Colflori en motllo amb botifarró

Publicat dia 13 novembre 2013 Cuina mallorquina. entrants. General. Receptes salades. verdures

Motllo de colflori-botifarró

La colflori és una verdura tan odiada com estimada. Potser per l’olor quan cou o pel seu sabor particular, no té les simpaties de tothom. Aquí a Mallorca la solem consumir molt en el farcit dels cocarrois, és un dels ingredients principals de les sopes de pa o de les sopes escaldades i també en cuinats i arrebossats.

Jo cercava una altra forma de fer-la que no fos l’habitual i vaig recórrer al llibre de tots els llibres de la cuina tradicional de Mallorca, la mare i el pare, el més editat en aquesta illa: Cocina selecta mallorquina de na Coloma Abrines Vidal. Madò Coloma va ser cuinera tota la vida a casa de senyors i recollí en aquest volum la seva sapiència davant els fogons. És un llibre fantàstic, un mirall del funcionament de les cuines d’antany, dels ingredients bàsics, del tarannà de l’autora. Un recull molt interessant i absent quasi bé de pesos i mesures, per la qual cosa és imprescindible que interpretis les receptes i les adaptis als usos i costums d’ara. Moltes vegades he vist com ma mare el consultava: “Ves a cercar-me el llibe de madò Garumbau”… no sé d’on s’ha tret el mal nom, però ella l’anomena així. A part de les receptes, aprofita per contar endevinalles, escriure oracions i donar alguns consells, com recomanar a les mares que comprin el llibre a les filles. Ma mare em va regalar el seu i li agraesc enormement perquè és un tresor per a mi. És del 1986, la 17a edició. Coloma Abrines va anar afegint receptes fins que publicaren la 8a en el 1970, moment en el qual tenia 83 anys i es trobava major per seguir ampliant el llibre.

Motllo de colflori2

Aquí hi he posat botifarró però hi podeu posar sobrassada, formatge, sol o el que més us véngui de gust. Amb aquestes quantitats n’hi va haver per a 4 persones.

Ingredients

1 colflori petita
2-3 ous
3 botifarrons
1 ceba
2 alls
1 fulla de llorer
sal
galleta picada
orenga
pebre blanc

motllo de colflori

Bullirem la colflori tallada a ramets durant 10 minuts. Colarem i esclafarem amb una forqueta grosserament. Reservarem.

Tallarem la ceba a quadrets i la sofregirem amb els alls i el llorer. Quan sigui cuita la deixarem degotar sobre un paper absorbent. Descartarem el llorer.

Mesclarem la colflori, la ceba, els ous batuts, orenga i sal i pebre al nostre gust. Ens ha de quedar un pasta que no sigui espessa, per això, si no basten dos ous, pòsau-n’hi un altre.

Farem una capa de colflori en el motllo untat d’oli, una altra capa de botifarró tallat a rodanxes i una altra de colflori. Empolsarem de galleta picada, hi abocarem un raig prim d’oli per damunt i ho enfornarem a 180ºC durant 20 minuts aproximadament.

Servirem calent o tebi.

Motllo de colflori1

 

Receptes similars: Cuina mallorquina

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Escaldums

Publicat dia 16 febrer 2017

  M’agrada publicar receptes tradicionals perquè pens que és una bona manera de fer-les viure, de donar-les pervivència en el temps. Sé que no aportaré massa amb aquesta però m’interessa que sigui aquí per a què pugui ajudar a qui…

Llegeix-ne més

Receptes similars: entrants

Croquetes de sípia en la seva tinta

Publicat dia 24 març 2017

Per fer aquestes croquetes em vaig basar en una recepta d’Els fogons de la Bordeta perquè em va semblar una idea magnífica.  Ara és una bona època per a la sípia ja que ens trobam en plena temporada i en trobam…

Llegeix-ne més

Mousse de llenties beluga

Publicat dia 5 febrer 2017

La llentia beluga, anomenada així per la seva semblança amb el caviar, és la varietat més petita que es comercialitza d’aquesta llegum. Tot i les seves petites dimensions és la llentia amb  més proteïna d’origen vegetal.  Pel seu petit volum…

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

El menú per acomiadar el 2016 ja és aquí

Publicat dia 12 desembre 2016

Les persones interessades en acomiadar l’any amb aquest menú, es poden posar en contacte amb mi a través de la web o per missatge privat de facebook. Bones festes de Nadal!!!

Llegeix-ne més

Receptes similars: Receptes salades

Crema de bròquil i cigrons i bon 2017!!!

Publicat dia 12 gener 2017

Aquests dies tan freds reclamen plats de cullera, plats calents i fumejants que ens faci més fàcil soportar les temperatures baixes. La recepta d’avui és una crema lleugera però bastant completa. Si algú de vosaltres fa una dieta vegana basta…

Llegeix-ne més

Ensalada de llengua amb salseta de llimona

Publicat dia 22 setembre 2016

Després d’una llarga temporada sense publicar voldries encetar altra vegada amb una recepta espectacular, que justifiqui l’absència i el retorn. Però com que l’objectiu d’aquest blog no és aquest crec que és el moment de començar el curs amb un…

Llegeix-ne més

Receptes similars: verdures

Carxofes en conserva

Publicat dia 29 abril 2016

La temporada de carxofes va arribant al seu final i és el millor moment per fer-ne en conserva. A més, estan a un preu irrisori. Aquestes que veis aquí les vaig comprar a 49 cèntims per kg en una botiga…

Llegeix-ne més

Crema de moniatos i carabassa rostida especiada

Publicat dia 15 febrer 2016

Que bé que acompanyen les cremes en els dies de fred. Aquesta va quedar sedosa i amb un punt picant gràcies al gingebre, la coentor que desprenia em va semblar medicinal. Tenia una ricotta fumada que havia comprat al mercat…

Llegeix-ne més

Comenta