Caterina taulaposada El que aquí publicaré és la meva herència culinària, receptes meves i d’altres que he anat refent a la meva mida. Aquest blog no té més intenció que intercanviar idees i formar part de qualque manera del món blogaire de la cuina, extensíssim i apassionant.

Sandvitx d’hortalisses d’arrel amb pa de motllo integral d’espelta

Publicat dia 27 juny 2013 entrants. General. pa. Receptes salades. verdures

sandvitx d'hortalisses d'arrel amb pa de motllo integral d'espelta

Buf, no sabia com anomenar aquest entrepà i m’ha quedat una mica estrany i rimbombant. Esper que a la primera s’entengui la meva proposta per al “Memòries d’una cuinera” d’aquest mes, que va de sandvitxos. Per fer-lo vaig partir d’una sèrie d’idees: fer el pa de motllo jo mateixa, que el farcit aguantàs la calor per poder-lo dur a la platja i que fos el més lleuger possible.

La majoria de pans de motllo solen dur càrrega de greix: mantega, nata, oli, llet,… i consultant per la blogosfera vaig topar amb una recepta de Ma petite boulangerie que s’acostava molt al que volia. He fet algunes modificacions adapatant-lo al que tenia a casa. Segur que la recepta mare era boníssima i aquesta us assegur que també ho és, la molla és suau, tendra i gustosa.

Pel que fa al farcit he triat 3 hortalisses d’arrel que m’agraden molt, sobretot crues. Les he lligat amb un un formatge cremós, que aguanta millor la calor que una maonesa. El podeu fer sense o substituir-lo per una lactonesa que no és tan delicada.

sanditx de crudités

Ingredients per al pa de motllo

per a la massa mare
100 gr aigua
5 gr sucre
130 gr farina de força
25 gr llevat premsat
per a la massa de pa
100 gr aigua
75 gr llet semidesnatada
50 gr oli girassol o d’oliva suau
10 gr sal
50 gr farina de força
220 gr farina d’espelta integral
20 gr farina de sègol
10 gr farina de civada
15g llavors de lli

1-2 cullerades pipes de carabassa
llavors de rosella 

per al sandvitx
1 remolatxa petita
1 pastanagó
1 rodanxa d’api nap
1 cullerada formatge cremós
pebre sixuan, sal, oli, pebre bo

Començarem mesclant els ingredients de la massa mare en un bol. Quan tenguem una massa homogènia la taparem, deixarem que dobli el seu volum i faci bombolletes. Amb la calor d’ara en una hora estarà llesta.

sandvitx de crudités1

Tamisarem les farines i la sal i hi unirem les llavors de lli i les pipes. Afegirem a la massa mare els ingredients secs alternant-los amb l’oli, la llet i l’aigua. Amassarem bé. La deixarem tovar fins que dobli el seu volum.

En una superfície enfarinada extendrem la massa desgasificada amb l’ajuda d’un aprimador. No fa falta que sigui molt prima, només la mesura justa que ens permiti enrodillar-la. Farem un rul·lo, enfonyarem les puntes cap avall i el posarem en un motllo allargat, millor si és a posta per pa. Deixarem que tovi una altra vegada.

sanvitx crudités4

Pintarem la superfície del pa amb una mica de llet i hi escamparem les llavors de rosella. L’enfornarem a 200ºC uns 25-30 minuts.

Una vegada cuit el refredarem, desmotllat, sobre una reixa.

Per fer el farcit tallarem les verdures ja pelades en juliana. Les mesclarem amb el formatge cremós i salpebrarem amb les espècies indicades. I ja està, així de fàcil. El pa és boníssim i la suavitat de la molla amb el cruixent de les verdures és una delícia. Esper que sigui del vostre gust.

sandvitx de crudités3

Nota: Per coure el pa només he encès la part d’abaix del forn. Quan feia 25 minuts que hi era l’he desemmotllat i l’he deixat 5 minuts més amb el forn encès  a dalt i a baix.

Receptes similars: entrants

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Croquetes de sípia en la seva tinta

Publicat dia 24 març 2017

Per fer aquestes croquetes em vaig basar en una recepta d’Els fogons de la Bordeta perquè em va semblar una idea magnífica.  Ara és una bona època per a la sípia ja que ens trobam en plena temporada i en trobam…

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Escaldums

Publicat dia 16 febrer 2017

  M’agrada publicar receptes tradicionals perquè pens que és una bona manera de fer-les viure, de donar-les pervivència en el temps. Sé que no aportaré massa amb aquesta però m’interessa que sigui aquí per a què pugui ajudar a qui…

Llegeix-ne més

Receptes similars: pa

Pa de xeixa

Publicat dia 30 març 2014

  La xeixa és una varietat de blat antic pròpia de les Illes Balears. Un blat rústic molt digestiu, de sabor intens i amb un índex alergènic quasi bé inexistent per ser més baix en gluten que molts altres. Trobam moltes…

Llegeix-ne més

Kahks

Publicat dia 18 febrer 2013

Els kahks són uns pans àrabs en forma d’anell. Tot i ser considerats com a pa trob que es troben a mig camí entre aquest i les galletes. Pels seus ingredients bàsics podríem dir que són un germà de les…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Receptes salades

Mousse de llenties beluga

Publicat dia 5 febrer 2017

La llentia beluga, anomenada així per la seva semblança amb el caviar, és la varietat més petita que es comercialitza d’aquesta llegum. Tot i les seves petites dimensions és la llentia amb  més proteïna d’origen vegetal.  Pel seu petit volum…

Llegeix-ne més

Crema de bròquil i cigrons i bon 2017!!!

Publicat dia 12 gener 2017

Aquests dies tan freds reclamen plats de cullera, plats calents i fumejants que ens faci més fàcil soportar les temperatures baixes. La recepta d’avui és una crema lleugera però bastant completa. Si algú de vosaltres fa una dieta vegana basta…

Llegeix-ne més

Receptes similars: verdures

Carxofes en conserva

Publicat dia 29 abril 2016

La temporada de carxofes va arribant al seu final i és el millor moment per fer-ne en conserva. A més, estan a un preu irrisori. Aquestes que veis aquí les vaig comprar a 49 cèntims per kg en una botiga…

Llegeix-ne més

Crema de moniatos i carabassa rostida especiada

Publicat dia 15 febrer 2016

Que bé que acompanyen les cremes en els dies de fred. Aquesta va quedar sedosa i amb un punt picant gràcies al gingebre, la coentor que desprenia em va semblar medicinal. Tenia una ricotta fumada que havia comprat al mercat…

Llegeix-ne més

Comenta