Buf, no sabia com anomenar aquest entrepĂ i m’ha quedat una mica estrany i rimbombant. Esper que a la primera s’entengui la meva proposta per al “MemĂČries d’una cuinera” d’aquest mes, que va de sandvitxos. Per fer-lo vaig partir d’una sĂšrie d’idees: fer el pa de motllo jo mateixa, que el farcit aguantĂ s la calor per poder-lo dur a la platja i que fos el mĂ©s lleuger possible.
La majoria de pans de motllo solen dur cĂ rrega de greix: mantega, nata, oli, llet,… i consultant per la blogosfera vaig topar amb una recepta de Ma petite boulangerie que s’acostava molt al que volia. He fet algunes modificacions adapatant-lo al que tenia a casa. Segur que la recepta mare era bonĂssima i aquesta us assegur que tambĂ© ho Ă©s, la molla Ă©s suau, tendra i gustosa.
Pel que fa al farcit he triat 3 hortalisses d’arrel que m’agraden molt, sobretot crues. Les he lligat amb un un formatge cremĂłs, que aguanta millor la calor que una maonesa. El podeu fer sense o substituir-lo per una lactonesa que no Ă©s tan delicada.
Ingredients per al pa de motllo
per a la massa mare
100 gr aigua
5 gr sucre
130 gr farina de força
25 gr llevat premsat
per a la massa de pa
100 gr aigua
75 gr llet semidesnatada
50 gr oli girassol o d’oliva suau
10 gr sal
50 gr farina de força
220 gr farina d’espelta integral
20 gr farina de sĂšgol
10 gr farina de civada
15g llavors de lli
1-2 cullerades pipes de carabassa
llavors de rosellaÂ
per al sandvitx
1 remolatxa petita
1 pastanagĂł
1 rodanxa d’api nap
1 cullerada formatge cremĂłs
pebre sixuan, sal, oli, pebre bo
Començarem mesclant els ingredients de la massa mare en un bol. Quan tenguem una massa homogĂšnia la taparem, deixarem que dobli el seu volum i faci bombolletes. Amb la calor d’ara en una hora estarĂ llesta.
Tamisarem les farines i la sal i hi unirem les llavors de lli i les pipes. Afegirem a la massa mare els ingredients secs alternant-los amb l’oli, la llet i l’aigua. Amassarem bĂ©. La deixarem tovar fins que dobli el seu volum.
En una superfĂcie enfarinada extendrem la massa desgasificada amb l’ajuda d’un aprimador. No fa falta que sigui molt prima, nomĂ©s la mesura justa que ens permiti enrodillar-la. Farem un rul·lo, enfonyarem les puntes cap avall i el posarem en un motllo allargat, millor si Ă©s a posta per pa. Deixarem que tovi una altra vegada.
Pintarem la superfĂcie del pa amb una mica de llet i hi escamparem les llavors de rosella. L’enfornarem a 200ÂșC uns 25-30 minuts.
Una vegada cuit el refredarem, desmotllat, sobre una reixa.
Per fer el farcit tallarem les verdures ja pelades en juliana. Les mesclarem amb el formatge cremĂłs i salpebrarem amb les espĂšcies indicades. I ja estĂ , aixĂ de fĂ cil. El pa Ă©s bonĂssim i la suavitat de la molla amb el cruixent de les verdures Ă©s una delĂcia. Esper que sigui del vostre gust.
Nota: Per coure el pa nomĂ©s he encĂšs la part d’abaix del forn. Quan feia 25 minuts que hi era l’he desemmotllat i l’he deixat 5 minuts mĂ©s amb el forn encĂšs  a dalt i a baix.