Kahks

Publicat dia 18 febrer 2013 galletes. pa. pastes salades

Els kahks són uns pans àrabs en forma d’anell. Tot i ser considerats com a pa trob que es troben a mig camí entre aquest i les galletes. Pels seus ingredients bàsics podríem dir que són un germà de les galletes d’oli, molt conegudes a Mallorca i de les quals en podreu trobar una versió que vaig fer punxant aquí.

Aquestes pastes aromàtiques i gustoses, resulten perfectes per prendre en l’aperitiu o per acompanyar uns entrants. M’he basat en el llibre de na Linda Collister “Pan, de la chapata al pan de centeno”, un clàssic de la biblioteca panarra que fa un recorregut bastant interessant dels pans d’arreu del món.

Ingredients

300 gr farina de força
1 cullereta sal
2 culleretes llavors de comí torrades
1 cullereta llavors de cilantre torrades i mòltes
1 cullereta llavors de sèsam
15 gr llevat fresc
100 ml aigua
100 ml oli d’oliva

per al glassejat

1 ou
llavors de sèsam

Posarem la farina tamisada, totes les llavors i la sal en un bol gran. Farem un forat al mig. En un bol més petit dissoldrem el llevat amb l’aigua. L’abocarem al mig del forat juntament amb l’oli. Anirem mesclant la farina amb els líquids fins que tenguem els ingredients ben mesclats i la massa no s’aferri a les mans.

L’abocarem sobre la taula enfarinada i l’amassarem uns 5-10 minuts. Farem una bolla i la deixarem reposar tapada entre una hora i mitja o 2 hores o fins que vegem que ha doblat de volum.

 

Desinflarem la massa i la pastarem un minut més. La dividirem en 18 bolles iguals. Amb l’ajuda de les mans les estendrem fent tubs. Unirem els extrems per formar els anells.

Col·locarem els kahks en un palangana de forn amb una certa separació entre ells. Els pinzellarem amb ou molt lleugerament i espolvorejarem el sèsam. Els taparem amb paper film o amb un drap per a què reposin uns 30 minuts més.

Encalentirem el forn a 190ºC. Enfornarem els anells  25 minuts o fins que vegem que s’han daurat. Els treurem  i baixarem la temperatura al mínim. Quan el forn hagi refredat suficientment, els hi tornarem a posar durant 20 minuts per a què s’assequin i quedin cruixents. Deixarem que refredin sobre una reixa metàl·lica.

Si els guardau en un recipient hermètic vos poden durar molt de temps però com que són una temptació no crec que tengueu temps de comprovar si duren més d’un mes.

 

Receptes similars: galletes

Créme brûlée de pomes amb galetes d’espígol

Publicat dia 6 novembre 2015

La créme brûlée és una recepta francesa senzilla d’ou, semblant a la crema catalana. Els ingredients són quasi els mateixos, només que la créme brûlée du nata i es cou al bany maria. Ara que és temps de pomes m’han semblat adients…

Llegeix-ne més

Pastissets antics amb confitura de pebres i sobrassada

Publicat dia 7 novembre 2013

La rebosteria de les Illes Balears és rica i variada: masses tovades, farcides, mantecados, torrons, crespells, doblegats, pastes salades amb carn, verdures o peix; coques bambes, quartos, panades., cocarrois, confitures… i la reina indiscutible i reconeguda a tot arreu: l’ensaïmada….

Llegeix-ne més

Receptes similars: pa

Pa de xeixa

Publicat dia 30 març 2014

  La xeixa és una varietat de blat antic pròpia de les Illes Balears. Un blat rústic molt digestiu, de sabor intens i amb un índex alergènic quasi bé inexistent per ser més baix en gluten que molts altres. Trobam moltes…

Llegeix-ne més

Sandvitx d’hortalisses d’arrel amb pa de motllo integral d’espelta

Publicat dia 27 juny 2013

Buf, no sabia com anomenar aquest entrepà i m’ha quedat una mica estrany i rimbombant. Esper que a la primera s’entengui la meva proposta per al “Memòries d’una cuinera” d’aquest mes, que va de sandvitxos. Per fer-lo vaig partir d’una…

Llegeix-ne més

Receptes similars: pastes salades

Panades de pasta escaldada

Publicat dia 21 març 2016

La panada és una de les pastes que més identitat tenen en la gastronomia de l’illa però, al mateix temps, cada casa té la seva pròpia recepta. A casa meva sempre hem fet la mateixa i l’únic canvi que s’ha…

Llegeix-ne més

Espinagada

Publicat dia 14 gener 2016

Quan s’acosta el dia de Sant Antoni a casa ja començam a programar l’agenda per posar data a les espinagades. I tot i que és bastant recent ja deu fer un quinzena d’anys que  dedicam un dia a la seva…

Llegeix-ne més

Comenta