Tarta de brossat amb figues i mel

Publicat dia 24 setembre 2012 postres. receptes dolces

Coll de dama, bordissot, hivernenca, martinenca, paratjal, albacor, de la senyora, ull de perdiu,…

Cançó de coir figues

Jo tot lo dia cui figues,

i no n’he menjada cap,

perquè són alacantines
i em solen fer mal de cap.
Jo tot lo dia cui figues.

De l’Obra del Cançoner
popular de Catalunya.
Materials volum III,
“Memòria de la
Missió de Recerca
realitzada pel Mestre
Baltasar Samper i en
Miquel Ferrà a
l’illa de Mallorca.

La figa és una de les fruites més vistoses i suggerents que hi ha. Sempre em fan retrocedir a la meva infància o a temps passats que he reviscut a través de la transmissió oral. La recol·lecció d’aquest fruit, a Mallorca, ha suposat una font d’ingressos durant molt de temps i les figueres són un element important del paisatge del camps de les nostres illes. En els pobles és freqüent que la gent més gran en reconegui totes les variants, que tenguin figueres a casa o que facin figues seques per menjar durant l’hivern. I no hi ha matances que no en treguin per oferir al matador i a la gent que fa feina al porc.

Per aprofitar la temporada he cuinat aquesta tarta en un parell d’ocasions però en cap d’elles he pogut fer una fotografia del tall. Confiï que és fàcil imaginar-se’l.

Ingredients( per a un motllo de 22 cm de diàmetre)

per a la massa quebrada:

210 gr farina

100 gr mantega

50 gr sucre

1 ou

1/4 cullereta de canyella en pols

per al farcit:

500 gr  brossat

4 vermells d’ou

50 gr sucre en pols

1/2 cullereta d’extracte de vainilla

2 cullerades de mel i un poc més

6-8 figues (en aquest cas Coll de Dama)

Primer de tot farem la massa quebrada mesclant en un bol la farina tamisada, el sucre, la canyella i la mantega ben freda a daus. Amb les mans mesclarem tots els ingredients fins que ens quedi com a miques de pa. Hi afegirem l’ou i amb l’ajuda d’una espàtula ho remenarem fins que quedi ben integrat. Si queda molt aferradís hi podem afegir una mica de farina. Sobre una superfície enfarinada i amb l’ajuda d’un aprimador aplanarem la pasta i la posarem al motllo. La picarem amb una forqueta i la cobrirem amb paper de forn. Hi posarem pes al damunt (cigrons, faves,…) i la deixarem a la gelera per espai d’una hora.

Encalentirem el forn a 180ºC. Enfornarem la massa 10 minuts amb el pes, la treurem i la courem 5 minuts més sense les llegums. Deixarem que refredi i mentrestant prepararem el farcit.

En un bol mesclarem el brossat, els vermells d’ou, el sucre, la vainilla i la mel. Posarem aquesta mescla al motllo i l’enfornarem entre 25-30 minuts o fins que sigui cuita. La treurem i la deixarem refredar sobre una reixa.

Tallarem les figues a rodanxes o a quarts i les posarem damunt la tarta. Cobrirem les figues amb un fil de mel i ja estarà a punt per servir i menjar.

Nota: la recepta original és amb les figues cuites durant 10 minuts en 600 ml d’aigua i 50 gr de sucre glas. He provat les dues maneres i a mi m’ha agradat més així però vos pos la variant per si a algú li fa ganes.

Font: Tartas, Sarah Banbery, ed. Parragon 

 

Receptes similars: postres

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Gelat d’herbes dolces

Publicat dia 5 abril 2016

Em pens que la primavera serà més hivernenca que l’hivern mateix. I tot i que el fred no ens acaba de deixar un geladet casolà sempre ve de gust. A mi m’agrada molt fer-ne per a acompanyar altres dolços, el…

Llegeix-ne més

Receptes similars: receptes dolces

Pastís cremós de xocolata i avellanes

Publicat dia 26 febrer 2016

Els pastissos de xocolata m’agraden molt, sobretot si són humits i cremosos, per això sovint em decant pels brownies. Aquest, tot i no ser-ho, és una delícia que reuneix totes les qualitats que m’agraden.

Llegeix-ne més

Galette de pomes amb licor de cassís

Publicat dia 18 febrer 2016

El licor de cassís és un licor originari de’Occitània que s’elabora amb groselles negres i aiguardent. A mi em recorda als parents francesos que, quan venien de visita a ca la padrina, solien dur presents dels “colmados” que tenien: uns…

Llegeix-ne més

Comenta