Espinagada

Espinagada

Quan s’acosta el dia de Sant Antoni a casa ja començam a programar l’agenda per posar data a les espinagades. I tot i que és bastant recent ja deu fer un quinzena d’anys que  dedicam un dia a la seva elaboració. Aquest dia ens reunim amb amics i familiars a taula per tastar-les. A Llubí, al meu poble, no se’n solien fer, ara és més habitual i se’n poden trobar al forn. L’espinagada més coneguda és la d’espinacs amb anguiles però també se’n fan de col i colflori amb llom. Les que veis aquí són un híbrid, que és com més m’agraden a mi, d’espinacs amb llom. Les anguiles em fan bastanta angúnia i no hi ha manera amb elles.

Les més famoses solen ser les pobleres, ben coentes i amb anguiles que pesquen a l’albufera encara que ara ja no totes les que trobam a Sa Pobla en provénen. En general són un rectangle de pasta que es tanca doblegant la massa de les voreres. Nosaltres sempre les hem clos fent els mateixos pessics dels cocarrois o de les panades. Per veure’n el pas a pas podeu clicar aquí. Amb aquesta forma de tancar-les la mossegada estarà més equilibrada entre pasta i verdura. A ca nostra ens agrada que siguin primes però anau alerta a fer-les-hi massa o després es foraden i surt el brou que humiteja la massa dins el forn.

Espinagada4

A aquestes que veis vaig mesclar la farina de blat amb 200 gr de farina de xeixa. El farcit esmentat seria per a un kg de farina cada un, aproximadament.

Ingredients
1 kg de farina
3 tasses de les de cafè d’aigua (345 gr aprox)
1 tassa de cafè d’oli (115 gr aprox)
150 gr saïm
per al farcit d’espinacs
4 manats d’espinacs
1 manat de bledes
1 manat de grells
2 porros
2 cebes
4 alls
12 tallades de llom o d’anguila
1-2 c/s panses
pebre bord
pebre bord coent
pebre bo
sal, oli
per al farciment de col
1 col borratxona
1 colflori
1 porro
1 manat de grells
1 ceba
4 alls
12 tallades de llom
1-2 c/s panses
pebre bord
pebre bord coent
pebre bo
sal, oli

Espinagada1

Primer de tot netejarem bé la verdura, especialment els espinacs que solen tenir molta terra. La tallarem cada una en un bol diferent. La tremparem al nostre gust, tenint en compte que ha de ser coenteta. Deixarem que reposi unes hores per a que es reblaneixi i agafi més els sabors de les espècies.

Amanirem també la carn tallada pel mig o les anguiles i reservarem.

Encendrem el forn a 180ºC.

Espinagada2

En un ribell o un bol gran mesclarem l’oli, l’aigua i el saïm amb les mans. Afegirem la farina i pastarem fins que tenguem una massa elàstica i manejable que no s’aferra a les mans. Si trobau que té massa farina afegiu-hi un poc d’aigua abans d’acabar de pastar del tot i us serà més fàcil integrar-la. La deixarem reposar una estona.

Agafarem una porció d’uns 250 gr i en farem una bolla que estirarem donant-li forma rectangular. Millor si l’estirau damunt un paper de forn ja que després pesarà una mica i serà millor per a que l’espinagada no sofreixi amb el transport. Posarem una grapada de verdura al mig, unes tallades de llom o anguiles segons el cas pel damunt, panses i una grapada de verdura més petita per tapar la carn. Aixecarem les parets de pasta de les parts més llargues i les unirem. Ara farem el mateix amb les curtes i les acabarem d’unir fent els pessics. La traslladarem a la palangana que haurem cobert amb paper de forn i seguirem amb la pasta fins que acabem.

Espinagada6

Les enfornarem uns 45 minuts o fins que vegem que són cuites a dalt i a baix. Si veis que surt molt de brou i no deixa coure la pasta serà millor que l’eixugueu amb un paper de cuina, anant en compte.

Un cop cuites deixarem que refredin una mica i ja les tendreu a punt.

Espinagada5

 

Receptes similars: Cuina mallorquina

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Escaldums

Publicat dia 16 febrer 2017

  M’agrada publicar receptes tradicionals perquè pens que és una bona manera de fer-les viure, de donar-les pervivència en el temps. Sé que no aportaré massa amb aquesta però m’interessa que sigui aquí per a què pugui ajudar a qui…

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Mousse de llenties beluga

Publicat dia 5 febrer 2017

La llentia beluga, anomenada així per la seva semblança amb el caviar, és la varietat més petita que es comercialitza d’aquesta llegum. Tot i les seves petites dimensions és la llentia amb  més proteïna d’origen vegetal.  Pel seu petit volum…

Llegeix-ne més

Receptes similars: pastes salades

Panades de pasta escaldada

Publicat dia 21 març 2016

La panada és una de les pastes que més identitat tenen en la gastronomia de l’illa però, al mateix temps, cada casa té la seva pròpia recepta. A casa meva sempre hem fet la mateixa i l’únic canvi que s’ha…

Llegeix-ne més

Quitxe de carabassa i formatge de cabra

Publicat dia 2 novembre 2015

Fa una setmana em varen regalar una carabassa enorme. En vaig donar mitja a ma mare i l’altra me la vaig quedar per fer algunes receptes o simplement, per menjar-me-la torrada o al forn. Aquesta és la primera vegada que…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Receptes salades

Croquetes de sípia en la seva tinta

Publicat dia 24 març 2017

Per fer aquestes croquetes em vaig basar en una recepta d’Els fogons de la Bordeta perquè em va semblar una idea magnífica.  Ara és una bona època per a la sípia ja que ens trobam en plena temporada i en trobam…

Llegeix-ne més

Crema de bròquil i cigrons i bon 2017!!!

Publicat dia 12 gener 2017

Aquests dies tan freds reclamen plats de cullera, plats calents i fumejants que ens faci més fàcil soportar les temperatures baixes. La recepta d’avui és una crema lleugera però bastant completa. Si algú de vosaltres fa una dieta vegana basta…

Llegeix-ne més

Receptes similars: verdures

Carxofes en conserva

Publicat dia 29 abril 2016

La temporada de carxofes va arribant al seu final i és el millor moment per fer-ne en conserva. A més, estan a un preu irrisori. Aquestes que veis aquí les vaig comprar a 49 cèntims per kg en una botiga…

Llegeix-ne més

Crema de moniatos i carabassa rostida especiada

Publicat dia 15 febrer 2016

Que bé que acompanyen les cremes en els dies de fred. Aquesta va quedar sedosa i amb un punt picant gràcies al gingebre, la coentor que desprenia em va semblar medicinal. Tenia una ricotta fumada que havia comprat al mercat…

Llegeix-ne més

Comenta