Ensalada de llamàntol amb hummus de pastanaga i cruixent d’alga nori

Ensalada de llamantol i hummus de pastanaga

Aquesta ensalada que pot semblar pomposa és ideal per quedar bé a un preu relativament assequible. Els llamàntols provinents d’Amèrica es solen vendre entre 6-9€ la peça, depenent del tamany de cada un. Jo preferesc els llamàntols de la costa gallega per ser més grossos i gustosos però són també molt més cars.

A la recepta d’avui us enseny com el solem cuinar nosaltres. Es fa molt ràpidament i no embruta la cuina. Només hi ha un inconvenient i és que s’ha de partir pel mig a casa. Si el comprau fresc és possible que sigui viu quan hagueu de realitzar l’operació. Una vegada obert l’animal encara batega uns minuts i és un patiment que et treu les ganes de menjar-te’l, la veritat. Per altra banda, si demanau a la peixateria que ho facin ells, correu el risc de perdre tot el moll de la part del cap, que és, per a mi, la part més gustosa del llamàntol.

Per fer l’ensalada més cridanera i completa acompanyarem el marisc amb un hummus de pastanaga molt senzill i un cruixent d’alga nori per tenir, de manera simple, un altre toc de mar al plat. Vaig provar diverses maneres de fer el cruixent. Una, arrebossant el bocí d’alga amb panko i l’altra, només banyant-la amb ou. Si el feis amb panko queda més cruixent, de la segona es nota molt més aquest gust de mar de l’alga que era el que jo cercava. Ambdues maneres em semblen vàlides i per això us les deix aquí. Com que tenia el forn en marxa i per no afegir oli, no les vaig fregir. Si algú ho prova agrairia que me’n digués el resultat. L’hummus de pastanaga, per la seva banda, és molt semblant al que només porta cigrons. La diferència per a mi resideix en la textura, més cremosa i elegant. Feia temps que volia fer-lo i no em va decepcionar gens ni mica. En tornaré a fer segur.

Ensalada de llamàntol

Ingredients
1 llamàntol
lletuga variada
fraules
oli, sal, pebre bo
per a l’hummus
1 pot gros de cigrons
150 gr de pastanaga pelada
2 c/p iogurt natural o grec
1/2 c/p comí
1 1/2 c/p tahina
1/2 c/p pebre bord de tap de cortí
1/2 llimona
1 all
oli, sal, pebre bo
per al cruixent
alga nori
panko o galleta picada
ou

Ensalada de llamàntol4

Encalentirem el forn a 180ºC. Tallarem el llamàntol per la meitat i longitudinalment. El colocarem en una safata i el regarem amb un rajolí d’oli. Salpebrarem. L’enfornarem uns 12-15 minuts o fin que vegem que la closca ha tornat vermella iel peix de la coa passa de ser transparent a blanc. No ens hem de passar amb la cocció, cal vigilar. Un cop fred, descloscarem el llamàntol i treurem el peix de la coa i de les pinces. Reservarem.

Per fer l’hummus, trossejarem la pastanaga a rodanxes i la courem al vapor fins que sigui tova. La posarem en el vas del túrmix amb la resta d’ingredients i un raig generós d’oli. Emulsionarem fins que tenguem una crema fina. Afegirem l’oli que sigui necessari anant alerta de què no ens quedi una crema clara.

Tallarem tires d’alga i les passarem primer per ou i després pel panko. O només per l’ou. Les posarem sobre paper vegetal i enfornarem uns 5 minuts, vigilant que no es cremin.

Ensalada llamàntol5

Muntarem l’ensalada amb les lletugues variades netes, les fraules trossejades i el peix per damunt. Acompanyarem amb l’hummus i el cruixent i ala, a gaudir-ne!!! i no us oblideu del cap del llamàntol. Si us agrada el marisc en passareu un bon gust. També podeu posar-ne l’interior a l’ensalada, la farà molt gustosa…vosaltres mateixos!

 

 

Receptes similars: ensalades

Ensalada de llengua amb salseta de llimona

Publicat dia 22 setembre 2016

Després d’una llarga temporada sense publicar voldries encetar altra vegada amb una recepta espectacular, que justifiqui l’absència i el retorn. Però com que l’objectiu d’aquest blog no és aquest crec que és el moment de començar el curs amb un…

Llegeix-ne més

Ensalada cruixent amb bacallà fumat i vinagre balsàmic de mango

Publicat dia 16 novembre 2015

Les receptes que més problemes em donen a l’hora d’anomenar-les són les ensalades. A no ser que sigui una ensalada clàssica, les demés no saps com descriure-les: per ingredients pot resultar llarg i pesat, la pots adjectivar o pot ser…

Llegeix-ne més

Receptes similars: entrants

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Croquetes de sípia en la seva tinta

Publicat dia 24 març 2017

Per fer aquestes croquetes em vaig basar en una recepta d’Els fogons de la Bordeta perquè em va semblar una idea magnífica.  Ara és una bona època per a la sípia ja que ens trobam en plena temporada i en trobam…

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Escaldums

Publicat dia 16 febrer 2017

  M’agrada publicar receptes tradicionals perquè pens que és una bona manera de fer-les viure, de donar-les pervivència en el temps. Sé que no aportaré massa amb aquesta però m’interessa que sigui aquí per a què pugui ajudar a qui…

Llegeix-ne més

Receptes similars: llegums

Mousse de llenties beluga

Publicat dia 5 febrer 2017

La llentia beluga, anomenada així per la seva semblança amb el caviar, és la varietat més petita que es comercialitza d’aquesta llegum. Tot i les seves petites dimensions és la llentia amb  més proteïna d’origen vegetal.  Pel seu petit volum…

Llegeix-ne més

Crema de bròquil i cigrons i bon 2017!!!

Publicat dia 12 gener 2017

Aquests dies tan freds reclamen plats de cullera, plats calents i fumejants que ens faci més fàcil soportar les temperatures baixes. La recepta d’avui és una crema lleugera però bastant completa. Si algú de vosaltres fa una dieta vegana basta…

Llegeix-ne més

Receptes similars: peix i marisc

Suquet de Cap Roig

Publicat dia 14 abril 2016

El peix que més m’agrada és el Cap Roig, un peix robust amb moltes espines i d’un color ataronjat i vermell tacat que el fa ben coneixedor. És un animal molt apreciat al Mediterrani i el seu preu sol ser…

Llegeix-ne més

Molls amb saltejat de pèsols tendres, bulb de fonoll i pastanagues morades

Publicat dia 23 febrer 2016

Em pens que els molls eren l’única classe de peix que se’m resistia. Sempre els trobava un punt amarg i per això procurava no menjar-ne mai. Segons em va contar la peixatera, els molls que amarguegen són els de roca…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Receptes salades

Carxofes en conserva

Publicat dia 29 abril 2016

La temporada de carxofes va arribant al seu final i és el millor moment per fer-ne en conserva. A més, estan a un preu irrisori. Aquestes que veis aquí les vaig comprar a 49 cèntims per kg en una botiga…

Llegeix-ne més

Frit de menuts de gallina i pollastre

Publicat dia 17 març 2016

Un dels plats més populars de les festes de Pasqua i de la cuina de Mallorca és la freixura; coneguda arreu per frit o pel mal sonant frit mallorquí, que es fa amb la freixura del me. Un plat d’aprofitament…

Llegeix-ne més

Comenta