Tarta sablé de crema i gelatina de fraules

Publicat dia 5 març 2013 General. postres. receptes dolces

Tarta sablé de crema i gelatina de fraules

Sovint les receptes que són fruit de la improvisació són les que ens acaben satisfent més. Fa uns anys em frustrava la falta d’ingredients per fer un plat i això feia que em tiràs enrere. Ara, potser per l’experiència o per tenir més idees, ja no descart posar-me davant els fogons si em falta alguna cosa. Potser no té res a veure amb la idea primigènia però sé que he de tirar endavant de qualque manera. 

Aquesta tarta havia de ser una coca de xocolata esponjosa amb una mousse de fraules… mare meva, i res més enfora! he de confessar que vaig anar improvisant amb cada una de les parts, decidint en el darrer moment el que havia de fer i estic molt contenta amb el resultat final. Us la  recoman de veres.

És fàcil de fer encara que no ho sembli, amb tantes fases per fer un pastís. Però mentre esperau que una cosa estigui a punt podreu anar fent l’altra. Amb aquests ingredients em vaig tenir prou per a un motlle rectangular de 29×20 cm. Com que vos sobrarà pasta, la podreu congelar per a un altre dia.

tarta crema fraules6

 

Ingredients

per a la massa sablé
150 gr farina
100 gr ametlla crua mòlta
125 gr mantega
60 gr sucre en pols
1 ou
1 polsim de sal

per a la crema pastissera
500 ml llet
2 ous
120 gr sucre
30 gr maizena
2 culleretes extracte de vainilla
1/2 branca canyella

per a la gelatina de fraules
375 gr fraules
3 cullerades xarop d’atzavara
1/2 cullereta pebre rosa en gra
4 fulls de gelatina

per a la decoració
350 gr fraules
50 gr sucre
50 gr aigua
llimona
fulles d’herbassana

Començarem fent la massa sable´. En un bol mesclarem la farina, l’ametlla, el sucre, la sal i la mantega freda a daus. Fregarem tots els ingredients amb les mans fins que ens quedi com  a miques de pa. Hi incorporarem l’ou i ho mesclarem fins que sigui homogeni però sense pastar-ho. Farem una bolla, l’embolicarem amb paper film i la posarem a la gelera un mínim de 30 minuts. Una vegada passat el temps la treurem i l’estirarem. La posarem en el motlle untat de mantega. La punxarem amb una forqueta i hi posarem paper vegetal i cigrons o algun pes al damunt. La tornarem posar a la gelera uns 30 minuts més com a mínim.

tarta crema-fraules

Encalentirem el forn a 180ºC. Enfornarem la massa 20 minuts amb els cigrons i 5 minuts més sense el pes. Apagarem el forn i la hi tendrem 5 minuts més. Deixarem que refredi damunt una reixa.

Per fer la crema pastissera bullirem tota la llet manco mitja tassa amb la canyella i l’extracte de vainilla. Apagarem el foc i deixarem que infusioni fins que sigui tèbia.

Dissoldrem la maizena en la llet que hem reservat. Batrem els ous amb el sucre i hi afegirem la llet amb maizena. Batrem bé i hi abocarem la llet infusionada a poc a poc. Ho colarem i ho tornarem a posar al foc mig baix sense deixar de remenar fins que espesseixi. Deixarem que refredi tapant-la amb un paper film a pell de la crema.

Mentrestant farem la crema de fraules. En un cassó courem les fraules tallades a trossos, el xarop i el pebre rosa fins que la fruita comenci a desfer-se. Passarem la salsa pel túrmix i hi incorporarem els fulls de gelatina prèviament hidratats. Deixarem que refredi.

tarta crema fraules5

Per a la decoració final farem un xarop amb l’aigua i el sucre. Dissoldrem el sucre a foc baix amb l’aigua i deixarem que redueixi a la meitat. Reservarem

Tallarem les fraules a làmines i les regarem amb una mica de llimona per evitar que s’oxidin.

Muntarem la tarta fent una capa de crema. Hi posarem la gelatina de fraules per damunt i l’acabarem amb una capa de fraules laminades. Les pintarem amb el xarop i hi empolvorarem unes fulles d’herbassana. Un cop acabada la deixarem a la gelera unes hores però la treurem una mica abans del moment de menjar-ne. Esper que sigui del vostre gust!

tarta crema fraules3


Receptes similars: General

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Receptes similars: postres

Gelat d’herbes dolces

Publicat dia 5 abril 2016

Em pens que la primavera serà més hivernenca que l’hivern mateix. I tot i que el fred no ens acaba de deixar un geladet casolà sempre ve de gust. A mi m’agrada molt fer-ne per a acompanyar altres dolços, el…

Llegeix-ne més

Pastís cremós de xocolata i avellanes

Publicat dia 26 febrer 2016

Els pastissos de xocolata m’agraden molt, sobretot si són humits i cremosos, per això sovint em decant pels brownies. Aquest, tot i no ser-ho, és una delícia que reuneix totes les qualitats que m’agraden.

Llegeix-ne més

Receptes similars: receptes dolces

Galette de pomes amb licor de cassís

Publicat dia 18 febrer 2016

El licor de cassís és un licor originari de’Occitània que s’elabora amb groselles negres i aiguardent. A mi em recorda als parents francesos que, quan venien de visita a ca la padrina, solien dur presents dels “colmados” que tenien: uns…

Llegeix-ne més

Dolç antic de Nadal

Publicat dia 14 desembre 2015

Tenia molta curiositat per aquesta recepta del llibre La Rebosteria de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera de na Caty Juan de Corral. A casa meva feim matances cada any i en alguna ocasió havia guardat una corna per fer-la, cosa…

Llegeix-ne més

Comenta