Els cereals són, per les seves característiques nutricionals, la base de la piràmide alimentària. Al neolític foren una de les primeres famílies de plantes que es començaren a conrear i des de llavors ençà ens acompanyen en la nostra dieta diària.
Tenim tan present el blat que a vegades ens oblidam de donar pas a altres gramínies en el rebost. Com que convé que el cos descansi de consumir sempre els mateixos aliments, public avui unes galletes molt senzilles, amb molt poca aportació de greix i que són una variació de les galletes de civada del mestre panarra Dan Lepard. He fet les galletes tant amb oli com amb mantega. Les originals són amb mantega i tenen un gust diferent, potser millor. Aquestes pastes acompayen molt bé els formatges i els patés. Són molt cruixents i soles, tal qual, em semblen delicioses.
Ingredients
250 gr flocs de civada
30 gr oli oliva suau o 20 gr mantega
100 ml aigua
1 cullerada llavors de lli
1 cullerada llavors de sèsam
3/4 cullereta de sal
1/2 cullereta bicarbonat
Encalentirem el forn a 180ºC. En un bol mesclarem els flocs de civada, les llavors, l’oli, l’aigua, la sal i el bicarbonat. En un principi semblarà que el conjunt no s’integra però aviat es farà una pasta. Farem una bolla i l’aplanarem amb l’aprimador. Amb el motllo que volguem marcarem les galletes i les posarem en una palangana de forn forrada amb paper vegetal.
Les enfornarem uns 20 minuts o fins que veurem que no són blanes. Deixarem que refredin sobre una reixa i ja estaran a punt.
Nota: Si la massa es resseca quan repasteu els retalls, podeu humitejar-la amb unes gotes d’aigua però sense passar-vos. Els flocs de civada petits són més recomanables per a aquesta recepta.
Duren molt de temps guardades en un recipient hermètic.