Pastissets antics amb confitura de pebres i sobrassada

pastissets antics amb confitura de pebres i sobrassada

La rebosteria de les Illes Balears és rica i variada: masses tovades, farcides, mantecados, torrons, crespells, doblegats, pastes salades amb carn, verdures o peix; coques bambes, quartos, panades., cocarrois, confitures… i la reina indiscutible i reconeguda a tot arreu: l’ensaïmada. De totes aquestes llepolies parlen dos llibres imprescindibles: Reposteria balear i La rebosteria de Mallorca, Menorca i Eivissa de na Caty Juan de Corral. Ambdós són un recull de receptes de les nostres pastes salades i dels dolços més característics. D’ells n’he extret aquesta recepta que des de fa temps em va cridar l’atenció. Aquesta és una de les receptes que es publicaran al calendari de la revista Sa Plaça. Tal i com vaig comentar en aquest blog, he fet 12 receptes, una per mes, amb una varietat local com a protagonista. Aquesta és la que dedic al pebre tap de cortí.

pastissets antics1

El pebre tap de cortí és una varietat local amb la qual s’elabora, un cop sec, el pebre bord que tenyeix i dóna gust a la sobrassada. Amb el temps va decaure l’ús d’aquest fruit per altres varietats foranes i, des de fa un anys, s’està recuperant el seu consum. En homenatge a aquest pebre vaig pensar en el farcit per als meus pastissets: una confitura i, a més, acompanyada de sobrassada, vermella gràcies al mencionat pebre bord.

La pasta no és senzilla de treballar perquè es romp i haureu d’anar alerta. Millor que sigui freda de manera que el greix li otorgui consistència. La confitura es pot fer de qualsevol tipus de pebre. Els de tap de cortí o també els de “piquillo” us aniran bé, però són petits i tenen poca carn. Els vermells sempre donaran un color més espectacular que els verds.

pastissets antics

Ingredients

per als pastissets
1 kg farina fluixa
200 gr saïm a temperatura ambient
200 gr mantega a temperatura ambient
8 vermells d’ou
310 gr sucre
1 blanc d’ou
sobrassada tallada a daus
confitura de pebres
pebre bord tap de cortí
sucre en pols

per a la confitura de pebres 
400 gr pebres sense nervis ni pinyols
200 gr sucre
1 pebre coent
50 ml pedro ximénez

Per fer la confitura picarem els pebres i el pebre coent amb la picadora. Els posarem en un recipient amb el sucre i el pedro ximénez i deixarem que reposi una hora o dues. Durem el recipient al foc i deixarem que cogui prop d’una hora. A l’endemà courem la confitura uns 30 minuts, remenant de tant en tant per a què no s’aferri. Reservarem.

pastissets antics confitura pebres2

En un bol unirem el saïm, la mantega i els vermells d’ou. Incorporarem el blanc d’ou pujat a punt de neu i l’integrarem lentament. Afegirem la farina a poc a poc. Farem una bolla i deixarem que reposi  la gelera un mínim de 30 minuts.

Estirarem la pasta sobre una superfície enfarinada i la marcarem amb un tallapastes, de manera que tenguem un nombre parell de galletes. Posarem una cullerada de confitura i un dau de sobrassada sobre una pasta i ho taparem amb una altra fent pressió per a què quedi ben tapat per tots els costats i no surti el farcit. Farem aquesta operació fins que acabem. Els pintarem de blanc d’ou per tot arreu, sobretot pels costats per a què quedin segellats. Enfornarem els pastissets a 180ºC uns 20 minuts o fins que vegem que s’han daurat.

pastissets antics confitura pebres3

Els treurem de la llauna quan hagin refredat. Abans de servir-los els empolsarem amb sucre en pols i una mica de pebre bord.

Nota: Si teniu saïm vermell serà molt adequat per fer aquesta recepta. Aquest greix és el que queda al calderó quan han bullit els botifarrons i els camaiots i queda tenyit per les espècies. Ara hi ha gent que ja no l’aprofita perquè amb el saïm blanc en sol tenir ben a bastament, però abans no es tirava per res i era ben acollit dins la cuina ja que era més saborós que l’altre. En aquest cas, és arrissar el riç pel que fa al pebre.

Receptes similars: conserves

Carxofes en conserva

Publicat dia 29 abril 2016

La temporada de carxofes va arribant al seu final i és el millor moment per fer-ne en conserva. A més, estan a un preu irrisori. Aquestes que veis aquí les vaig comprar a 49 cèntims per kg en una botiga…

Llegeix-ne més

Brandada de bacallà amb confitura coenta de pebres i xips de remolatxa

Publicat dia 26 novembre 2014

Hi ha entrants que amb pocs ingredients i servits en petits recipients poden quedar com un aperitiu ben vistós. És el que em va passar amb aquesta brandada, és tan fàcil de fer que només cal acabar-la de vestir per…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Cuina mallorquina

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Escaldums

Publicat dia 16 febrer 2017

  M’agrada publicar receptes tradicionals perquè pens que és una bona manera de fer-les viure, de donar-les pervivència en el temps. Sé que no aportaré massa amb aquesta però m’interessa que sigui aquí per a què pugui ajudar a qui…

Llegeix-ne més

Receptes similars: galletes

Créme brûlée de pomes amb galetes d’espígol

Publicat dia 6 novembre 2015

La créme brûlée és una recepta francesa senzilla d’ou, semblant a la crema catalana. Els ingredients són quasi els mateixos, només que la créme brûlée du nata i es cou al bany maria. Ara que és temps de pomes m’han semblat adients…

Llegeix-ne més

Galletes de civada, llavors de lli i sèsam

Publicat dia 6 maig 2013

Els cereals són, per les seves característiques nutricionals, la base de la piràmide alimentària. Al neolític  foren una de les primeres famílies de plantes que es començaren a conrear i des de llavors ençà ens acompanyen en la nostra dieta…

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Mousse de llenties beluga

Publicat dia 5 febrer 2017

La llentia beluga, anomenada així per la seva semblança amb el caviar, és la varietat més petita que es comercialitza d’aquesta llegum. Tot i les seves petites dimensions és la llentia amb  més proteïna d’origen vegetal.  Pel seu petit volum…

Llegeix-ne més

Receptes similars: postres

Gelat d’herbes dolces

Publicat dia 5 abril 2016

Em pens que la primavera serà més hivernenca que l’hivern mateix. I tot i que el fred no ens acaba de deixar un geladet casolà sempre ve de gust. A mi m’agrada molt fer-ne per a acompanyar altres dolços, el…

Llegeix-ne més

Pastís cremós de xocolata i avellanes

Publicat dia 26 febrer 2016

Els pastissos de xocolata m’agraden molt, sobretot si són humits i cremosos, per això sovint em decant pels brownies. Aquest, tot i no ser-ho, és una delícia que reuneix totes les qualitats que m’agraden.

Llegeix-ne més

Receptes similars: receptes dolces

Galette de pomes amb licor de cassís

Publicat dia 18 febrer 2016

El licor de cassís és un licor originari de’Occitània que s’elabora amb groselles negres i aiguardent. A mi em recorda als parents francesos que, quan venien de visita a ca la padrina, solien dur presents dels “colmados” que tenien: uns…

Llegeix-ne més

Dolç antic de Nadal

Publicat dia 14 desembre 2015

Tenia molta curiositat per aquesta recepta del llibre La Rebosteria de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera de na Caty Juan de Corral. A casa meva feim matances cada any i en alguna ocasió havia guardat una corna per fer-la, cosa…

Llegeix-ne més

Comenta