Tarta sableé de llimones caramel·litzades

Publicat dia 24 novembre 2012 General. postres. receptes dolces


La tarta de llimona és fantàstica després d’un àpat perquè sempre et deixa amb bon gust i no sol ser pesada. Aquí teniu una versió amb massa sableé. Resulta deliciosa i molt fina, l’ametlla fa que tengui una textura diferent i la llimona caramel·litzada li dóna un punt especial, entre l’amargor de la pell i la dolçor de l’almívar. Això sí, si en tallar-la voleu que quedi presentable, haureu de treure les rodanxes  perquè sinó s’esbocinaran els talls.

Ingredients (per a un motllo de 22 cm diàmetre)

per a la massa sableé
175 gr farina
100 gr mantega freda a daus
25 gr sucre
1 vermel d’ou
1 cullerada de llavors de rosella (opcional)
2 cullerades d’aigua freda
1 mica de sal

Per a la crema
3 llimones
2 ous
100 gr sucre
150 gr ametlla mòlta
100 ml nata muntada

Per a les llimones caramelitzades
100 ml aigua
200 gr sucre
2 llimones


Tamisarem la farina i la sal en un bol i hi afegirem la mantega. Ho amassarem fins que tenguem com a miques de pa gruixades. Incorporarem el sucre, les llavors, el vermell d’ou i una cullerada d’aigua i ho remenarem amb l’espàtula. Si ho trobam necessari hi afegirem l’altre cullerada d’aigua. Quan estigui ben lligada, posarem la massa sobre una superfície enfarinada i l’estirarem amb l’aprimador. La col·locarem en el motllo untat de mantega i la punxarem arreu amb una forqueta. La cobrirem amb paper vegetal i cigrons o llegums al damunt i la posarem a la gelera uns 30 minuts com a mínim (es pot fer el dia abans si volem guanyar temps).

Una vegada passat el temps enfornarem la massa 10 minuts a 180ºC. Treurem el pes dels cigrons i el paper i l’enfornarem 5 minuts més en sec. Deixarem que refredi sobre una reixa.

En un bol posarem el suc de tres llimones, la ratlladura de la pell (sense gens de blanc), els ous, el sucre, l’ametlla mòlta i la nata. Ho batrem tot molt bé fins que els ingredients estiguin ben mesclats i ho trabucarem sobre el motllo. Enfornarem la tarta durant 25 minuts, aproximadament, a 180ºC.

Per a les llimones caramel·litzades les tallarem a rodanxes descartant els caps i els pinyols. Farem un almívar amb el sucre i l’aigua i deixarem que el sucre es dissolgui a foc lent. El deixarem coure 5 minuts i hi posarem les llimones durant 10 minuts més.

En treure la tarta del forn hi disposarem les rodanxes pel damunt, solapant-les formant un cercle. Les regarem amb una mica de l’almívar i ja la tendrem llesta per degustar. L’acompanyarem amb una mica de nata muntada.

 

Receptes similars: General

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Receptes similars: postres

Gelat d’herbes dolces

Publicat dia 5 abril 2016

Em pens que la primavera serà més hivernenca que l’hivern mateix. I tot i que el fred no ens acaba de deixar un geladet casolà sempre ve de gust. A mi m’agrada molt fer-ne per a acompanyar altres dolços, el…

Llegeix-ne més

Pastís cremós de xocolata i avellanes

Publicat dia 26 febrer 2016

Els pastissos de xocolata m’agraden molt, sobretot si són humits i cremosos, per això sovint em decant pels brownies. Aquest, tot i no ser-ho, és una delícia que reuneix totes les qualitats que m’agraden.

Llegeix-ne més

Receptes similars: receptes dolces

Galette de pomes amb licor de cassís

Publicat dia 18 febrer 2016

El licor de cassís és un licor originari de’Occitània que s’elabora amb groselles negres i aiguardent. A mi em recorda als parents francesos que, quan venien de visita a ca la padrina, solien dur presents dels “colmados” que tenien: uns…

Llegeix-ne més

Dolç antic de Nadal

Publicat dia 14 desembre 2015

Tenia molta curiositat per aquesta recepta del llibre La Rebosteria de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera de na Caty Juan de Corral. A casa meva feim matances cada any i en alguna ocasió havia guardat una corna per fer-la, cosa…

Llegeix-ne més

Comenta