Caterina taulaposada El que aquí publicaré és la meva herència culinària, receptes meves i d’altres que he anat refent a la meva mida. Aquest blog no té més intenció que intercanviar idees i formar part de qualque manera del món blogaire de la cuina, extensíssim i apassionant.

Broquetes de kofta de mè, ensalada de iogurt i cogombre i baba ghanoush

Publicat dia 27 maig 2013 carn. ensalades. General. Receptes salades

Kofta, baba ganush i ensalada de cogombre i iogurt

Després de dos mesos de no participar en la convocatòria de Memòries d’una cuinera aquí va la meva proposta per al tema del maig, que són les broquetes.

La kofta és una pilota de carn o de peix amanida amb espècies, molt habitual a l’Orient Mitjà, a l’Índia i als Balcans i que es sol coure al caliu. Les bolles s’enfilen en una broqueta i se’ls dóna una forma més o manco tubular. És habitual que aquest tipus de plat vagi acompanyat de diverses salses, per la qual cosa he trobat oportuna l’ensalada de iogurt i la crema baba ghanoush. En aquest mateix blog trobareu la recepta del moutabal. Una altra manera d’anomenar aquesta salsa tot i que feta de forma diferent. Podeu acompanyar-ho amb pa de pita. Si clicau aquí veureu la recepta. El conjunt resultarà un àpat ben complet.

kofta2

Ingredients

per a la kofta

500 gr de carn picada de mè o també de vedella
1 ceba
1 llimona
1 ou
2 cullerades de julivert picat
1 cullerada cilantre picat (opcional)
1 cullerada canyella mòlta
1 cullereta comí mòlt
pebre bo, sal

per a l’ensalada de iogurt i cogombre

1/2 cogombre
1 iogurt
1 all petit
1 cullerada suc de llimona
1 cullerada herbassana picada
1 cullerada fonoll picat
oli verjo, sal, pebre bo, sal

per al baba ghanoush

1 albergínia
1 all
pebre caiena
1 cullerada de tahina
1 cullerada oli oliva
julivert picat
sal, pebre bo

Kofta1

Farem la kofta mesclant la carn picada amb les espècies, sal, pebre bo, l’ou, el julivert, el cilantre i la ceba picada finament. Ho mesclarem bé, la dividirem en bolles grosses i les deixarem reposar mentre feim la resta.

Per al baba ganoush enfornarem l’albergínia a 200ºC uns 30 minuts o fins que s’hagi torrat per tots els costats. Una vegada cuita deixarem que refredi, la pelarem i desferem a trinxes fines. En un morter hi posarem l’all amb una mica de sal i pebre bo. Quan tenguem una pasta hi afegirem el pebre de caiena, l’oli i la tahina. Lligarem el conjunt i quan estigui a punt l’abocarem sobre l’albergíniai ho acabarem amb el julivert picat.

kofta3

Per fer l’ensalada, ratllarem el cogombre amb un ratllador gruixat. Fregarem el bol o l’ensaladera amb l’all i hi abocarem el cogombre ratllat, el fonoll i l’herbassana. Batrem el iogurt fins que tengui una consistència cremosa. L’afegirem al cogombre a més de l’oli i la llimona. Ho mesclarem bé i reservarem a la gelera fin a l’hora de servir.

kofta4

Enfilarem les koftes amb una brotxeta, intentant que tenguin una forma cilíndrica i les farem a la brasa, a la `planxa o al forn, aprofitant que és calent.

Servirem la carn amb l’ensalada i la crema i amb una mica de pa de pita.

kofta6

 

 

Receptes similars: carn

Escaldums

Publicat dia 16 febrer 2017

  M’agrada publicar receptes tradicionals perquè pens que és una bona manera de fer-les viure, de donar-les pervivència en el temps. Sé que no aportaré massa amb aquesta però m’interessa que sigui aquí per a què pugui ajudar a qui…

Llegeix-ne més

Ensalada de llengua amb salseta de llimona

Publicat dia 22 setembre 2016

Després d’una llarga temporada sense publicar voldries encetar altra vegada amb una recepta espectacular, que justifiqui l’absència i el retorn. Però com que l’objectiu d’aquest blog no és aquest crec que és el moment de començar el curs amb un…

Llegeix-ne més

Receptes similars: ensalades

Ensalada cruixent amb bacallà fumat i vinagre balsàmic de mango

Publicat dia 16 novembre 2015

Les receptes que més problemes em donen a l’hora d’anomenar-les són les ensalades. A no ser que sigui una ensalada clàssica, les demés no saps com descriure-les: per ingredients pot resultar llarg i pesat, la pots adjectivar o pot ser…

Llegeix-ne més

Ensalada de mill i calamars picants

Publicat dia 18 juny 2015

Aquesta és la primera vegada que he cuinat mill, un cereal molt ric en proteïnes i minerals com el ferrro, el fósfor, el magnesi i el calci. No conté glúten i és de fàcil digestió. Es cou molt fàcilment només…

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Receptes salades

Croquetes de sípia en la seva tinta

Publicat dia 24 març 2017

Per fer aquestes croquetes em vaig basar en una recepta d’Els fogons de la Bordeta perquè em va semblar una idea magnífica.  Ara és una bona època per a la sípia ja que ens trobam en plena temporada i en trobam…

Llegeix-ne més

Mousse de llenties beluga

Publicat dia 5 febrer 2017

La llentia beluga, anomenada així per la seva semblança amb el caviar, és la varietat més petita que es comercialitza d’aquesta llegum. Tot i les seves petites dimensions és la llentia amb  més proteïna d’origen vegetal.  Pel seu petit volum…

Llegeix-ne més

Comenta