Paella de llamàntol

Paella de llamàntol

Aquesta recepta de paella de llamàntol (i alguna coseta més) no és meva sinó d’en Rafel, la meva parella, que la va aprendre d’un amic i aquest de la seva mare. Estic segura que si en cuinàvem una per hom no n’hi hauria cap d’igual i és que hi ha tantes paelles com gent que les fa i tantes creences i mites com receptes.

Jo em declarava poc amant de l’arròs però a poc a poc em va agradant més. Supòs que li dec haver agafat el gustet i hi trob la seva recompensa. Havia de fer un plat amb varietat bomba i com que és el més adient per a les paelles, aquí la teniu.

Hi ha a prop de dos mil varietats d’arròs. En el nostre mercat no en trobam tantes ni a prop fer-s’hi però és bo saber que cal emprar-les segons l’ús que els hem de donar.

L’arròs bomba, de gra curt i rodó,  és característic de la conca mediterrània. Pot doblar el seu volum ja que és capaç d’absorbir gran cantitat de brou. Una vegada cuit s’abomba i no amolla midó, per la qual cosa queda desfet i no s’aferren els grans entre si.

A Mallorca, igual que a la resta de llocs on era tradicional, el seu cultiu va caure en desús, substituint-lo per altres classes molt més productives. Degut a la seva alta qualitat i a la seva demanda gastronòmica s’ha anat recuperant. Aquest any, sense anar més lluny, podem gaudir d’arròs bombeta sembrat a l’albufera gràcies a l’Associació per al Desenvolupament Biocultural. Després de molts anys de ser cultivat a marjal s’han traslladat a les veles de l’albufera per produir un arròs ecològic i d’alta qualitat.

Ingredients (per a 5-6 persones)
2 llamàntols
300 gr musclos
12 gambes
1 sípia bruta
1 calamar
5-6 tasses d’arròs bomba
safrà
1 ceba
1 porro (la part blanca)
1 pebre verd
2-3 tomàtigues de ramellet
oli
tires de pebre torrat

per al brou de peix
1/2 kg peix de sopa
1/4 gerret
1 porro (aprofitarem la part verda)
1 all
1 ceba
1 pastanaga
1 tomàtiga de ramellet
1 manat petit de julivert
2-3 cullerades d’oli
1’5 l aproximadament d’aigua
sal, pebre bo

paella de llamàntol1

Començarem fent el brou. Netejarem el peix. Trossejarem les verdures en mirepoix, a talls grossers i grandets. Posarem l’oli en una olla alta i hi sofregirem les verdures en el següent ordre i un minut per a cada un:  la ceba, l’all sense pelar, el porro, la pastanaga, la tomatiga, el julivert i el peix. Deixarem que el peix agafi color. Salpebrarem i hi abocarem l’aigua. Deixarem coure  a foc mig uns 20 minuts. Rectificarem de sal. Aturarem, colarem amb l’ajuda d’un colador xinès i reservarem.

Netejarem els musclos i els courem al vapor, en sec, en una olla tapada. Quan estiguin oberts aturarem. Colarem el brou i reservarem el brou net i els musclos.

paella de llamàntol5

Tallarem la ceba, la part blanca del porro i el pebre verd en brunoise (a quadradets petits). Ratllarem les tomàtigues. Netejarem la sípia i el calamar i els tallarem. Tallarem els llamàntols en 2 meitats longitudinals.

Abocarem oli sense excedir-nos en una paellera. Hi courem els llamàntols 2 minuts per banda. Reservarem. Farem el mateix amb les gambes.

