En una entrada posterior ja havia esmentat les propietats que tenen els peus de porc, com són de beneficiosos pels ossos. A mi m’agraden de moltes maneres, potser com menys m’agraden és amb salsa perquè em cauen feixucs i, justament, és com més els trobes en els restaurants de Mallorca. Pot semblar que duen molta feina però en realitat aquesta recepta és fàcil, econòmica i porta pocs ingredients. Recoman, ja que en feis, que en faceu per a uns quants i valdrà més la pena. Podeu congelar els potons bullits i també la terrina. Com que la textura gelatinosa és una mica embafosa, què millor que uns pebres torrats amb un punt fresc per acompanyar-los? entre els pebres i la crema d’alls em pens que vaig aconseguir un bon conjunt. Si feis el plat ja em direu què en trobau!
Ara és temps de picornells, per fi n’hem trobat a casa. Com que els tenia em va anar molt bé per a la terrina però els podeu substituir per qualsevol altre bolet, no posar-n’hi o afegir-hi botifarró, botifarra o camaiot.
Ingredients
Per als peus de porc
3 peus de porc
grans de pebre bo, coriandre, cardamom, clau, fulles de llorer
120 gr picornells
2 alls
sal, pebre bo
Per a la crema d’all
1 cabeça d’alls
1 c/p oli oliva verge
2 c/s llet evaporada
Per als pebres
5-6 pebres vermells
3 branques d’herbassana
1 c/s sucre morè
Per a la terrina
Bullirem els peus de porc amb els gran de llavors indicats o, simplement, amb unes fulles de llorer i sal. Jo els vaig tenir 45 minuts amb l’olla a pressió. Sinó en teniu hauran de bulli entre una hora i mitja i dues. Quan vegem que els ossos es desprenen fàcilment aturarem el foc.
Desossarem els potons encara calents amb l’ajuda d’uns guants i posarem la popa en un bol.
Tallarem els picornells longitudinalment. Laminarem els alls i els passarem per una paella amb un raig petit d’oli. Quan siguin rossos hi saltejarem els picornells un minut.
Mesclarem els picornells amb els potons, salpebrarem al nostre gust.
Folrarem un motllo amb paper film procurant deixar plàstic abastament per poder embolicar la terrina. Abocarem els peus de porc en el motllo, La compondrem bé, taparem i hi posarem una mica de pes al damunt. La deixarem a la gelera fins que sigui ben freda. En el meu cas hi va estar fins al sen demà.
Per als pebres
Torrarem els pebres en el forn, amb un raig d’oli i un poc de sal. Els hi tendrem uns 45 minuts a 180ºC. Quan vegeu que estan, els embolicarem amb paper film fins que refredin. Els pelarem, tallarem a trinxes i farem degotar.
Saltejarem les branques d’herbassana en una paella uns segons, hi posarem els pebres i el sucre, un poc de sal i l’hi deixarem uns dos o tres minuts. Reservarem.
Per a la crema d’alls.
Tallarem la cabeça pel mig i l’embolicarem amb paper de plata. L’enfornarem amb els pebres.
Treurem la popa dels alls i la posarem en un murter. Farem una pasta i hi afegirem la llet evaporada i l’oli. Rectificarem de sal. Reservarem.
Tallarem la terrina en porcions i les marcarem amb la paella, anat alerta que no s’aferri i ens quedi feta un nyap.
L’acompanyarem amb els pebres i la crema d’alls.
Nota: La terrina també es pot menjar freda. Si la tallau fina podeu fer un carpaccio la mar d’original.
També podeu posar la mescla de peus de porc en motllos individuals. Jo els vaig posar en quadrats emplatadors, tal i com veis a les imatges.
Jo vaig aprofitar el forn per torrar els alls. Si qualque dia voleu fer aquesta crema fareu més via si els confitau. Només els heu de submergir en oli i posar-los al foc mínim uns 20 minuts sense que arrenqui el bull.
Si passau pena que la terrina es desmunti a la paella, podeu folrar els motllo amb tires de bacó. Jo no ho vaig fer perquè el sabor que té no m’agrada massa i com que no es va fer malbé no ho he recomanat al principi. La propera vegada m’agradaria embolicar els bocins en pasta bric i coure’ls al forn uns minuts, a veure què tal.