Suquet de Cap Roig

Suquet de caproig

El peix que més m’agrada és el Cap Roig, un peix robust amb moltes espines i d’un color ataronjat i vermell tacat que el fa ben coneixedor. És un animal molt apreciat al Mediterrani i el seu preu sol ser elevat. Per a mi un Cap Roig bullit amb un raig d’oli d’oliva verge extra de la millor qualitat és un dels millors plats del món. Em feia moltes ganes fer una entrada on fos el protagonista. Quan els vaig veure al mercat no ho vaig dubtar gens, encara es movien! la peixatera em va dir que els acabaven de dur de la barca que té el seu home. Crec que mai havia comprat un peix tan fresc. Llàstima que a la fotografia no s’apreciï com es movien. Em varen fer tantes ganes que vaig pensar que faria un suquet.

caproig1

Els suquets són plats senzills que donen molt bon resultat a la taula. La base no es fa a partir d’un sofregit i per això és una recepta lleugera i recomanable que pot tenir infinitat de variants. Si teniu ingredients de qualitat, una bona picada i controlau la cocció segur que en gaudireu molt. I si teniu el fumet fet d’abans, en 20 minuts podreu seure a taula.

El fumet o brou de peix que llegiu aquí està fet a partir de les espines i els caps de dos  Cap Rojos d’uns 300 gr cada un, un altre de sencer i les espines i el cap d’un lluç que feia uns 3kg quan era sencer. És un bon moment per aprofitar espines i caps que tengueu guardats d’altres vegades. També és important que demaneu que us separin els lloms del Cap Roig. Aquest peix és més saborós com més gran és la seva mida però si el voleu aprofitar bé dependrà dels que sigueu a taula.

Amb aquest ingredients podreu fer un suquet per a 2-3 persones

Ingredients
Per al fumet
1 porro
1 ceba
2 pastanagues
1 fulla de llorer
1 all
1 kg d’espines i caps dels cap rojos i peix de sopa
2’5 l aigua
julivert
api
sal, grans de pebre bo
per a la picada
fetge de rap (amb la meitat n’hi ha prou per a 2-3 persones)
8 avellanes
8 ametlles
1 all
fulles de julivert
1 galeta d’oli
safrà
llavors d’anís o de fonoll
per al suquet
2-3 patates parmentines mitjanes
750 ml de fumet
picada
2 Cap Rojos
250 gr musclos

suquet caproig

Primer de tot farem el fumet. Posarem l’aigua al foc i quan bulli hi afegirem les verdures netes i tallades a bocins grossos, la fulla de llorer, els grans de pebre, sal i l’all. Quan l’aigua torni a arrancar el bull baixarem el foc i deixarem que cogui uns 20 minuts. Passat aquest temps hi posarem les espines i el peix net de butzes, sang i escates. Quan torni a bombollejar comptarem 20 minuts més. En aquest punt anirem treient les possibles impureses que vegem a la superfície. Rectificarem de sal. Apagarem el foc i deixarem que infusioni el julivert i l’api uns 5 minuts més. Després destaparem l’olla per a què el brou respiri. Quan sigui tebi el colarem i reservarem.

Pelarem les patates de cantó, esqueixant-les per a què amollin el midó i ens ajudin a espessir el brou. Les posarem en una cassola i les taparem amb el fumet. Deixarem que coguin entre 10 i 15 minuts. Mentrestant farem la picada.

suquet caproig1

Torrarem el fetge de rap en una paella fins que sigui ben cuit. El drenarem d’oli. Picarem les llavors i el safrà en un morter amb l’all i el julivert, afegirem els fruits secs, la galeta i hi posarem el fetge. Picarem fins que tenguem una pasta fina. També podeu fer la picada posant tots els ingredients en una picadora.

Quan la patata estigui quasi cuita hi posarem la picada, mourem per a què s’integri bé amb el brou i tot seguit hi posarem el peix. Tres minuts després hi repartirem els musclos nets, vigilant que no n’hi hagi cap de mort. Ho deixarem 3 minuts més i quan els musclos s’hagin obert apagarem el foc i servirem.

Les patates de varietats farinoses són més adequades per a aquests tipus de plat, per això us recoman les parmentines.

suquet caproig2

 

Receptes similars: Cuina mallorquina

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Escaldums

Publicat dia 16 febrer 2017

  M’agrada publicar receptes tradicionals perquè pens que és una bona manera de fer-les viure, de donar-les pervivència en el temps. Sé que no aportaré massa amb aquesta però m’interessa que sigui aquí per a què pugui ajudar a qui…

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Mousse de llenties beluga

Publicat dia 5 febrer 2017

La llentia beluga, anomenada així per la seva semblança amb el caviar, és la varietat més petita que es comercialitza d’aquesta llegum. Tot i les seves petites dimensions és la llentia amb  més proteïna d’origen vegetal.  Pel seu petit volum…

Llegeix-ne més

Receptes similars: peix i marisc

Croquetes de sípia en la seva tinta

Publicat dia 24 març 2017

Per fer aquestes croquetes em vaig basar en una recepta d’Els fogons de la Bordeta perquè em va semblar una idea magnífica.  Ara és una bona època per a la sípia ja que ens trobam en plena temporada i en trobam…

Llegeix-ne més

Molls amb saltejat de pèsols tendres, bulb de fonoll i pastanagues morades

Publicat dia 23 febrer 2016

Em pens que els molls eren l’única classe de peix que se’m resistia. Sempre els trobava un punt amarg i per això procurava no menjar-ne mai. Segons em va contar la peixatera, els molls que amarguegen són els de roca…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Receptes salades

Crema de bròquil i cigrons i bon 2017!!!

Publicat dia 12 gener 2017

Aquests dies tan freds reclamen plats de cullera, plats calents i fumejants que ens faci més fàcil soportar les temperatures baixes. La recepta d’avui és una crema lleugera però bastant completa. Si algú de vosaltres fa una dieta vegana basta…

Llegeix-ne més

Ensalada de llengua amb salseta de llimona

Publicat dia 22 setembre 2016

Després d’una llarga temporada sense publicar voldries encetar altra vegada amb una recepta espectacular, que justifiqui l’absència i el retorn. Però com que l’objectiu d’aquest blog no és aquest crec que és el moment de començar el curs amb un…

Llegeix-ne més

Comenta