Ara que és bon temps de col borratxones m’ha semblat apropiat fer uns boliquets lleugers i vegans per gaudir d’un àpat lliure de proteïnes d’origen animal tot i que sempre n’hi podeu posar, si és que és del vostre gust. També podeu marcar els farcellets en una paella en lloc d’acabar-los al forn. Per una altra banda, podeu substituir el concentrat de tomàtigues seques per una salsa de tomàtiga o un pesto vermell. Jo volia que fos una salsa amb el mínim d’oli possible així que se’m va ocórrer aquest concentrat i la veritat és que el resultat em va satisfer molt.
Ingredients
4 fulles de col borratxones
40 gr de búlgur
40 gr aigua
1/2 c/p raz-el-hanout
120 gr xitaques
6 nous
llavors de fonoll
llavors de cardamom
llavors de nigella
Per fer el concentrat de tomàtigues seques
100 gr tomatigues seques
aigua
vinagre de vi blanc
1 all
oli d’oliva
Per fer el concentrat de tomàtigues seques
Bullirem aigua amb un raig de vinagre de vi blanc i una mica de sal. Hi posarem les tomàtigues seques i deixarem que bullin a foc baix uns 5 minuts. Deixarem que refredin dins l’aigua i les colarem bé. Les posarem en el tassó del túrmix amb uns 100 gr d’aigua, l’all i un raig petit d’oli d’oliva. Picarem fins que obtinguem una pasta i hi afegirem aigua en cas de què sigui necessari. Reservarem.
Per als farcellets
Escaldarem les fulles de col posant-les en aigua bullint. Les deixarem uns minuts amb el foc apagat, treurem i colarem.
Posarem el búlgur en un bol, amb el raz-el-hanout. Mesclarem bé i l’hidratarem amb la mateixa proporció d’aigua. Remenarem i deixarem que absorbeixi el líquid tapant-lo durant 5 minuts.
En una paella i en sec, torrarem les llavors, hi afegirem les nous trossejades i deixarem que es daurin leugerament. Reservarem.
En la mateixa paella i amb un rajolí d’oli, hi saltejarem els shitakes trossejats, quan estiguin a punt hi abocarem el búlgur. Mesclarem bé i rectificarem de sal. Hi mesclarem les nous i reservarem.
Posarem les fulles de col ben esteses, millor si treim la part més gruixada del nervi. Solaparem el buit que quedi i hi posarem una cullerada del farcit. El tancarem fent-ne un paquet i el fermarem amb fil de cuina. Els anirem disposant en una palangana de forn. Quan tenguem tots els farcellets fets els cubrirem amb una cullerada del concentrat de tomàtiga i ho enfornarem a 180ºC uns 15-20 minuts.
Treurem el fil de cuina i servirem tot d’una.