Els kahks són uns pans à rabs en forma d’anell. Tot i ser considerats com a pa trob que es troben a mig camà entre aquest i les galletes. Pels seus ingredients bà sics podrÃem dir que són un germà de les galletes d’oli, molt conegudes a Mallorca i de les quals en podreu trobar una versió que vaig fer punxant aquÃ.
Aquestes pastes aromà tiques i gustoses, resulten perfectes per prendre en l’aperitiu o per acompanyar uns entrants. M’he basat en el llibre de na Linda Collister “Pan, de la chapata al pan de centeno”, un clà ssic de la biblioteca panarra que fa un recorregut bastant interessant dels pans d’arreu del món.
Ingredients
300 gr farina de força
1 cullereta sal
2 culleretes llavors de comà torrades
1 cullereta llavors de cilantre torrades i mòltes
1 cullereta llavors de sèsam
15 gr llevat fresc
100 ml aigua
100 ml oli d’oliva
per al glassejat
1 ou
llavors de sèsam
Posarem la farina tamisada, totes les llavors i la sal en un bol gran. Farem un forat al mig. En un bol més petit dissoldrem el llevat amb l’aigua. L’abocarem al mig del forat juntament amb l’oli. Anirem mesclant la farina amb els lÃquids fins que tenguem els ingredients ben mesclats i la massa no s’aferri a les mans.
L’abocarem sobre la taula enfarinada i l’amassarem uns 5-10 minuts. Farem una bolla i la deixarem reposar tapada entre una hora i mitja o 2 hores o fins que vegem que ha doblat de volum.
Desinflarem la massa i la pastarem un minut més. La dividirem en 18 bolles iguals. Amb l’ajuda de les mans les estendrem fent tubs. Unirem els extrems per formar els anells.
Col·locarem els kahks en un palangana de forn amb una certa separació entre ells. Els pinzellarem amb ou molt lleugerament i espolvorejarem el sèsam. Els taparem amb paper film o amb un drap per a què reposin uns 30 minuts més.
Encalentirem el forn a 190ºC. Enfornarem els anells  25 minuts o fins que vegem que s’han daurat. Els treurem  i baixarem la temperatura al mÃnim. Quan el forn hagi refredat suficientment, els hi tornarem a posar durant 20 minuts per a què s’assequin i quedin cruixents. Deixarem que refredin sobre una reixa metà l·lica.
Si els guardau en un recipient hermètic vos poden durar molt de temps però com que són una temptació no crec que tengueu temps de comprovar si duren més d’un mes.