaig pensar que seria millor fer teules o formes com les de les fotografies. Per a això em vaig ajudar de l’aprimador de cuina. Si posau les neules encara calentes al damunt vos ajudarà a donar-les forma . En vull fer un altre dia, amb paciència i dedicació per veure si em surt un cilindre finet, que a la foto del blog on vaig trobar la recepta eren una cosa de veure.

La recepta d’avui és una de calç i una d’arena. El que guanyam amb les natilles lleugeres ho recuperam amb les neules perquè no ho són gaire. He de provar de fer-les sense sucre, a veure què tal, encara que la mantega no deixa de ser una part important del conjunt. Amb aquestes quantitats n’hi ha per a unes 4 persones.

Ingredients

per a les natilles

1/2 l de llet (jo sempre utilitz llet semi-desnatada)
4 vermells d’ou
2 cullerades xarop atzavara
1 cullerada maizena
1-2 branques de sàlvia fresca
1 tros branca canyella

per a les neules

90 gr farina
90 gr sucre
90 gr mantega
120 gr blanc d’ou (3 blancs aproximadament)
1/2 cullereta extracte de vainilla
2 cullerades cacao en pols

Per fer les natilles: bullirem la llet (manco una tasseta) amb la branca de sàlvia i la canyella a foc baix. Deixarem que bulli un minut i aturarem el foc. Reservarem sense colar fins que sigui tèbia.

Diluirem la maizena amb la llet que hem restat. Mesclarem els vermells d’ou amb el xarop d’atzavara, batrem bé amb les varilles i hi posarem la mescla de maizena. A poc a poc afegirem la llet colada que havíem bullit sense deixar de batre per a què no es quallin els ous. Quan ho tenguem tot incorporat ho durem al foc sense deixar de remenar (és important) fins que comenci a bullir. Retirarem de seguida.

Posarem les natilles encara calentes en tassonets i les taparem amb paper film. Quan siguin fredes les posarem a la gelera i esperarem unes hores per consumir-les.

Per fer les neules: Encalentirem el forn a 170 ºC. Tamisarem la farina i en retirarem 2 cullerades que no farem servir. Tamisarem el cacao. Fondrem la mantega i la mesclarem amb el sucre, hi afegirem el blanc d’ou i l’essència de vainilla. Quan estigui tot ben incorporat, hi mesclarem la farina amb el cacao per tandes fins que tenguem una crema homogènia i sense grums.

Cobrirem una palangana de forn amb un paper vegetal o un silpat. Hi posarem cullerades de la mescla i amb una espàtula farem una capa tan prima com poguem, sobretot si les volem enrodillar. Si voleu fer teules poden ser més gruixades. Les posarem al forn uns 10 minuts sense deixar de vigilar. Veureu que estan perquè no es trenquen i tocant-les amb el dit tenen un tacte esponjós i no es deformen. Les treurem i ràpidament farem la forma que desitgem i deixarem que refredin. Les guardarem en un recipient hermètic per a què es conservin cruixents. Alerta amb les cremades, jo ja en vaig ben servida entre recepta i recepta!

Nota: Si voleu neules sense xocolata no heu de substituir les dues cullerades de farina pel cacao. La recepta que vaig veure no en duia, la podeu consultar clicant aquí. Si les feis sense, serà més fàcil determinar quan són cuites. A la recepta de referència les quantitats estan doblades. Amb les que veis aquí ja en surten bastantes.

Si voleu posar sucre a les natilles heu de substituir les 2 cullerades de xarop d’atzavara per 4 cullerades de sucre. Esper que us aprofitin, la sàlvia els aporta un gustet realment bo!

 

Receptes similars: galletes

Créme brûlée de pomes amb galetes d’espígol

Publicat dia 6 novembre 2015

La créme brûlée és una recepta francesa senzilla d’ou, semblant a la crema catalana. Els ingredients són quasi els mateixos, només que la créme brûlée du nata i es cou al bany maria. Ara que és temps de pomes m’han semblat adients…

Llegeix-ne més

Pastissets antics amb confitura de pebres i sobrassada

Publicat dia 7 novembre 2013

La rebosteria de les Illes Balears és rica i variada: masses tovades, farcides, mantecados, torrons, crespells, doblegats, pastes salades amb carn, verdures o peix; coques bambes, quartos, panades., cocarrois, confitures… i la reina indiscutible i reconeguda a tot arreu: l’ensaïmada….

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Receptes similars: postres

Gelat d’herbes dolces

Publicat dia 5 abril 2016

Em pens que la primavera serà més hivernenca que l’hivern mateix. I tot i que el fred no ens acaba de deixar un geladet casolà sempre ve de gust. A mi m’agrada molt fer-ne per a acompanyar altres dolços, el…

Llegeix-ne més

Pastís cremós de xocolata i avellanes

Publicat dia 26 febrer 2016

Els pastissos de xocolata m’agraden molt, sobretot si són humits i cremosos, per això sovint em decant pels brownies. Aquest, tot i no ser-ho, és una delícia que reuneix totes les qualitats que m’agraden.

Llegeix-ne més

Receptes similars: receptes dolces

Galette de pomes amb licor de cassís

Publicat dia 18 febrer 2016

El licor de cassís és un licor originari de’Occitània que s’elabora amb groselles negres i aiguardent. A mi em recorda als parents francesos que, quan venien de visita a ca la padrina, solien dur presents dels “colmados” que tenien: uns…

Llegeix-ne més

Dolç antic de Nadal

Publicat dia 14 desembre 2015

Tenia molta curiositat per aquesta recepta del llibre La Rebosteria de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera de na Caty Juan de Corral. A casa meva feim matances cada any i en alguna ocasió havia guardat una corna per fer-la, cosa…

Llegeix-ne més

Comenta