Sofregirem el calamar i la sípia. Quan comencin a petejar els retirarem i sofregirem la ceba, un poc després hi afegirem el porro, el pebre i quan tot tengui color hi posarem la tomàtiga. Deixarem que es confiti i cogui. Hi abocarem l’arròs i el safrà, remenarem bé per a què s’amari del sofregit i hi posarem la sípia i el calamar. Abocarem una miqueta del brou dels musclos i el brou de peix fins que tapi un dit o dos per damunt de l’arròs. Deixarem que el gra el vagi absorbint. Passats 5 minuts posarem els llamàntols per damunt de l’arròs i afegirem brou depenent de la demanda. Deixarem que cogui 7-8 minuts més i apagarem el foc. Disposarem els musclos, les gambes i les tires de pebre torrat damunt la paella i la deixarem tapada uns 5 minuts més.

paella de llamàntol2

Passat aquest temps, seis a taula i gaudiu-ne, ja em contareu!

Nota: Vaig fer la paella amb Arròs Grif de Sa Pobla, que és varietat bombeta, una varietat més antiga. Si el trobau no dubteu en comprar-lo. Una paella així bé es val un arròs de qualitat.

No m’agrada usar colorant alimentari, el safrà és la única espècia que actua com a tal aquí. A vegades utilitz cúrcuma però no per a la paella. Si n’hi posau heu d’anar en compte o us sortirà vermella.

paella de llamàntol4

Receptes similars: Cuina mallorquina

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Escaldums

Publicat dia 16 febrer 2017

  M’agrada publicar receptes tradicionals perquè pens que és una bona manera de fer-les viure, de donar-les pervivència en el temps. Sé que no aportaré massa amb aquesta però m’interessa que sigui aquí per a què pugui ajudar a qui…

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Mousse de llenties beluga

Publicat dia 5 febrer 2017

La llentia beluga, anomenada així per la seva semblança amb el caviar, és la varietat més petita que es comercialitza d’aquesta llegum. Tot i les seves petites dimensions és la llentia amb  més proteïna d’origen vegetal.  Pel seu petit volum…

Llegeix-ne més

Receptes similars: pasta i arròs

Boliquets de col amb búlgur i xitaques i concentrat de tomàtigues seques

Publicat dia 19 gener 2016

Ara que és bon temps de col borratxones m’ha semblat apropiat fer uns boliquets lleugers i vegans per gaudir d’un àpat lliure de proteïnes d’origen animal tot i que sempre n’hi podeu posar, si és que és del vostre gust….

Llegeix-ne més

Espaguetis amb verdures al forn, ou mollet i pesto de julivert amb cacauets

Publicat dia 25 novembre 2015

Feia temps que volia fer alguna recepta amb ou mollet, un ou que podria passar per escalfat però que es bull amb la closca en només 4 minuts i mig. El més complicat és pelar-lo perquè tot i que el…

Llegeix-ne més

Receptes similars: peix i marisc

Croquetes de sípia en la seva tinta

Publicat dia 24 març 2017

Per fer aquestes croquetes em vaig basar en una recepta d’Els fogons de la Bordeta perquè em va semblar una idea magnífica.  Ara és una bona època per a la sípia ja que ens trobam en plena temporada i en trobam…

Llegeix-ne més

Suquet de Cap Roig

Publicat dia 14 abril 2016

El peix que més m’agrada és el Cap Roig, un peix robust amb moltes espines i d’un color ataronjat i vermell tacat que el fa ben coneixedor. És un animal molt apreciat al Mediterrani i el seu preu sol ser…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Receptes salades

Crema de bròquil i cigrons i bon 2017!!!

Publicat dia 12 gener 2017

Aquests dies tan freds reclamen plats de cullera, plats calents i fumejants que ens faci més fàcil soportar les temperatures baixes. La recepta d’avui és una crema lleugera però bastant completa. Si algú de vosaltres fa una dieta vegana basta…

Llegeix-ne més

Ensalada de llengua amb salseta de llimona

Publicat dia 22 setembre 2016

Després d’una llarga temporada sense publicar voldries encetar altra vegada amb una recepta espectacular, que justifiqui l’absència i el retorn. Però com que l’objectiu d’aquest blog no és aquest crec que és el moment de començar el curs amb un…

Llegeix-ne més

Comenta