Granola casolana per a un berenar saludable

Publicat dia 29 maig 2013 General. postres. receptes dolces

Granola

L’àpat que més m’agrada fer és al matí però som molt repetitiva i en general sempre solc berenar el mateix: formatge fresc, pa integral, te negre amb llet i alguna fruita amb vitamina C. En anteriors posts he declarat les meves intencions de variar i introduir nous aliments que siguin saludables. Fa un temps vaig veure la recepta de la granola al blog The Celebration girl i la vaig trobar ideal per a mi.

Quasi mai he berenat de cereals industrials ni n’he comprat. El primer record que en tenc es remunta a la infantesa. Els meus pares no ens solien donar llepolies i molt menys brioixeria ni res que tengués aspecte de ser massa forà. Un estiu, m’imagin que cansats de sentir els nostres pregs influïts per la tele, ens varen comprar una capsa de flocs de cereals ensucrats. El segon dia, després d’obrir el paquet, el trobàrem infestat de formigues i se’n va anar directe al fems. I aquí acabà la seva breu incursió a casa perquè, per suposat, no en tornàrem a demanar mai més.

Granola casolana

Les vegades que n’he menjat no he gaudit de la seva textura gomosa. Però la granola és diferent perquè és cruixent i a mi, les coses cruixents, m’encanten. Podeu fer-la com més us plagui. He intentat no abusar amb les quantitats de fruits secs i hi he posat xarop d’atzavara en lloc de mel. Podeu jugar amb els ingredients adaptant-la al que tengueu a casa: panses, prunes i albercocs secs… Si no voleu afegir les espècies, vosaltres mateixos, ara, no serà el mateix i el conjunt, de bon matí amb un iogurt natural, ressuscita al més adormit.

Ingredients

2 tasses de flocs de civada
1-2 c/s de nous
1-2  c/s d’ametlles crues o filetejades
1-2  c/s pipes de carabassa
2  c/s de blat sarraí en gra
2  c/s llavors de lli
2  c/s de xarop d’atzavara o de mel
2  c/s d’oli
6  c/s d’aigua
1  c/s d’extracte de vainilla
1 c/p de canyella en pols
1/2 c/p de gingebre en pols
1/4 c/p cardamom en pols

Equivalències: c/s cullera sopera, c/p cullera de postre

Granola6

Encalentirem el forn a 180ºC.

En un bol hi mesclarem els ingredients secs: la civada, el blat sarraí, les pipes, les avellanes i les ametlles trossejades i les llavors de lli.

En un altre bol hi mesclarem els líquids: l’oli, l’aigua, l’extracte de vainilla, el xarop o la mel i les espècies. Quan ho tenguem ben integrat ho abocarem a l’altre bol. Mesclarem bé i enfornarem la granola entre 15 i 20 minuts. Cada 5 minuts ho anirem remenant per a què la calor es reparteixi arreu. Quan vegem que és cuita la traurem del forn i deixarem que refredi.

Granola2

La guardarem en un recipient hermètic i ja està, a passar-ne gust amb iogurt, amb llet, sobre un gelat o en molts altres postres.

Nota: si trobau que no és molt dolça afegiu-hi més xarop o més mel. Els fruits secs, si ja estan torrats com passa amb les avellanes, es poden posar més tard, als darrers 10 minuts.

granola3

 

 

Receptes similars: General

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Receptes similars: postres

Gelat d’herbes dolces

Publicat dia 5 abril 2016

Em pens que la primavera serà més hivernenca que l’hivern mateix. I tot i que el fred no ens acaba de deixar un geladet casolà sempre ve de gust. A mi m’agrada molt fer-ne per a acompanyar altres dolços, el…

Llegeix-ne més

Pastís cremós de xocolata i avellanes

Publicat dia 26 febrer 2016

Els pastissos de xocolata m’agraden molt, sobretot si són humits i cremosos, per això sovint em decant pels brownies. Aquest, tot i no ser-ho, és una delícia que reuneix totes les qualitats que m’agraden.

Llegeix-ne més

Receptes similars: receptes dolces

Galette de pomes amb licor de cassís

Publicat dia 18 febrer 2016

El licor de cassís és un licor originari de’Occitània que s’elabora amb groselles negres i aiguardent. A mi em recorda als parents francesos que, quan venien de visita a ca la padrina, solien dur presents dels “colmados” que tenien: uns…

Llegeix-ne més

Dolç antic de Nadal

Publicat dia 14 desembre 2015

Tenia molta curiositat per aquesta recepta del llibre La Rebosteria de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera de na Caty Juan de Corral. A casa meva feim matances cada any i en alguna ocasió havia guardat una corna per fer-la, cosa…

Llegeix-ne més

Comenta