Panets de xapata

Publicat dia 18 novembre 2012 General. pa. pastes salades. Receptes salades

Whole kitchen en la seva Proposta Salada per al mes de novembre ens convida a preparar un clàssic italià “Ciabatta”.

A finals dels anys 90 la xapata va guanyar molta popularitat. La seva crosta cruixent, la molla melosa i esponjosa  i una major resistència al temps que les baguets ha permès que avui encara sigui un dels tipus de pa més venut. Tot i la seva senzillesa, la seva elaboració és més complicada que el pa corrent perquè els períodes de fermentació són molt llargs i és necessari respectar-los. Però, com quasi tot a la cuina, només cal un poc de paciència per tenir uns panets deliciosos i cruixents que en tot cas sempre podreu congelar i consumir quan us venguin de gust.

Ingredients (per 12 panets)

per a la biga

250 gr farina de força tamisada
5 gr llevat premsat
150 ml aigua del temps

per a la massa

500 gr farina de força tamisada
300 ml aigua del temps
15 gr llevat premsat
2 culleretes de sal
4 cullerades d’oli verge

Començarem fent la biga esmicolant el llevat en un ribell o en un bol. El disoldrem amb l’aigua i afegirem la farina gradualment. Pastarem uns minuts i la taparem per a què reposi a temperatura ambient entre 8 i 10 hores.

Quan hagi passat aquest temps prepararem la massa fonent el llevat premsat amb l’aigua. Hi afegirem la biga i mesclarem el conjunt amb les mans intentant integrar-ho tant com poguem.

Afegirem la meitat d ela farina i ho treballarem fins a obtenir una pasta molt aferradissa. Ho batrem amb les mans fins que sigui elàstica i s’estiri amb facilitat. No vos preocupeu si s’aferra molt i no hi afegiu farina per evitar-ho. Treballau-la de baix cap a dalt incorporant aire, com quan es fa una coca tovada. La taparem i deixarem que reposi 2 hores o fins que hagi passat 2 vegades el seu tamany inicial.

Desinflarem la pasta i afegirem l’oli i la sal. Incorporarem la resta de la farina a poc a poc fins que tenguem una bolla llisa i elàstica. Tornarem a tapar-la per a què reposi 1 hora o fins que hagi doblat el seu tamany.

Posarem la pasta sobre una superfície enfarinada i la dividirem en 12 porcions. Amb cada una d’elles farem bolles que posarem en una palangana separades a certa distància unes de les altres. Les enfarinarem generosament i les deixarem tapades uns 30 minuts més. Possiblement s’escamparan, no passeu pena que una vegada al forn s’inflaran altra vegada.

Encalentirem el forn a 230ºC. Enfornarem els panets entre 15-20 minuts o fins que estiguin daurats. Els deixarem refredar sobre una reixa metà·lica i ja els tendrem a punt per menjar!

Per qüestions de temps, la massa va estar molt més temps fermentant del que hauria però no va passar res, al contrari. El resultat va ser molt satisfactori i poder-ne menjar quan fa poc que havien sortit del forn va ser tot un plaer.

 

Receptes similars: General

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Receptes similars: pa

Pa de xeixa

Publicat dia 30 març 2014

  La xeixa és una varietat de blat antic pròpia de les Illes Balears. Un blat rústic molt digestiu, de sabor intens i amb un índex alergènic quasi bé inexistent per ser més baix en gluten que molts altres. Trobam moltes…

Llegeix-ne més

Sandvitx d’hortalisses d’arrel amb pa de motllo integral d’espelta

Publicat dia 27 juny 2013

Buf, no sabia com anomenar aquest entrepà i m’ha quedat una mica estrany i rimbombant. Esper que a la primera s’entengui la meva proposta per al “Memòries d’una cuinera” d’aquest mes, que va de sandvitxos. Per fer-lo vaig partir d’una…

Llegeix-ne més

Receptes similars: pastes salades

Panades de pasta escaldada

Publicat dia 21 març 2016

La panada és una de les pastes que més identitat tenen en la gastronomia de l’illa però, al mateix temps, cada casa té la seva pròpia recepta. A casa meva sempre hem fet la mateixa i l’únic canvi que s’ha…

Llegeix-ne més

Espinagada

Publicat dia 14 gener 2016

Quan s’acosta el dia de Sant Antoni a casa ja començam a programar l’agenda per posar data a les espinagades. I tot i que és bastant recent ja deu fer un quinzena d’anys que  dedicam un dia a la seva…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Receptes salades

Croquetes de sípia en la seva tinta

Publicat dia 24 març 2017

Per fer aquestes croquetes em vaig basar en una recepta d’Els fogons de la Bordeta perquè em va semblar una idea magnífica.  Ara és una bona època per a la sípia ja que ens trobam en plena temporada i en trobam…

Llegeix-ne més

Escaldums

Publicat dia 16 febrer 2017

  M’agrada publicar receptes tradicionals perquè pens que és una bona manera de fer-les viure, de donar-les pervivència en el temps. Sé que no aportaré massa amb aquesta però m’interessa que sigui aquí per a què pugui ajudar a qui…

Llegeix-ne més

Comenta