Pa d’olives trencades i farigola

Publicat dia 4 juny 2012 pa

Un dels meus llibres de referència a l’hora de fer pa és  Pan, de la chapata al centeno, de na Linda Collister. Hi ha idees molt bones i fa un recorregut bastant encertat dels pans que es fan arreu del món. És fantàstic que amb pocs ingredients bàsics en surti una cosa tan deliciosa. I el millor és que quasi tots la tenim en comú.

Per fer aquest l’autora es serveix d’un de similar que es fa al sud de França. Pot servir d’entrant amb un bon oli verge i sal. La recepta original era amb olives negres però les he canviades per unes de mallorquines trencades que vaig trobar al mercat. El resultat és un pa amb poca molla,  molta crosta i de gust àcid. També podeu canviar les herbes aromàtiques o no posar-n’hi, com sempre tot és orientatiu.

Si podeu emprar farina ecològica, mòlta amb mola de pedra i en fred vos aconsell que ho faceu. Hi ha molta diferència i ja es veu en la textura de la farina mateixa. Quan la toqueu ho notareu tot d’una. És cert que és més cara però pensau que invertiu en la vostra salut i en un pa que, ben tapat, pot durar quasi bé una setmana.

Ingredients

300 gr farina de força

45 gr farina de xeixa integral

1 i 1/2 cullereta de sal

150 gr de massa mare

200 ml aprox. d’aigua tèbia

100 gr olives trencades sense pinyol

2 culleredetes de farigola fresca sense branques

Tamisarem les farines i la sal en un bol gran. En un altre bol dissoldrem la massa mare amb l’aigua. A poc a poc anirem posant el líquid amb la farina i ho mesclarem bé fins que tenguem una massa blana però que no s’aferri a les mans. Quan trobem el punt adequat entre la farina i l’aigua posarem la pasta damunt una superfície i la pastarem uns 10 minuts. Farem una bolla que deixarem en el bol tapat unes 3 hores o fins que hagi doblat de volum.

Passat aquest temps l’aplanarem per desinflar-la i la tornarem a posar sobre la superfície enfarinada. Amb els dits extendrem la massa fins que sigui fina i tengui forma de rectangle. Repartirem les olives i la farigola i tancarem la pasta doblegant els extrems cap al centre fent un tub. Presionarem les voreres per segellar-les i estirarem amb atenció per tenir un rectangle d’uns 60 cm. Ho posarem damunt la llauna del forn i unirem els extrems fent un anell. Ho taparem amb un drap i deixarem que reposi en un lloc càlid durant 2 hores aproximadament.

Encalentirem el forn a temperatura màxima. Destaparem l’anell i amb un ganivet esmolat o amb una fulleta farem talls a la superfície del pa i l’enfornarem immediatament. Per crear vapor en el forn hi posarem un recipient amb aigua. Quan el pa estigui daurat o faci renou de buit en colpejar-lo serà senyal de què és cuit. Deixau-lo refredar sobre una reixeta. Esper que sigui del vostre gust!

 

Receptes similars: pa

Pa de xeixa

Publicat dia 30 març 2014

  La xeixa és una varietat de blat antic pròpia de les Illes Balears. Un blat rústic molt digestiu, de sabor intens i amb un índex alergènic quasi bé inexistent per ser més baix en gluten que molts altres. Trobam moltes…

Llegeix-ne més

Sandvitx d’hortalisses d’arrel amb pa de motllo integral d’espelta

Publicat dia 27 juny 2013

Buf, no sabia com anomenar aquest entrepà i m’ha quedat una mica estrany i rimbombant. Esper que a la primera s’entengui la meva proposta per al “Memòries d’una cuinera” d’aquest mes, que va de sandvitxos. Per fer-lo vaig partir d’una…

Llegeix-ne més

Comenta