Coca de jonquillo

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de cuinat! la única pega d’aquest peixet eren els ulls, els crec crec que feien quan els rosegaves m’escarrufava molt, cosa que encara em passa. No he provat de fer mai les raoles de ma mare però sí que m’he atrevit a cuinar aquesta coca. L’any passat en vaig tastar una de semblant i la vaig trobar mel. I ara, que està de temporada, me la va tornar a recomanar na Xisca, la peixatera del meu poble, que sap dur el negoci de meravella i aconsella molt bé a la clientela.

Aquesta és una coca senzilla i no fa falta posar un excés de peix. Només que cobreixi la pasta ja n’hi ha ben abastament. A casa va tenir molt d’èxit, el gustet que queda del jonquillo, mesclat amb les verdures és fantàstic. No en quedarà ni una mossegada, vos ho assegur.

Ingredients
per a la pasta
350 gr farina
150 gr cervesa
100 gr oli d’oliva
1 pessic de sal
per al farcit
400 gr de jonquillo
1 manat de bledes
1 manat d’espinacs
1 manat de grells
1 ceba
3 tomàtigues de ramellet
2-3 alls
1 manadet de julivert
oli, pebre bord coent, pebre bord dolç, pebre bo, sal

Començarem netejant i tallant les verdures. Trinxarem les bledes, els espinacs, el julivert i els grells. Tallarem la ceba en juliana, les tomàtigues a bocins petits i també els alls. Ho amanirem amb les espècies i un raig d’oli i deixarem que reposi per a que la verdura s’estovi i agafi gust.

Farem la pasta mesclant l’oli amb la cervesa i el pessic de sal. Afegirem la farina i mesclarem fins que tenguem una massa que no s’aferra a les mans.

Estendrem la pasta sobre la llauna. Hi escamparem el jonquillo de manera que ens quedi ben repartit. Finalment taparem el peix amb la verdura tal i com es veu a la fotografia.

Enfornarem la coca a 170ºC, amb calentor a dalt i a baix uns 45 minuts o fins que vegeu que la sola de la pasta és cuita. Deixarem que refredi sobre una reixa i hi abocarem un fil d’oli verge abans de servir.

Receptes similars: Cuina mallorquina

Escaldums

Publicat dia 16 febrer 2017

  M’agrada publicar receptes tradicionals perquè pens que és una bona manera de fer-les viure, de donar-les pervivència en el temps. Sé que no aportaré massa amb aquesta però m’interessa que sigui aquí per a què pugui ajudar a qui…

Llegeix-ne més

Suquet de Cap Roig

Publicat dia 14 abril 2016

El peix que més m’agrada és el Cap Roig, un peix robust amb moltes espines i d’un color ataronjat i vermell tacat que el fa ben coneixedor. És un animal molt apreciat al Mediterrani i el seu preu sol ser…

Llegeix-ne més

Receptes similars: entrants

Croquetes de sípia en la seva tinta

Publicat dia 24 març 2017

Per fer aquestes croquetes em vaig basar en una recepta d’Els fogons de la Bordeta perquè em va semblar una idea magnífica.  Ara és una bona època per a la sípia ja que ens trobam en plena temporada i en trobam…

Llegeix-ne més

Mousse de llenties beluga

Publicat dia 5 febrer 2017

La llentia beluga, anomenada així per la seva semblança amb el caviar, és la varietat més petita que es comercialitza d’aquesta llegum. Tot i les seves petites dimensions és la llentia amb  més proteïna d’origen vegetal.  Pel seu petit volum…

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

El menú per acomiadar el 2016 ja és aquí

Publicat dia 12 desembre 2016

Les persones interessades en acomiadar l’any amb aquest menú, es poden posar en contacte amb mi a través de la web o per missatge privat de facebook. Bones festes de Nadal!!!

Llegeix-ne més

Receptes similars: peix i marisc

Molls amb saltejat de pèsols tendres, bulb de fonoll i pastanagues morades

Publicat dia 23 febrer 2016

Em pens que els molls eren l’única classe de peix que se’m resistia. Sempre els trobava un punt amarg i per això procurava no menjar-ne mai. Segons em va contar la peixatera, els molls que amarguegen són els de roca…

Llegeix-ne més

Ensalada cruixent amb bacallà fumat i vinagre balsàmic de mango

Publicat dia 16 novembre 2015

Les receptes que més problemes em donen a l’hora d’anomenar-les són les ensalades. A no ser que sigui una ensalada clàssica, les demés no saps com descriure-les: per ingredients pot resultar llarg i pesat, la pots adjectivar o pot ser…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Receptes salades

Crema de bròquil i cigrons i bon 2017!!!

Publicat dia 12 gener 2017

Aquests dies tan freds reclamen plats de cullera, plats calents i fumejants que ens faci més fàcil soportar les temperatures baixes. La recepta d’avui és una crema lleugera però bastant completa. Si algú de vosaltres fa una dieta vegana basta…

Llegeix-ne més

Ensalada de llengua amb salseta de llimona

Publicat dia 22 setembre 2016

Després d’una llarga temporada sense publicar voldries encetar altra vegada amb una recepta espectacular, que justifiqui l’absència i el retorn. Però com que l’objectiu d’aquest blog no és aquest crec que és el moment de començar el curs amb un…

Llegeix-ne més

Comenta