Sortir d’excursió en temps de blaves és un doble plaer per a mi perquè puc gaudir a l’hora de dues coses que m’agraden molt: els bolets i caminar per la muntanya. Aquest passat diumenge vàrem fer una sortida preciosa que transcorria durant molt de temps per dins un alzinar. Era impossible no trobar el camí ple de bolets, la majoria verinosos. I clar, les blaves feien la seva aparició de tant en tant i no poguérem estar sense collir-les. La pena és que no anàvem preparats i les haguérem de posar dins una bossa. Al final del camí moltes d’elles estaven fetes a bocins. I com que hagués estat un delicte no fer-les servir vaig pensar en unes croquetes. També és la primera vegada que utilitz el panko per arrebossar. Ara entenc per què té tant d’èxit. Entre fer les fotos i tot plegat ja feia estona que les havia fetes quan me les vaig menjar i encara eren ben cruixents.
Ingredients
500 gr blaves netes
1 ceba
3 alls
125 ml vi blanc
350 ml llet
2 cullerades i mitja de maizena
2 fulles llorer
nou moscada, sal, pebre bo, oli
Per a arrebossar
2-3 ous
panko, sèsam negre, sèsam daurat cru
Posarem les blaves netes en un recipient amb aigua per a què acabin d’amollar restes de terra i fulles. Les bullirem en aigua neta uns minuts. Colarem i reservarem.
Picarem la ceba i els alls amb la picadora fins que ens quedi un puré. Sofregirem aquesta pasta amb un raig generós d’oli fins que s’hagi daurat. Hi afegirem els bolets trossejats i ho integrarem tots sense deixar de remenar. Hi abocarem la farina i seguirem movent-ho uns minuts. Afegirem el vi blanc a poc a poc, remenant la pasta de bolets.
Quan ho hagi absorbit bé hi posarem la llet en diverses tandes. Salpebrarem i espiciarem amb la nou moscada. Quan estigui llesta posarem la pasta de croquetes en un recipient, tapada amb paper film a pell. La deixarem a la gelera fins a l’endemà.
Batrem els ous en un plat. En un altre mesclarem el panko amb les dues classes de sèsam. Farem bolles de la pasta i les passarem per ou i després les arrebossarem. Una vegada llestes les fregirem en oli calent fins que s’hagin daurat per tots els costats. Deixarem que degotin sobre paper absorbent i ja les tendrem a punt per menjar!
Podeu fer aquestes croquetes amb qualsevol tipus de bolet, fins i tot els podeu mesclar. A mi em sembla una recepta ideal per aprofitar els bolets més esguerrats, els capolls i els que no us podeu menjar sencers.
Si no teniu panko substituïu-lo per pa ratllat o galeta picada, quedaran igual de bé.