L’estiu s’acaba i tot torna, també les propostes mensuals de Whole Kitchen. Com veis en l’enunciat, aquesta vegada tocava pasta farcida i m’he animat a fer uns raviolis aprofitant una peça d’Afuega’l pitu que vàrem dur d’Astúries. Per a qui no el conegui és un formatge cremós i sec de llet de vaca molt comú en les terres asturianes. En aquest cas vàrem escollir-ne un amb pebre bord, per la qual cosa el gust s’accentua una mica, amb tocs fumats i lleugerament picant. Per contrastar aquests sabors he optar per fer una salsa de carabassa, més dolça i lleugera i que no disfressi el gust del formatge.
Clicant aquí podreu consultar una altra recepta de raviolis casolans farcits de verdures i pesto.
Ingredients (per a 36 raviolis)
per a la pasta
200gr farina 00
2 ous
1 cullerada d’oli
pebre de sixuan
sal, pebre bo
per al farcit
200gr Afuega’l pitu
2-3 culleradetes de formatge cremós
2 porros
1 ceba
per a la crema
1 tall de carabassa
200 ml llet
50-100 ml crema de llet
Primer de tot tamisarem la farina en un bol i farem un volcà. En el centre hi posarem els ous, la sal, l’oli, el pebre de sixuan i una mica de pebre bo. Ho amassarem amb les mans fins que tenguem una pasta ben lligada, que no sigui dura i que no s’aferri. Si teniu una màquina amassadora vos facilitarà molt aquest punt. Farem una bolla, l’embolicarem en film i la tendrem a la gelera durant una hora.
Mentrestant farem el farcit. Tallarem la ceba i la part blanca dels porros a quadradets molt petits i els sofregirem lleugerament en una paella amb molt poc oli. Tallarem l’Afuega’l pitu en un plat i l’encalentirem uns 30 segons en el microones per a què sigui més manejable. Hi afegirem la ceba i el porro, la crema de formatge i ho rectificarem de sal i pebre bo. Reservarem.
Dividirem la pasta que teníem a la gelera en unes quantes porcions i anirem passant cada una d’elles per la màquina, començant per la posició més ampla cap a la més estreta fins a obtenir una làmina llarga i rectangular. Les tallarem a mida del motllo de fer ravioli i les deixarem assecar una estona.
Estendrem la làmina en el motllo de raviolis, o en qualsevol altre que utilitzeu i amb una cullera petita anirem fent muntets de farcit. Ho taparem amb una altra làmina de pasta i els raviolis. Els deixarem assecar uns minuts en un plat enfarinat.
Bullirem la pasta en una olla amb abundant aigua salada durant uns 5-7 minuts. Colarem i reservarem.
Per fer la salsa courem la carabassa al vapor i l’esclafarem amb una forqueta. Posarem una paella o un cassó al foc i hi lligarem la carabassa xafada amb la llet i la nata fins que sigui una salsa espessa, rectificarem de sal i pebre bo.
I ja està, després només cal posar-se la quantitat que cada un cregui que es pot menjar, amb 6 o 7 n’hi ha prou per a una persona.
Nota: És important enfarinar la màquina i la pasta regularment. Si pitjau aquí veureu un vídeo amb les passes a seguir per fer la pasta casolana.
Els raviolis que vos sobrin es poden congelar i bullir directament qualsevol altre dia, no vos decepcionaran.