Tomàtigues cor de bou amb sardines en conserva casolana i alvocat

Publicat dia 21 octubre 2013 ensalades. entrants. General. peix i marisc. Receptes salades

Ensalada de sardines amb tomàtigues cor de bou

La tomàtiga cor de bou és una varietat pròpia de les Illes Balears que es caracteritza per la seva forma acorada i carn vetada, molt gustosa. El moment de collita sol ser al mes de juliol per als primers planters i al setembre per als darrers. Aquest estiu el meu pare es va animar a sembrar una gran quantitat de varietats de tomàtigues i la preferida per tots va ser, sense cap dubte, aquesta fruit preciós tant per l’aspecte com pel gust. Ara en podeu trobar al mercat tot l’any, a preus escandalosos. Si qualque dia heu de fer alguna cosa especial, val la pena. Un consell, és tan bona que no cal disfressar-la. Hi ha coses que com més senzilles, més bones són.

Havia vist una ensalada semblant a la pàgina web del Comidista, una pàgina que consult sovint i que recoman des d’aquí. No som consumidora habitual de sardines tot i que m’agraden. He fet diversos intents per conservar-les i aquesta manera és la que més m’ha convençut. Duen una mica de feina de netejar, un treball no massa agradable però com que després les podreu conservar, sempre va bé fer-ne de més i així tenir-ne per a una altra vegada.

No he posat quantitats perquè dependrà de cada un. Evidentment la podeu fer com volgueu, els ingredients són només una idea.

Ingredients

Sal
Sardines
Tomàtigues cor de bou
Alvocat
Ceba
Sal, oli verjo, vinagre de mòdena, pebre bo

ensalada de sardines2

Passarem les sardines per aigua per treure la sang o el suc que puguin tenir i les eixugarem una mica. No les obrirem. En un recipient farem capes de sardines i les taparem de sal. Deixarem a la gelera un mínim de 12 hores.

Passat aquest temps les treurem, netejarem de sal, les obrirem pel ventre i llevarem les butzes, les escatarem,  descartarem els caps i tallarem en filets traient-los l’espina central i la pell. Una vegada estiguin ben nets, els salarem una mica i els cobrirem d’oli. Reservarem unes dues hores com a mínim.ensalada de sardines5

Muntarem l’ensalada tallant les tomàtigues a rodanxes, hi disposarem els alvocats i la ceba i les sardines repartides al damunt. Podeu acompanyar-la amb una vinagreta que haureu fet emulsionant 3 parts d’oli per 1 d’un bon vinagre. Salpebrarem i llestos.

Per conservar les sardines que us sobrin les posareu en un pot de vidre cobertes d’oli. Els tancarem fort i els bullirem tapats d’aigua en una olla. Courem un mínim de 20 minuts i deixarem que refredin a dins. En treure’ls, els deixarem cap per avall unes hores per a què facin el buit. Etiquetarem amb la data i el nom i guardarem en un lloc sec i amb poca claror. Així ja les tendreu a punt per a un altre dia.

Receptes similars: ensalades

Ensalada de llengua amb salseta de llimona

Publicat dia 22 setembre 2016

Després d’una llarga temporada sense publicar voldries encetar altra vegada amb una recepta espectacular, que justifiqui l’absència i el retorn. Però com que l’objectiu d’aquest blog no és aquest crec que és el moment de començar el curs amb un…

Llegeix-ne més

Ensalada cruixent amb bacallà fumat i vinagre balsàmic de mango

Publicat dia 16 novembre 2015

Les receptes que més problemes em donen a l’hora d’anomenar-les són les ensalades. A no ser que sigui una ensalada clàssica, les demés no saps com descriure-les: per ingredients pot resultar llarg i pesat, la pots adjectivar o pot ser…

Llegeix-ne més

Receptes similars: entrants

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Croquetes de sípia en la seva tinta

Publicat dia 24 març 2017

Per fer aquestes croquetes em vaig basar en una recepta d’Els fogons de la Bordeta perquè em va semblar una idea magnífica.  Ara és una bona època per a la sípia ja que ens trobam en plena temporada i en trobam…

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Escaldums

Publicat dia 16 febrer 2017

  M’agrada publicar receptes tradicionals perquè pens que és una bona manera de fer-les viure, de donar-les pervivència en el temps. Sé que no aportaré massa amb aquesta però m’interessa que sigui aquí per a què pugui ajudar a qui…

Llegeix-ne més

Receptes similars: peix i marisc

Suquet de Cap Roig

Publicat dia 14 abril 2016

El peix que més m’agrada és el Cap Roig, un peix robust amb moltes espines i d’un color ataronjat i vermell tacat que el fa ben coneixedor. És un animal molt apreciat al Mediterrani i el seu preu sol ser…

Llegeix-ne més

Molls amb saltejat de pèsols tendres, bulb de fonoll i pastanagues morades

Publicat dia 23 febrer 2016

Em pens que els molls eren l’única classe de peix que se’m resistia. Sempre els trobava un punt amarg i per això procurava no menjar-ne mai. Segons em va contar la peixatera, els molls que amarguegen són els de roca…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Receptes salades

Mousse de llenties beluga

Publicat dia 5 febrer 2017

La llentia beluga, anomenada així per la seva semblança amb el caviar, és la varietat més petita que es comercialitza d’aquesta llegum. Tot i les seves petites dimensions és la llentia amb  més proteïna d’origen vegetal.  Pel seu petit volum…

Llegeix-ne més

Crema de bròquil i cigrons i bon 2017!!!

Publicat dia 12 gener 2017

Aquests dies tan freds reclamen plats de cullera, plats calents i fumejants que ens faci més fàcil soportar les temperatures baixes. La recepta d’avui és una crema lleugera però bastant completa. Si algú de vosaltres fa una dieta vegana basta…

Llegeix-ne més

Comenta