Algunes varietats de pruna estan encara de temporada. Quan era la plena dels albercocs no vaig publicar la coca que solc fer-ne així que he pensat que era un bon moment per provar-la amb prunes. M’agrada com queda perquè és a l’hora humida i esponjosa, amb la textura amorosa que la patata dóna a les masses i el contrast de l’acidesa de la fruita.
Avís que du una mica de feina perquè vol molt de treball per tal d’agafar l’aire que l’ajudarà a créixer. Les masses tovades m’atreuen especialment, quan les tastes se t’oblida la feina i el procés té un component màgic. Alguna cosa viva ha crescut al seu interior i amb la teva feina has contribuït a fer-ho possible.
Ingredients (per a una llauna de 38x25cm)
300 gr farina de força
200 gr patata bullida amb la pell
175 gr sucre ( i una mica més)
2 ous
135 gr llet
90 gr saïm
20 gr llevat premsat
6 prunes grosses
sucre en pols
Fondrem el llevat amb la llet tèbia en un ribell. Afegirem el saïm, el sucre i els ous d’un en un. Quan estigui ben mesclat hi posarem la patata que haurem ratllat encara calenta. Anirem posant farina a poc a poc fins que la posem tota. Ens quedarà una massa aferradissa que anirem treballant amb les mans estirant-la de baix cap a alt amb la intenció d’airejar-la. Anirem arreplegant-la la que ens quedi per les voreres. La treballarem d’aquesta manera entre 5 i 10 minuts. Passat aquest temps en untarem les mans d’oli d’oliva, juntarem la pasta i farem una bolla. Deixarem que reposi dins el ribell ben tapada per a què tovi fins que hagi doblat el volum inicial.
Passat el temps la desinflarem i treballarem 5 minuts més tal i com hem fet la primera vegada. L’estendrem en el motllo cobert de paper vegetal, procurant que ens quedi ben repartida. La taparem amb un film i deixarem que tovi de nou. Quan estigui a punt tallarem les prunes per la meitat o en grells i les col·locarem amb la part de la popa cap a munt. Omplirem els buits del pinyol amb una mica de sucre i enfornarem la coca a 180ªC uns 20-25 minuts, sempre vigilant que no es cremi. Aquest tipus de coques solen coure amb rapidesa així que us recoman que no perdeu de vista el forn.
La treuerem i deixarem que refredi. Abans de servir l’empolsarem amb el sucre en pols i au, a gaudir!