El garrover, juntament amb la figuera i l’ametller, conforma la trĂada que ha caracteritzat el paisatge del camp mediterrani des de fa segles. El seu fruit, la garrova, s’emprava com a endolcidor a l’Ăšpoca de l’Antic Egipte. Actualment encara el consumeixen igual que a SĂria. A les Balears ha format part de la nostra dieta en Ăšpoques de fam. Durant la postguerra, per exemple, s’emprava com a succedani de la xocolata. Actualment es sol capolar i serveix com a aliment per al bestiar. La garrova Ă©s rica en fibres, en propietats antioxidants i molt mĂ©s baixa en greixos que el cacau, del qual n’Ă©s un bon substitut.
Aquest brownie Ă©s tot un descobriment per a mi i cobert amb la crema, una autĂšntica delĂcia. Si voleu sorprendre a algĂș, deixau que el tasti abans de dir-li que no tĂ© ni mica de xocolata, no s’ho podrĂ creure. A mĂ©s, no tĂ© gluten i Ă©s apte per a celĂacs.
Per a aquesta recepta vaig partir d’una recepta de Cocinando con Catman, un dels blogs mĂ©s coneguts de la blogsfera. El vaig variar una mica i el vaig enriquir amb la crema d’avellanes i garrova. AvĂs que tot i que aquesta farina Ă©s mĂ©s baixa en greixos que el cacau, la massa porta molts fruits secs, aixĂ que de light res de res!!!
La crema de garrova la vaig veure aquĂ
Ingredients (per a un motllo quadrat de 20x20cm)
2 ous
4 blancs
100 gr farina d’ametlla
100 gr farina de garrova
150 gr mantega pomada
200 gr sucre morĂš
1/2 cullereta extracte de vainilla
1 polsim de sal
50 gr nous
per a la crema d’avellanes
150 gr avellanes
75 gr sucre
1 i 1/2 cullerada sopera de farina de garrova
50 gr llet
Mesclarem la mantega pomada amb els ous i el sucre i batrem fins que sigui escumĂłs. Afegirem l’extracte de vainilla.
Tamisarem la farina de garrova i la mesclarem amb la farina d’ametlla i el polsim de sal. L’anirem incorporant a la crema d’ou en tres o quatre tandes. Finalment hi posarem les nous.
Pujarem els blancs d’ou a punt de neu i els mesclarem en tres vegades a la massa, suaument i de dalt a baix fins que estiguin ben incorporats.
Abocarem el brownie en el motllo untat de mantega o folrat de paper vegetal i l’enfornarem  uns 20 minuts a 170ÂșC.
El treurem i deixarem que refredi sobre una reixa.
Farem la crema triturant les avellanes, la farina de garrova i el sucre, procurant que el fruit sec tregui el seu oli. La lligarem amb la llet de manera que ens quedi espessa perĂČ untable.
Desemmotllarem el brownie, el cobrirem amb la crema i ja el tendrem a punt per menjar.
Nota: A mi no m’agrada que el brownie quedi sec, trob que perd tota la grĂ cia, per aquest motiu no el deix massa estona al forn. El temps dependrĂ de vosaltres i de com us agradi.