Pastisset de te matcha amb sopa de xocolata blanca, fraules especiades i gelat de xocolata negra

Publicat dia 15 juliol 2015 General. postres. receptes dolces

Pastisset de te matxa

Com a bona teïnòmana no podien faltar en aquest blog unes postres amb te matxa. Per qui no el conegui, és el te verd mòlt que s’utilitza per a la cerimònia del te i que s’obté de la mateixa planta que el negre però sense fermentar. La seva preparació comença abans de la recol·lecció, tapant les fulles del sol per a què adquireixin un color verd més fosc. Després de la collita, les fulles es sequen en una superfície plana i se’ls retiren els nervis i les tiges per poder obtenir una pols més fina en la moltura.

La recepta d’aquests bescuits és una versió de les pastes de te del llibre Xocolata d’alta costura del mestre xocolater William Curley. Una publicació que us recoman de bon de veres. Jo cercava unes postres més completes perquè havien de ser per un encàrrec, així que les vaig acabar amb la sopa, unes fraules cuites amb espècies que podeu substituir per fruits vermells i amb una mica de gelat de xocolata. Ara tenc gelatera i estic practicant algunes receptes. Aquest em va encantar, cremós i ben gustós de xocolata, mel!

pastisset te matxa4

No us retgireu amb les passes i els ingredients, anau per parts. Cada cosa per si sola pot formar part d’un altre plat i les podeu fer amb diferents temps. Amb les indicacions d’aquí n’hi ha per a unes 12 persones. Els pastissets es poden fer en un motllo gran, però en versió individual s’emplaten millor.

Ingredients
per als pastissets
250 gr mantega
230 gr blanc d’ou
250 gr sucre glas
130 gr ametlla mòlta
130 gr avellana mòlta
10 gr te matxa
80 gr farina
llavors de sèsam
per a la sopa de xocolata blanca
750 ml crema de llet
60 gr mel
60 gr aigua
190 gr xocolata blanca
1 c/s extracte de vainilla
per a les fraules especiades
500 gr fraules
3 c/s sucre
1 c/p beines de cardamom
1 c/p ginebró
per al gelat de xocolata
400 gr nata
400 gr llet
300 gr xoolata 70% cacau
5 rovells d’ou
110 gr sucre
40 gr glucosa
1 c/p extracte de vainilla
1 c/s maizena
25 gr cacau pur en pols
1 pessic de sal

pastisset te matxa1

Per fer els pastissets
Fondrem la mantega en un cassó i la deixarem al foc fins que tengui un lleuger color d’avellanes i desprengui olor d efruits secs. Deixarem que refredi.

Batrem els blancs d’ou a punt de neu. Mesclarem l’ametlla mòlta, l’avellana i el te i els afegirem al blanc d’ou. Hi sumarem la mantega sense deixar de batre manualment. Afegirem la farina, mesclarem bé i deixarem reposar la massa resultant a la gelera un mínim de 30 minuts.

Encalentirem el forn a 160ºC. Empolsarem els motllos amb les llavors de sèsam i els omplirem 3/4 parts amb l’ajuda d’una màniga pastissera. Els tendrem uns 20 minuts al forn, fins que ens surti net el ganivet o l’escuradent. Deixarem refredar sobre una reixa.

Per fer la sopa de xocolata blanca
Encalentirem la nata, la vainilla, l’aigua i la mel. Quan arranqui el bull ho abocarem sobre la xocolata blanca i remenarem. Passarem pel túrmix per a què emulsioni bé i l posarem a la gelera, tapada.

pastissets de te matxa

Per fer les fraules especiades
Tallarem les fraules a daus i les mesclarem amb el sucre. Picarem el ginebró i el cardamom en un morter, només per a què s’obrin les llavors. Courem les fraules amb el sucre i les espècies fins que s’hagin desfet una mica. Reservarem.

Per fer el gelat de xocolata 70% de cacau
Bullirem la nata, la llet, l’extracte de vainilla i la glucosa. Blanquejarem els rovells amb el sucre i el pessic de sal. Quan estiguin escumosos hi afegirem la maizena i el cacau.

Quan la llet bulli la incorporarem als rovells, a fil i sense deixar de batre. Colarem la mescla per retirar els coàguls i la posarem al foc per a què espesseixi. Remenarem constantment amb una cullera de fusta fins que aribi als 85ºC o napi el revers de la cullera. Retirarem del foc i l’abocarem sobre la xocolata. Mesclarem molt bé i la cobrirem a pell amb paper film. Posarem la crema a la gelera unes hores per a què agafi cos i sabor. Si tenim gelatera farem el gelat posant-hi la crema i seguint les instruccions pertinents de la vostra màquina. Si no és així haureu de posar la crema al congelador i l’haureu de batre cada 2 o 3 hores fins que tengueu el gelat a punt.

pastisset te matxa

Muntarem les postres posant el pastisset en un plat, farem una base de sopa de xocolata, l’enrevoltarem amb les fraules especiades i una quenelle de gelat de xocolata.

 

 

 

Receptes similars: General

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Receptes similars: postres

Gelat d’herbes dolces

Publicat dia 5 abril 2016

Em pens que la primavera serà més hivernenca que l’hivern mateix. I tot i que el fred no ens acaba de deixar un geladet casolà sempre ve de gust. A mi m’agrada molt fer-ne per a acompanyar altres dolços, el…

Llegeix-ne més

Pastís cremós de xocolata i avellanes

Publicat dia 26 febrer 2016

Els pastissos de xocolata m’agraden molt, sobretot si són humits i cremosos, per això sovint em decant pels brownies. Aquest, tot i no ser-ho, és una delícia que reuneix totes les qualitats que m’agraden.

Llegeix-ne més

Receptes similars: receptes dolces

Galette de pomes amb licor de cassís

Publicat dia 18 febrer 2016

El licor de cassís és un licor originari de’Occitània que s’elabora amb groselles negres i aiguardent. A mi em recorda als parents francesos que, quan venien de visita a ca la padrina, solien dur presents dels “colmados” que tenien: uns…

Llegeix-ne més

Dolç antic de Nadal

Publicat dia 14 desembre 2015

Tenia molta curiositat per aquesta recepta del llibre La Rebosteria de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera de na Caty Juan de Corral. A casa meva feim matances cada any i en alguna ocasió havia guardat una corna per fer-la, cosa…

Llegeix-ne més

Comenta