L’escorball, corball o corbinota és un peix poc freqüent al mercat però ben conegut per als amants de la pesca submarina. Sol viure en manades no gaire nombroses, en profunditats de 0 a 100m i sol amagar-se en coves i roques. La seva carn és fina i exquisita, molt semblant a la dorada o al llobarro però a un preu molt més assequible.
A la parada del mercat on solc comprar el peix de roca n’hi havia uns quants exemplars i m’ha semblat un bon moment per conèixer-lo d’aprop. Amb unes xirivies que tenia he cuinat un puré molt lleuger que m’agrada molt per acompanyar el peix. És perfumat i dolcenc i casa molt bé amb la resta del plat. A més és una bona alternativa al puré de patates de sempre. Ens hem de renovar, no ho trobau? podeu bullir les xirivies amb nata o amb llet evaporada. Jo les he fet amb llet desnatada que és la que consumim i trob que han quedat ben bé.
Ingredients
1 escorball
3 xirivies
llet
1 manat d’espinacs
carabassó
bròquil
Pelarem les xirivies i les tallarem a rodanxes. Les posarem en un cassó i les taparem de llet o de nata i una mica d’aigua. El líquid just les ha de tapar. Salpebrarem. Bullirem fins que siguin toves.
Les colarem reservant el líquid i les passarem pel túrmix. Rectificarem de sal.
Salpebrarem el peix i hi posarem un raig petit d’oli. L’enfornarem a 180ºC uns 12 minuts (dependrà del tamany de la peça).
Mentrestant tallarem el carabassó a daus petits i el bròquil. Ho saltejarem breument i per separat.
Dins la mateixa pella, saltejarem els espinacs ben nets. Hi afegirem una mica del líquid que hem reservat de les xirivies per a què ens quedin cremoses. Deixarem coure un minut, colarem i reservarem.
Servirem el peix calent acompanyat del puré, els espinacs i les verdures.