Raviolis de pasta feta a casa amb verdures i pesto

Publicat dia 31 maig 2012 pasta i arròs

Per fi he agafat el punt a la màquina de pasta que em vaig comprar a principis d’any. La qüestió és que no tenc per costum menjar-ne sovint i he practicat molt poc. Darrerament, però, li he agafat el gust i trob que hi ha una diferència abismal amb la de compra, no té res a veure. Tant la textura com el sabor canvien molt i la notes més lleugera.

Havia intentat fer raviolis unes quantes vegades amb poc èxit fins ara, que em surten presentables, com a mínim per publicar-los al blog. Tot i no ser complicat és un plat laboriós i s’ha de fer amb temps. Amb aquestes quantitats me’n surtiren uns 74 amb el meu motllo i encara em va sobrar una mica de pasta per fer tallarines i plaques rectangulars per lasanya, no hem de tirar res!

Ingredients per a la pasta:

500 gr de farina 00

5 ous

2 cullerades d’oli

1 cullerada d’aigua

sal, pebre bo

per al farcit:

5 pastanagues

3 carabassons

2 cebes

1 poma

formatge blau

250 gr formatge cremós

sal,pebre bo, llorer

per al pesto:

1 manat d’alfabeguera

julivert

1-2 alls

formatge parmesà

1 cullerada de pinyons

2 cullerades de nous

oli

aigua de la cocció de la pasta

sal, pebre bo.

Tamisarem la farina en un bol i farem un volcà. En el centre hi tirarem els ous, la sal, l’oli, l’aigua i una mica de pebre bo. Ho amassarem amb les mans fins que tenguem una pasta ben lligada, que no sigui dura i que no s’aferri. Si teniu una màquina amassadora vos facilitarà molt aquest punt. Farem una bolla, l’embolicarem en film i la tendrem a la gelera durant una hora.

Mentrestant prepararem el farcit. Rallarem les pastanagues, la poma i el carabassó. Tallarem la ceba ben petita i la sofregirem en una paella amb poc oli. Anirem afegint la verdura en aquest ordre: pastanaga, carabassó, poma. Passats uns minuts ho retirarem del foc i ho colarem per retirar l’excés de líquid. En un mesclarem les verdures amb el formatge cremós (brossat, ricotta, tipus philadelphia, mascarpone,…) i el formatge blau al gust. Hi afegirem la sal i el pebre bo. Reservarem.

Passat el temps tallarem la pasta en unes quantes porcions i anirem passant cada una d’elles per la màquina, començant per la posició més ampla fins arribar a la més estreta per a obtenir una làmina prima rectangular. És important enfarinar la màquina i la pasta regularment. Si pitjau aquí veureu un vídeo amb les passes a seguir.

Estendrem la làmina en el motllo per fer raviolis, o en qualsevol altre que utilitzeu, i amb una cullera petita anirem fent muntets amb el farcit. Ho taparem amb una altra làmina de pasta i tallarem els raviolis. Els deixarem assecar uns minuts en un plat enfarinat.

En una olla bullirem aigua abundant i sal i hi submergirem els raviolis d’un en un. Millor si els feim en tongades d’uns 5-7 minuts aproximadament. Els colam i reservam.

Per fer el pesto posarem tots es ingredients en el tassó del túrmix i ho picarem fins que ens quedi una salsa cremosa. Em costa dir les quantitats exactes dels ingredients líquids del pesto perquè el faig a ull. Per no posar-hi tant d’oli sempre solc afegir-hi una mica d’aigua de la cocció que ajuda a espessir-ho, més o manco a parts iguals però compte, sempre a poc a poc perquè no ha de quedar aigualit. També és important que predomini l’alfabeguera, la quantitat de julivert només ha de ser una quarta part de la primera. I millor posar sal al final perquè l’aigua de la cocció ja en porta i s’ha de vigilar.

Emplatarem els raviolis i salsajarem. Acompanyarem amb una mica de parmesà ratllat.

Quatre apunts: És important ser generosos amb la farina quan aprimem la pasta amb la màquina, igual que quan la deixem assecar. Si voleu ser estalviadors només aconseguireu que s’aferri i tota la feina serà en va.

Tot i que la màquina facilita molt la feina es pot fer la recepta sense tenir-ne. Per aprimar bé la pasta serà millor que ho faceu en porcions petites i amb l’aprimador l’aneu afinant. Quan és cuita sempre s’infla i ho hem de tenir en compte. Si tampoc no teniu motllo de raviolis podeu usar un motllo circular o qualsevol altre que vos vagi bé.

Per amortitzar la feina podeu aprofitar per fer-ne de més i congelar-los en cru. El dia que volgueu només haureu de posar l’aigua al foc i en bullir posar-los-hi directament, sense descongelar. Queden molt bé i en 5-10 minuts teniu el plat a la taula. La salsa al pesto també es pot congelar. Si en feis de més o vos en sobra aprofitau-la per a un altre dia.

 

Receptes similars: pasta i arròs

Boliquets de col amb búlgur i xitaques i concentrat de tomàtigues seques

Publicat dia 19 gener 2016

Ara que és bon temps de col borratxones m’ha semblat apropiat fer uns boliquets lleugers i vegans per gaudir d’un àpat lliure de proteïnes d’origen animal tot i que sempre n’hi podeu posar, si és que és del vostre gust….

Llegeix-ne més

Espaguetis amb verdures al forn, ou mollet i pesto de julivert amb cacauets

Publicat dia 25 novembre 2015

Feia temps que volia fer alguna recepta amb ou mollet, un ou que podria passar per escalfat però que es bull amb la closca en només 4 minuts i mig. El més complicat és pelar-lo perquè tot i que el…

Llegeix-ne més

Comenta