Frit de menuts de gallina i pollastre

Publicat dia 17 març 2016 carn. Cuina mallorquina. General. Receptes salades

frit de menuts de pollastre

Un dels plats més populars de les festes de Pasqua i de la cuina de Mallorca és la freixura; coneguda arreu per frit o pel mal sonant frit mallorquí, que es fa amb la freixura del me. Un plat d’aprofitament que s’acompanya amb grells, patates i altres verdures segons la temporada i que s’aromatitza amb fonoll fresc i pebre coent. Tradicionalment els diumenges de Pasqua a Llubí i crec que a molts pobles de l’illa, les famílies van a la processó de l’Encontre, a l’Ofici i després es reuneixen al voltant de la taula per menjar freixura tots plegats.

Podria haver publicat una recepta de frit de me, ara que falten dues setmanes per a les festes de Pasqua però per fer un poc el contrari he cregut oportú publicar aquest de menuts de gallina que em va fer arribar el nostre amic Xavier. Un frit pràcticament igual en l’elaboració només que en aquest cas s’aprofiten els menuts de gallina o de pollastre, més suau en sabor i que pot ser una bona alternativa per a qui no li agradi el me.

N’Antònia Mascaró, padrina de la dona d’en Xavier, que va néixer i viure a Cas Bernat, en plena Serra de Tramuntana, és qui cuinava aquesta recepta, donant plena mostra del que es podia fer amb matèries senzilles i d’aprofitament i que solia cuinar per les festes de Nadal. A l’original hi havia cors de pollastre, si vos agraden n’hi podeu posar.

Amb aquestes quantitats en poden menjar entre 6-8 persones si els feis com un entrant.

Frit menuts pollastre

Ingredients
750 gr de ventrell de gallina o pollastre
250 gr fetgets fetgets
250 gr vermells d’ou no nats
100 gr pèsols
100 gr favetes tendres
6 patates petites
5 carxofes
2 manats de grells
1 porro (la part blanca)
1/2 pebre vermell
fonoll fresc
2-3 pebres coents
2-3 fulles de llorer
alls

Bullirem els ventrells una hora aproximadament. Colarem  i deixarem refredar. Els tallarem a daus.

Bullirem els vermells d’ou uns 3-4 minuts. Deixarem que refredin.

Tallarem tota la verdura a daus petits. Pelarem les carxofes fins que tenguem els cors i els tallarem en 8 parts. Reservarem.

Posarem oli suficient per fregir en una paella. Fregirem primer les patates amb alguns alls, aprofitant que l’oli és net. Les anirem colant d’oli i les posarem en una greixonera. Seguidament fregirem els pebres coents tallats per la meitat, les fulles de llorer i els alls partits per la meitat i hi posarem el ventrell fins que vegem que s’ha daurat. El colarem d’oli i el posarem a la greixonera. Farem el mateix amb el fetge de pollastre, el pebre, els vermells d’ou i les carxofes. Anirem salant cada capa.

Posarem aigua en una pella a part, més petita, i hi courem els pèsols  i després les favetes. Reservarem.

Fregirem el grell i el porro i quan vegem que quasi està a punt hi afegirem els pèsols i les favetes, deixarem que es faci un moment i ho posarem a la greixonera procurant treure tot l’oli que puguem.

frit menuts pollastre2

Picarem el fonoll i l’escamparem sobre la verdura.

Abans de treure el frit a la taula el tornarem a encalentir i remenarem bé per a què es mesclin i confitin totes les capes. Aprofitarem per rectificar de sal i de coent. Si trobam que ha quedat pobre de coent, fregirem un o dos pebres a part i abocarem aquest oli al frit.

Servirem ben calent acompanyat d’unes bones olives i pa.

Vull agrair a en Xavier Seguí que em deixàs la recepta. Poder accedir a aquests plats tan significatius per a una família és per a mi un privilegi i poder-los compartir després em fa molt feliç.

Consells pràctics

-Un dels punts més importants del frit és que no sigui oliós. Per això insistesc en què aneu colant l’oli tant com pugueu. Ja de per si és un plat contundent i val més alleugerir-lo en la mesura possible.

-Millor si tallau les verdures i la carn a bocins petits, així  a cada cullerada hi tendreu més varietat i podreu degustar millor el conjunt del plat.

-El frit, en general, és un plat econòmic i senzill però que du feina de tallar i fregir. És preferible que renteu la verdura primer i talleu tota la matèria prima abans de posar-vos als fogons. Si no estau pendents del foc i es cou massa us quedarà amb una textura recuita i gomosa gens recomanable.

.Aquest és un plat que es pot fer perfectament el dia abans. Si ho feis així teniu en compte que les patates s’han de fer el mateix dia. A casa meva no ens agrada que hi hagi molta patata, com podeu veure a les imatges. En els restaurants en posen molta per a rentabilitzar el plat i vosaltres podeu fer el que vos agradi més.

frit menuts pollastre1

 

 

 

 

 

Receptes similars: carn

Escaldums

Publicat dia 16 febrer 2017

  M’agrada publicar receptes tradicionals perquè pens que és una bona manera de fer-les viure, de donar-les pervivència en el temps. Sé que no aportaré massa amb aquesta però m’interessa que sigui aquí per a què pugui ajudar a qui…

Llegeix-ne més

Ensalada de llengua amb salseta de llimona

Publicat dia 22 setembre 2016

Després d’una llarga temporada sense publicar voldries encetar altra vegada amb una recepta espectacular, que justifiqui l’absència i el retorn. Però com que l’objectiu d’aquest blog no és aquest crec que és el moment de començar el curs amb un…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Cuina mallorquina

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Suquet de Cap Roig

Publicat dia 14 abril 2016

El peix que més m’agrada és el Cap Roig, un peix robust amb moltes espines i d’un color ataronjat i vermell tacat que el fa ben coneixedor. És un animal molt apreciat al Mediterrani i el seu preu sol ser…

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Mousse de llenties beluga

Publicat dia 5 febrer 2017

La llentia beluga, anomenada així per la seva semblança amb el caviar, és la varietat més petita que es comercialitza d’aquesta llegum. Tot i les seves petites dimensions és la llentia amb  més proteïna d’origen vegetal.  Pel seu petit volum…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Receptes salades

Croquetes de sípia en la seva tinta

Publicat dia 24 març 2017

Per fer aquestes croquetes em vaig basar en una recepta d’Els fogons de la Bordeta perquè em va semblar una idea magnífica.  Ara és una bona època per a la sípia ja que ens trobam en plena temporada i en trobam…

Llegeix-ne més

Crema de bròquil i cigrons i bon 2017!!!

Publicat dia 12 gener 2017

Aquests dies tan freds reclamen plats de cullera, plats calents i fumejants que ens faci més fàcil soportar les temperatures baixes. La recepta d’avui és una crema lleugera però bastant completa. Si algú de vosaltres fa una dieta vegana basta…

Llegeix-ne més

Comenta