Olives verdes trempades

Publicat dia 4 novembre 2012 conserves. General

Ara que és temps de collita d’olives em sembla un bon moment per publicar aquesta recepta. Potser vos és de profit si en veis a la venta a l’engròs al mercat o a les fires, que també n’és el temps. A Mallorca, com a bona terra mediterrània, són un fruit important i la seva recol·lecció ha estat sempre una data assenyalada en el calendari pagès. Les muntanyes de la Serra de Tramuntana en són un bon testimoni on les oliveres, sembrades en terrasses formen un dels paisatges més característics de l’illa. Moltes de les les possessions que trobam a la serra conserven grans tafones, la visió de les quals et fa tenir una idea aproximada del que suposava la recollida de l’oliva, la seva conservació i l’oli per a aquelles cases.

Les que veis a la fotografia les he fetes amb mon pare i és la primera vegada que jo en feia. Segur que trobareu moltes altres maneres de fer-ho, amb altres ingredients. La que aquí veis és la recepta de casa meva. Si voleu fer olives trencades és el mateix només que primer les heu de trencar una a una amb una massa de cuina o un martell. També hi ha gent que hi fa un tall amb un ganivet… cada un s’ho amanya així com millor li va.

No pos quantitats perquè dependrà de les olives que tengueu. Alerta amb els pebres coents si no vos agrada molt el picant. Per aquest pot gros n’hem posat 2-3 a cada pis.

Ingredients

Olives
branques de fonoll
fulles tendres de garrover
fulles de llimonera
pebres coents
aigua
sal

Necessitareu
pots de vidre o alfàbies

Repassarem les olives amb aigua. Tallarem les branques de fonoll a trossos petits.  En el cul del pot de vidre hi farem un llit amb les branquetes de fonoll, dos pebres coents tallats en 3 o 4 trossos, unes fulles de llimonera i unes fulles de garrover. Hi posarem olives fins a mitjan pot, descartant les que estiguin colpejades i tornarem a fer un altre pis de branques de fonoll, pebres a trossos, i les fulles. Acabarem d’omplir el pot amb les olives i repetirem el mateix amb les branques, el pebre i les fulles.


En un recipient a part farem una solució d’aigua-sal. Les proporcions serien d’1 kg de sal per cada 8 litres d’aigua. Pel pot gros que veis a la fotografia hem fet dos litres d’aigua i 250 gr de sal. Ho hem dissolt un poc i hem omplit el pot fins a dalt de tot. Una vegada llest hem tancat el pot amb un tap o amb un plàstic ben fermat i l’hem deixat en un lloc fresc i amb poca claror. Ara només ens cal esperar 2 mesos per tastar les nostres olives. Si les feis trencades no heu d’esperar tant de temps, potser en un mes ja les podeu començar a consumir.

 

Nota: Una vegada obert el pot i per a una bona conservació de les olives s’aconsella treure-les amb una cullera de fusta i no tornar-les a posar dins el pot si no les hem consumit perquè fa que totes tornin molles i no són tan bones.

Receptes similars: conserves

Carxofes en conserva

Publicat dia 29 abril 2016

La temporada de carxofes va arribant al seu final i és el millor moment per fer-ne en conserva. A més, estan a un preu irrisori. Aquestes que veis aquí les vaig comprar a 49 cèntims per kg en una botiga…

Llegeix-ne més

Brandada de bacallà amb confitura coenta de pebres i xips de remolatxa

Publicat dia 26 novembre 2014

Hi ha entrants que amb pocs ingredients i servits en petits recipients poden quedar com un aperitiu ben vistós. És el que em va passar amb aquesta brandada, és tan fàcil de fer que només cal acabar-la de vestir per…

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Comenta