El parmentier és un plat que té com a base el puré de patates que es pot fer de moltíssimes maneres. Jo volia que fos un primer plat i vaig pensar que amb aquesta combinació podria tenir un bon resultat. Segons com el faceu pot ser l’acompanyament d’un plat de carn o de peix. En una altra ocasió publicaré una versió que he fet amb bròquil i que pot servir molt bé com a guarnició. Les quantitats són per a dues persones.
Ingredients
3 patates mitjanes
2 cebes mitjanes
1 ou
30 gr mantega
1 raig de llet
parmesà ratllat
2-3 culleradetes de sucre
vinagre de mòdena
sal, oli, pebre bo.
Primer de tot pelam i tallam les patates a trossos grans. Les bullim juntament amb l’ou. Mentrestant, pelam les cebes i les tallam en juliana. La sofregim en una paella amb un raig petit d’oli. En canviar de color hi afegim el sucre i un raig de vinagre de mòdena i ho couem a foc baix, remenant de tant en tant. Ho aturam quan tengui una consistència melosa.
Quan les patates siguin cuites les colam i les posam en un plat. Les aixafam amb una forqueta i hi posam la mantega a trossets, dues cullerades de parmesà i un raig de llet i ho anam remenant fins que ens quedi cremós però no líquid. Ho salpebram. Tallam l’ou bullit a trossets petits.
Per muntar el plat agafam l’aro emplatador i posam una tira de paper de forn que el cobreixi bé per les voreres i que sobressurti un dit per fora. Amb una cullera feim una base de puré de patata i l’aplanam. Seguidament posam una capa d’ou bullit i a sobre una de ceba caramelitzada, acabant amb una altra capa més gruixada de patata i aplanam bé. Treim l’aro i el paper i aprofitam per fer l’altre de la mateixa manera.
Per fer l’anella dels voltants tallarem una tira de paper de forn del mateix diàmetre que l’aro. La posarem en un plat i la cobrirem de parmesà ratllat. Després la duim un minut al microones i encara calenta la treim del paper i l’envoltam al parmentier. Si no voleu fer la tira així podeu fer altres decoracions, com una cresta o una peineta.