Souvlakis (pintxos de porc) amb menta i fonoll, crema mutabal, salsa de iogurt i pa de pita especiat

Publicat dia 18 juny 2012 carn. General. pa

Whole kitchen en la seva Proposta Salada per al mes de juny ens convida a preparar Souvlaki i Pa de Pita.

El souvlaki és la versió grega dels pintxos i esper que el títiol de la recepta no hagi retgirat a ningú. Els podeu amanir de la manera que volgueu, amb herbes o espècies i poden ser del que més us agradi. En general faig els pintxos de pollastre amb moltes espècies diferents. Però avui he canviat una mica i així no em cans tant del mateix. Un altre dia publicaré la recepta de pollastre.

Ingredients

Per als pintxos:

600gr carn de l’agulla del porc
fulles d’herbassana
fulles de sàlvia
fonoll
2 alls
1 cullereta de nyora en pols
1 cullerada sèsam
1 carabassó
tomàtigues xerri
sal, pebre bo, llimona

per al mutabal
1-2 albergínies torrades i pelades
1 all petit
1-2 cullerada de iogurt natural
1 cullereta de sèsam daurat
1 cullereta julivert picat
comí, llimona, pebre bo, sal, oli,

salsa de iogurt

1 iogurt
llimona, herbassana picada, sal, llimona

pa de pita (8 unitats)

500 gr de farina de blat blanca
15 gr de llevat premsat de forner
1 1/2 cullerada d’oli verjo
300 ml aigua tèbia
sal
pebre sishuan, pebre rosa, romaní

Com fer el pa de pita

En un bol gran hi posarem el llevat esmicolat amb l’aigua i l’oli i ho mesclarem fins que el llevat es fongui. Anirem afegint la farina a grapades fins que la hi haguem posat tota i la pastarem. Quan tenguem una massa homogènia que no s’aferra a les mans, farem una bolla, la deixarem en el bol i la deixarem reposar en un lloc càlid tapada amb un drap durant una hora o fins que dobli el volum.

Passat aquest temps pastarem la bolla i hi afegirem les espècies al nostre gust. Tornarem fer una bolla i la deixarem reposar una hora més com a mínim. Desinflarem la pasta i la dividirem en vuit porcions més o manco semblants ( d’uns 100 gr aproximadament). Farem bolletes i amb l’ajuda d’un aprimador les aplanarem i les deixarem en una palangana enfarinada generosament. Les taparem i les deixarem descansar 30 minuts més. Mentrestant posarem el forn a la màxima potència.

Una vegada passat el temps indicat, enfornarem les pites per tandes de dues en dues durant 5 minuts o fins que vegem que s’han inflat sobre la reixa del forn. En posar-les-hi cal vaporitzar-les amb aigua. Les treurem i les deixarem refredar un poc sobre una reixa. Les taparem amb un drap per mantenir una crosta blana. Just abans de menjar les pites les podem daurar una mica però és important que no es daurin massa dins el forn perquè sinó es trenquen i no podrem obrir-les.

Com fer els souvlakis

Posarem la carn tallada a daus regulars en un bol amb les herbes picades, l’all ratllat, el sèsam, la nyora, una mica de llimona, el pebre bo i la sal. Ho mesclarem bé i ho deixarem reposar un mínim de trenta minuts. Passat el temps farem els pintxos alternant la carn amb  el carabassó tallat a daus gruixats i acabant-los amb una tomàtiga xerri. Ho regarem amb un fil d’oli i ho enfornarem a 180ºC entre 10 i 15 minuts. També es poden fer a la plantxa a foc lent o a la brasa. Aquí he aprofitat que tenia el forn calent i m’ha anat la mar de bé.

Com fer el mutabal i la salsa de iogurt

Per al mutabal posarem tots els ingredients en el tassó del túrmix i ho picarem fins que tenguem una crema fina. Si tenim morter és més aconsellable que amb el túrmix.

Per a la salsa de iogurt mesclarem els ingredients en un bol i ho rectificarem de sal al gust.

Una vegada tenim totes les parts a punt, muntarem el kébab tallant una part del pa de pita, l’obrirem i l’omplirem al nostre gust amb les salses i la carn, acompanyat d’una mica de lletuga tallada fina, ceba tendra en juliana i tomàtiga.

 

Receptes similars: carn

Escaldums

Publicat dia 16 febrer 2017

  M’agrada publicar receptes tradicionals perquè pens que és una bona manera de fer-les viure, de donar-les pervivència en el temps. Sé que no aportaré massa amb aquesta però m’interessa que sigui aquí per a què pugui ajudar a qui…

Llegeix-ne més

Ensalada de llengua amb salseta de llimona

Publicat dia 22 setembre 2016

Després d’una llarga temporada sense publicar voldries encetar altra vegada amb una recepta espectacular, que justifiqui l’absència i el retorn. Però com que l’objectiu d’aquest blog no és aquest crec que és el moment de començar el curs amb un…

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Receptes similars: pa

Pa de xeixa

Publicat dia 30 març 2014

  La xeixa és una varietat de blat antic pròpia de les Illes Balears. Un blat rústic molt digestiu, de sabor intens i amb un índex alergènic quasi bé inexistent per ser més baix en gluten que molts altres. Trobam moltes…

Llegeix-ne més

Sandvitx d’hortalisses d’arrel amb pa de motllo integral d’espelta

Publicat dia 27 juny 2013

Buf, no sabia com anomenar aquest entrepà i m’ha quedat una mica estrany i rimbombant. Esper que a la primera s’entengui la meva proposta per al “Memòries d’una cuinera” d’aquest mes, que va de sandvitxos. Per fer-lo vaig partir d’una…

Llegeix-ne més

Comenta