Després de dos mesos de no participar en la convocatòria de Memòries d’una cuinera aquí va la meva proposta per al tema del maig, que són les broquetes.
La kofta és una pilota de carn o de peix amanida amb espècies, molt habitual a l’Orient Mitjà, a l’Índia i als Balcans i que es sol coure al caliu. Les bolles s’enfilen en una broqueta i se’ls dóna una forma més o manco tubular. És habitual que aquest tipus de plat vagi acompanyat de diverses salses, per la qual cosa he trobat oportuna l’ensalada de iogurt i la crema baba ghanoush. En aquest mateix blog trobareu la recepta del moutabal. Una altra manera d’anomenar aquesta salsa tot i que feta de forma diferent. Podeu acompanyar-ho amb pa de pita. Si clicau aquí veureu la recepta. El conjunt resultarà un àpat ben complet.
Ingredients
per a la kofta
500 gr de carn picada de mè o també de vedella
1 ceba
1 llimona
1 ou
2 cullerades de julivert picat
1 cullerada cilantre picat (opcional)
1 cullerada canyella mòlta
1 cullereta comí mòlt
pebre bo, sal
per a l’ensalada de iogurt i cogombre
1/2 cogombre
1 iogurt
1 all petit
1 cullerada suc de llimona
1 cullerada herbassana picada
1 cullerada fonoll picat
oli verjo, sal, pebre bo, sal
per al baba ghanoush
1 albergínia
1 all
pebre caiena
1 cullerada de tahina
1 cullerada oli oliva
julivert picat
sal, pebre bo
Farem la kofta mesclant la carn picada amb les espècies, sal, pebre bo, l’ou, el julivert, el cilantre i la ceba picada finament. Ho mesclarem bé, la dividirem en bolles grosses i les deixarem reposar mentre feim la resta.
Per al baba ganoush enfornarem l’albergínia a 200ºC uns 30 minuts o fins que s’hagi torrat per tots els costats. Una vegada cuita deixarem que refredi, la pelarem i desferem a trinxes fines. En un morter hi posarem l’all amb una mica de sal i pebre bo. Quan tenguem una pasta hi afegirem el pebre de caiena, l’oli i la tahina. Lligarem el conjunt i quan estigui a punt l’abocarem sobre l’albergíniai ho acabarem amb el julivert picat.
Per fer l’ensalada, ratllarem el cogombre amb un ratllador gruixat. Fregarem el bol o l’ensaladera amb l’all i hi abocarem el cogombre ratllat, el fonoll i l’herbassana. Batrem el iogurt fins que tengui una consistència cremosa. L’afegirem al cogombre a més de l’oli i la llimona. Ho mesclarem bé i reservarem a la gelera fin a l’hora de servir.
Enfilarem les koftes amb una brotxeta, intentant que tenguin una forma cilíndrica i les farem a la brasa, a la `planxa o al forn, aprofitant que és calent.
Servirem la carn amb l’ensalada i la crema i amb una mica de pa de pita.