Arròs negre

Publicat dia 10 maig 2012 pasta i arròs. peix i marisc

La primera vegada que vaig menjar arròs negre va ser quan vivia a Barcelona. Allà és molt freqüent trobar-ne a les cartes i als menús dels restaurants. Les racions que es serveixen són ideals per a mi perquè en general no són massa grans. Segurament el tamany respon a raons d’estalvi però a mi ja m’anava bé perquè veure la gran estubada em treu les ganes de tastar-lo. Després de tres anys i mig a Mallorca no n’havia tornat a menjar. Tenia pensat fer-ne pel mes de l’arròs de la Recepta del 15, però finalment, per falta de temps, em vaig decantar per un arròs basmati amb pollastre especiat i mango.

I com que tot arriba, ha estat un projecte diferent el que m’ha portat a elaborar una versió pròpia. Fa cosa d’un mes la meva amiga Francesca Munar em va proposar gravar-me metre cuinava i poder fer així un curtmetratge per a un treball de classe. La idea  era que es veiés com neix la recepta fins que aquesta acaba penjada en el blog: la llista, la compra, de nou a casa, mentre cuin,… La setmana passada vàrem començar amb la gravació i ens ho vàrem passar molt bé! i a més, vaig quedar ben contenta amb el resultat. Després, com no, en vàrem dinar i no en deixàrem ni un granet. Em sembla que he agafat confiança per fer-ne altres vegades i vos anim a fer el mateix. Ja em contareu!

Vaig triar un arròs bombeta de Sa Pobla que vos recoman, no vos defraudarà. Amb aquestes quantitats en menjàrem 3 persones.

 

Ingredients

260 gr arròs bombeta (3 tasses de cafè)

200 gr gambetes

12 cloïsses

6 musclos

1 sípia mitjana bruta amb la seva tinta*

2 cebes petites

2 tomàtigues de ramallet petites

1 pebre verd

6 mongetes

1 tassonet de vi blanc

4 carxofes petites

safrà, pebre bo, clau en pols, sal, oli

per al brou de peix:

caps i espines de peix blanc o 1/2 kg de peix de sopa

1 porro

2 pastanagues

1 ceba

1 tomàtiga

1 fulla de llorer

julivert

sal

per a l’allioli:

1 ou

1 all

oli, sal, llimona

Primer de tot farem el brou de peix bullint les verdures, el julivert, el llorer i sal en una olla durant 20 minuts. Passat aquest temps hi sumarem el peix i contarem 15 minuts més a partir del moment que comenci a bullir. Colarem i reservarem el brou.

Tallarem la ceba, el pebre i les mongetes a quadrets petits. Ratllarem la tomàtiga. Tallarem la sèpia a trossos reservant la bossa de la tinta i la melsa. En una olla a part courem primer les cloïsses al vapor i després els musclos. Reservarem. Pelarem les carxofes i guardarem els cors.

En una olla encalentirem un raig d’oli i hi saltejarem les gambetes un minut. Reservarem. En el mateix oli hi courem la sèpia  amb la melsa uns minuts, remenant de tant en tant. Quan sigui un poc daurada hi afegirem la ceba. Uns minuts després, quan canviï de color la ceba, hi posarem el pebre. Més tard hi sumarem la tomàtiga, la sal, el pebre bo i un polsim de clau mòlt. Ho remenarem i deixarem una estona. Quan vegem que el sofregit agafa color hi abocarem el brou i ho deixarem coure uns 20-25 minuts. Mentrestant podem esplugar el peix del brou i aprofitar-ne la popa, que afegirem a l’olla, així com el brou que en surti de la cocció de les cloïsses i els musclos. Passat el temps hi abocarem el vi i ho deixarem bullir 5 minuts més.

En un tassó a part mesclarem la tinta amb una mica de brou.

En una paella encalentirem un raig d’oli i hi posarem l’arròs i el safrà i ho remenarem uns dos minuts. A poc a poc hi anirem tirant el brou, primer 6-7 cullerots i deixarem que l’arròs se’l vagi bevent. Passats 5 minuts hi posarem les carxofes i la tinta i anirem afegint brou a cullerots a mesura que l’arròs en vagi demanant, sempre intentant agafar trossos de peix i de sípia. Passats uns 8-10 minuts tendrem l’arròs a punt, dependrà de com vos agradi. Hi col·locarem les cloïsses, els musclos i les gambetes i ho taparem uns minuts.

Per fer l’allioli posarem els ingredients en el tassó del túrmix i amb l’oli a fil els lligarem fins que tenguem una salsa espessa.

Servirem l’arròs acompanyat d’una cullerada d’allioli pel damunt o en un costat… i a gaudir-ne!!!

(*)Segons em va dir la peixatera, les sípies femelles tenen la bossa de tinta més petita així que si podeu triar, que sigui mascle. En cas contrari és millor que compreu una bossa de tinta més, sempre en solen tenir.

I com que no només hem de cuidar l’estómac vos faig arribar un altre arròs negre molt recomenable per a la vista.

 

 

 

 

Receptes similars: pasta i arròs

Boliquets de col amb búlgur i xitaques i concentrat de tomàtigues seques

Publicat dia 19 gener 2016

Ara que és bon temps de col borratxones m’ha semblat apropiat fer uns boliquets lleugers i vegans per gaudir d’un àpat lliure de proteïnes d’origen animal tot i que sempre n’hi podeu posar, si és que és del vostre gust….

Llegeix-ne més

Espaguetis amb verdures al forn, ou mollet i pesto de julivert amb cacauets

Publicat dia 25 novembre 2015

Feia temps que volia fer alguna recepta amb ou mollet, un ou que podria passar per escalfat però que es bull amb la closca en només 4 minuts i mig. El més complicat és pelar-lo perquè tot i que el…

Llegeix-ne més

Receptes similars: peix i marisc

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Croquetes de sípia en la seva tinta

Publicat dia 24 març 2017

Per fer aquestes croquetes em vaig basar en una recepta d’Els fogons de la Bordeta perquè em va semblar una idea magnífica.  Ara és una bona època per a la sípia ja que ens trobam en plena temporada i en trobam…

Llegeix-ne més

Comenta