Coca sense tou amb bacallà esqueixat

Publicat dia 10 març 2016 Cuina mallorquina. entrants. General. Receptes salades

 

coca sense tou de bacallà esqueixat

Fins ara podíeu trobar al blog la coca amb verdura que hem fet sempre a casa meva, una coca de massa tovada que em sembla boníssima i que és ideal quan fa calor (veureu la recepta punxant aquí). Quan no tenc temps o en dies més freds, com els d’ara, em va molt bé la recepta que public avui perquè és ràpida i no porta llevat. Ja veureu que es fa en un minut i quasi bé no necessitau tenir balança. En èpoques d’estudiant la feia amb una tassa petita posant la mateixa mesura d’oli que de cervesa i la farina que es bevia. Tot i això m’estim més amb les proporcions que us detall perquè no té tant de greix. El farcit del damunt pot ser tan variat com la vostra imaginació us permeti: ceba caramel·litzada amb formatge de cabra, amb pebres torrats, de verdura, amb gules,… Jo vaig posar flocs de civada a la massa però si no en teniu posau el mateix pes en farina. És una coca cruixent, si la feis primeta, que sol tenir molt bon resultat.

coca esqueixada-bacallà1

Ingredients
per a la massa
150 gr farina de xeixa
25 gr flocs de civada
75 gr cervesa
50 gr oli oliva
1 pessic de sal
per a acompanyar
4 tomàtigues de la pera
herbassana o alfabeguera
mesclum o créixens
bacallà esqueixat o fumat
oli, sal, pebre bo, vinagre de mòdena, pebre bord

Mesclarem l’oli, la sal i la cervesa dins un bol. Hi afegirem la farina tamisada i pastarem fins que tots els ingredients formin una massa homogènia que no s’aferri a les mans. Si trobau que falta farina afegiu-n’hi una culleradeta. Deixarem que reposi uns minuts si tenim temps.

Coca sense tou amb esqueixada de bacallà

Dividirem la massa en 5 porcions. Farem una bolla amb cada una d’elles i les estirarem amb l’aprimador. A mi m’agrada fer-les individuals, que tenguin forma allargada i irregular però poden ser rodones, una de grossa o com trobeu. Les punxarem arreu amb una forqueta per a què pugui sortir l’aire.

Encalentirem el forn a 180ºC i hi posarem les coques entre 10 i 15 minuts. Mentrestant tallarem les tomàtigues  a rodanxes i les amanirem amb oli, els alls laminats, herbassana o alfabeguera, sal i pebre bo (si ho podeu tenir fet abans molt millor, així agafarà més gust d’herbes).

 

Treurem les coques, hi posarem la tomàtiga i les enfornarem 5 minuts més. Quan estiguin ben daurades les treurem i deixarem que refredin sobre una reixa.

Amanirem els créixens o el mesclum i el disposarem sobre la coca. Farem el mateix amb el bacallà. Empolsarem amb una mica de pebre bord, un fil d’oli verge i servirem.

coca esqueixada-bacallà3

Receptes similars: Cuina mallorquina

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Escaldums

Publicat dia 16 febrer 2017

  M’agrada publicar receptes tradicionals perquè pens que és una bona manera de fer-les viure, de donar-les pervivència en el temps. Sé que no aportaré massa amb aquesta però m’interessa que sigui aquí per a què pugui ajudar a qui…

Llegeix-ne més

Receptes similars: entrants

Croquetes de sípia en la seva tinta

Publicat dia 24 març 2017

Per fer aquestes croquetes em vaig basar en una recepta d’Els fogons de la Bordeta perquè em va semblar una idea magnífica.  Ara és una bona època per a la sípia ja que ens trobam en plena temporada i en trobam…

Llegeix-ne més

Mousse de llenties beluga

Publicat dia 5 febrer 2017

La llentia beluga, anomenada així per la seva semblança amb el caviar, és la varietat més petita que es comercialitza d’aquesta llegum. Tot i les seves petites dimensions és la llentia amb  més proteïna d’origen vegetal.  Pel seu petit volum…

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

El menú per acomiadar el 2016 ja és aquí

Publicat dia 12 desembre 2016

Les persones interessades en acomiadar l’any amb aquest menú, es poden posar en contacte amb mi a través de la web o per missatge privat de facebook. Bones festes de Nadal!!!

Llegeix-ne més

Receptes similars: Receptes salades

Crema de bròquil i cigrons i bon 2017!!!

Publicat dia 12 gener 2017

Aquests dies tan freds reclamen plats de cullera, plats calents i fumejants que ens faci més fàcil soportar les temperatures baixes. La recepta d’avui és una crema lleugera però bastant completa. Si algú de vosaltres fa una dieta vegana basta…

Llegeix-ne més

Ensalada de llengua amb salseta de llimona

Publicat dia 22 setembre 2016

Després d’una llarga temporada sense publicar voldries encetar altra vegada amb una recepta espectacular, que justifiqui l’absència i el retorn. Però com que l’objectiu d’aquest blog no és aquest crec que és el moment de començar el curs amb un…

Llegeix-ne més

Comenta