Estrelles

Publicat dia 29 març 2013 Cuina mallorquina. galletes. General. postres. receptes dolces

Estrelles

Les Estrelles, crespells, risses,… (el nom varia segons el poble) són les galletes tradicionals de Mallorca de les festes de Pasqua. Amb tot l’embalum de feina d’aquests dies: panades, robiols, greixoneres de brossat, frit,… les estrelles esdevenen la part destinada a les mans dels infants i és en la seva elaboració on més hi poden participar. És freqüent que hi hagi estrelles sense punta, conillets desorellats i un sense fi de mutilacions provocades per la superposició dels motllos sense gaire control. Però tant és, mentre els nins s’ho passin bé i formin part de la festa segur que les pastes seran boníssimes.

Estrelles1

Enguany han estat unes festes diferents a casa meva i per primera vegada, d’ençà que tenc consciència, no hem fet les panades el Dijous Sant. Hem baratat tots els aconteixements i també, per primera vegada, he fet les estrelles, tota sola. Ahir els meus nebots en varen fer i no vaig poder-ne participar massa, només amb la pasta. La recepta que seguim és, per mi, la millor del món i per això la vos faig arribar.

Les quantitats són per un Kg de farina i en surten una barbaritat, solen durar totes les festes. De totes formes els nins de casa meva fan moltes visites al pot que les estotja i ben aviat s’han esvait les estrelles.

estrelles2

Ingedients

1 kg de farina

400 gr saïm

400 gr sucre

8 vermells d’ou

1 tassa de cafè antiga d’oli

1/2 tassó suc de taronja

1 pessic sucre avainillat o 1 pessic de canyella en pols

ratlladura d’1 taronja

ratlladura d’1 llimona

En un ribell hi mesclarem el saïm, el sucre, les ratlladures, el pessic de vainilla, l’oli i el suc de taronja. Ho mesclarem bé amb les mans de manera que el saïm es fongui i es mescli tot. Afegirem els vermells d’ou i ho integrarem bé. A poc a poc anirem afegint la farina fins que ens quedi una pasta que no s’aferri a les mans. Si veim que ens fa falta farina n’afegirem a poc a poc, no ens hem de passar.

estrelles3

Aplanarem la pasta amb l’aprimador en una superfície lleugerament enfarinada. Amb els motllos desitjats farem les formes i les posarem a la llauna. Tornarem a repastar els retalls fins que ja no ens en quedin. Les enfornarem a 180ºC uns 20 minuts aproximadament. Quan vegem que ja estan daurades a alt i a beix les podrem treure i deixar refredar.


Estrelles6

Quan sigin fredes les guardarem en un recipient hermètic. Duren molt de temps, encara que són tan bones que no tendreu temps de calcular les setmanes.

Quan aprimem la pasta no ens ha de quedar massa prima perquè és una mica fràgil i es trencarà quan les poseu a la llauna.

Va molt bé tenir motllos de diferents formes, els nins es diverteixen més si poden triar i s’aprofita més l’estirada de la pasta.

Estrelles5

Receptes similars: Cuina mallorquina

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Escaldums

Publicat dia 16 febrer 2017

  M’agrada publicar receptes tradicionals perquè pens que és una bona manera de fer-les viure, de donar-les pervivència en el temps. Sé que no aportaré massa amb aquesta però m’interessa que sigui aquí per a què pugui ajudar a qui…

Llegeix-ne més

Receptes similars: galletes

Créme brûlée de pomes amb galetes d’espígol

Publicat dia 6 novembre 2015

La créme brûlée és una recepta francesa senzilla d’ou, semblant a la crema catalana. Els ingredients són quasi els mateixos, només que la créme brûlée du nata i es cou al bany maria. Ara que és temps de pomes m’han semblat adients…

Llegeix-ne més

Pastissets antics amb confitura de pebres i sobrassada

Publicat dia 7 novembre 2013

La rebosteria de les Illes Balears és rica i variada: masses tovades, farcides, mantecados, torrons, crespells, doblegats, pastes salades amb carn, verdures o peix; coques bambes, quartos, panades., cocarrois, confitures… i la reina indiscutible i reconeguda a tot arreu: l’ensaïmada….

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Mousse de llenties beluga

Publicat dia 5 febrer 2017

La llentia beluga, anomenada així per la seva semblança amb el caviar, és la varietat més petita que es comercialitza d’aquesta llegum. Tot i les seves petites dimensions és la llentia amb  més proteïna d’origen vegetal.  Pel seu petit volum…

Llegeix-ne més

Receptes similars: postres

Gelat d’herbes dolces

Publicat dia 5 abril 2016

Em pens que la primavera serà més hivernenca que l’hivern mateix. I tot i que el fred no ens acaba de deixar un geladet casolà sempre ve de gust. A mi m’agrada molt fer-ne per a acompanyar altres dolços, el…

Llegeix-ne més

Pastís cremós de xocolata i avellanes

Publicat dia 26 febrer 2016

Els pastissos de xocolata m’agraden molt, sobretot si són humits i cremosos, per això sovint em decant pels brownies. Aquest, tot i no ser-ho, és una delícia que reuneix totes les qualitats que m’agraden.

Llegeix-ne més

Receptes similars: receptes dolces

Galette de pomes amb licor de cassís

Publicat dia 18 febrer 2016

El licor de cassís és un licor originari de’Occitània que s’elabora amb groselles negres i aiguardent. A mi em recorda als parents francesos que, quan venien de visita a ca la padrina, solien dur presents dels “colmados” que tenien: uns…

Llegeix-ne més

Dolç antic de Nadal

Publicat dia 14 desembre 2015

Tenia molta curiositat per aquesta recepta del llibre La Rebosteria de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera de na Caty Juan de Corral. A casa meva feim matances cada any i en alguna ocasió havia guardat una corna per fer-la, cosa…

Llegeix-ne més

Comenta