Tiramissú de figues i pa d’espècies

Publicat dia 2 setembre 2015 General. receptes dolces

Tiramissú de figues i pa d'espècies

Em resulta difícil seguir amb el blog durant l’estiu perquè el passam a Llubí, el meu poble. Aquest canvi d’escenari implica que no cuini gaire i que no pensi en receptes pel blog. A més, tampoc no vull fer esperar els de casa mentre estic amb les fotos. Aprofitant que venia el tio Llorenç a dinar vaig fer aquest tiramissú amb figues, ara que n’hi ha de temporada i les vaig cuinar segons la recepta de la mousse de maonès i figues en pedro ximénez i sàlvia. El pa d’espècies encara no l’havia publicat cap vegada  i és una recepta que tant va bé amb uns entrants com amb unes postres.

El meu germà Biel va ser qui més es va animar amb la sessió fotogràfica, provant la seva càmera. No us sabria dir quines imatges són seves i quines meves, però tant és, m’ho vaig passar molt bé. És agraït compartir aquest moment que per a mi sempre sol ser molt solitari.

tiramissú de figues3

Com bé podeu creure, aquest tiramissú es pot fer de la manera tradicional, amb el bescuit de soletilla banyat de cafè o també substituint les figues per una altra fruita depenent de la temporada.

Amb aquestes quantitats vaig fer tiramissú per a 10 persones.

Ingredients per al tiramissú
300 gr formatge d’untar o mascarpone
100 gr sucre
200 gr nata 35% M.G.
4 ous
figues en pedro ximénez i sàlvia
1 copa de calvados
cacau en pols
Ingredients per al pa d’espècies
250 gr mel de bona qualitat
2 ous
100 gr sucre morè
2 c/p sucre avainillat
1 c/p canyella mòlta
1 c/p de gingebre mòlt
1/2 c/p nou moscada en pols
1/2 c/p cardamom en pols
1/4 c/p clau en pols
1 sobre d’impulsor químic
250 gr farina
1 pessic de sal
100 ml llet

Per fer el pa d’espècies
Encalentirem la mel just per a fer-la manejable. Hi posarem el sucre i els ous d’un en un i ho batrem amb les varilles fins que escumegi.

Tamisarem la farina, l’impulsor químic, la sal, el sucre avainillat i les espècies. Afegirem els ingredients secs a la mescla de mel i ous en tres tandes, alternant amb la llet. L’abocarem dins un motllo i l’enfornarem uns 40 minuts a 160ºC. Farem la prova amb un escuradents per saber si és cuit. El treurem i deixarem que refredi sobre una reixa. Millor si el feis el dia anterior per a què s’assenti la massa.

pa d'espècies

Per fer el tiramissú
Batrem el formatge amb el sucre fins que sigui ben cremós. Separarem els blancs dels ous dels vermells i anirem posant els vermells a la mescla de formatge d’un en un.

Semi-muntarem la nata.
Pujarem el blanc d’ou a punt de neu.

Abocarem la nata en tandes al formatge. Quan estigui ben integrada farem el mateix amb el blanc d’ou.

tiramissú de figues

Per muntar el tiramisú farem tallades del pa d’espècies i els banyarem amb el calvados. Posarem unes quantes figues en el cul del tassó o de la copa que haguem triat, el pa d’espècies i hi abocarem la crema. Coronarem amb una figa més i ho empolvarem amb el cacau. Deixarem que el tiramisú reposi a la gelera per a què agafi cos.

Nota: el temps de cocció del pa d’espècies dependrà un poc del motllo que useu. A vegades el faig amb un motllo de púding i, darrerament en un de més baix, així que es cou més aviat. Us aconsell que aneu controlant passada la mitja hora.

Podeu fer conserva amb les figues que us sobrin i tenir-ne per a altres ocasions i congelar el pa d’espècies.

tiramissú de figues1

Receptes similars: General

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Receptes similars: receptes dolces

Gelat d’herbes dolces

Publicat dia 5 abril 2016

Em pens que la primavera serà més hivernenca que l’hivern mateix. I tot i que el fred no ens acaba de deixar un geladet casolà sempre ve de gust. A mi m’agrada molt fer-ne per a acompanyar altres dolços, el…

Llegeix-ne més

Pastís cremós de xocolata i avellanes

Publicat dia 26 febrer 2016

Els pastissos de xocolata m’agraden molt, sobretot si són humits i cremosos, per això sovint em decant pels brownies. Aquest, tot i no ser-ho, és una delícia que reuneix totes les qualitats que m’agraden.

Llegeix-ne més

Comenta