Quitxe de carabassa i formatge de cabra

Publicat dia 2 novembre 2015 entrants. General. pastes salades

Quitxe de carabassa i formatge de cabra

Fa una setmana em varen regalar una carabassa enorme. En vaig donar mitja a ma mare i l’altra me la vaig quedar per fer algunes receptes o simplement, per menjar-me-la torrada o al forn. Aquesta és la primera vegada que public una quitxe al blog, una recepta que amb qualsevol farcit, he fet moltes vegades i que és molt adient per a festes o bufets.

Aquest passat mes de maig vàrem fer una escapada al sud de França: Perpinyà, Cotlliure, Narbona, Carcassone i Montpeller foren alguns dels llocs que visitàrem i gaudírem. En aquesta darrera ciutat hi passàrem el diumenge amb la sort de coincidir amb el mercadet de puces. Per a algú com jo, aquests mercadets són una temptació irresistible perquè hi pots trobar autèntics tresors, segur que molts dels que teniu blog de cuina m’entendreu. Sort que anàrem amb avió perquè sinó hauríem tornat carregats. Així i tot encara vàrem comprar els motllos que veis aquí i una salsera antiga de porcellana preciosa a preus autènticament raonables. Em va semblar una bona ocasió estrenar el motllo rectangular per fer la quitxe. Hauria d’haver posat la massa directament al motllo per veure si el repujat hi quedava marcat.

Quitxe-carabassa1

Ingredients

per a la massa sablé
250 gr farina
125 mantega
2 c/s llavors (pipes, lli, sèsam, mill…)
2 c/s llet
per al farcit
1 kg de carabassa
1 ceba
1 porro
2 alls
llorer
200 gr formatge de cabra
300 gr nata 35% M.G.
4 ous
3-4 branques d’alfabeguera
gingebre en `pols, pebre bo, sal, oli

Per a la massa sablé

Tamisarem la farina en un bol. Tallarem la mantega freda a quadrats petits i la mesclarem amb la farina, les llavors i un poquet de sal. Amb l’ajua de les mans anirem desfent la mantega fins que ens quedi com a miques arenoses. Si teniu un robot de cuina o una thermomix vos ajudarà molt en aquest pas. Quan tenguem la textura indicada, hi afegirem l’ou i la llet. Ho mesclarem amb una espàtula o una cullera de fusta. És important que no la pastem, només mesclarem fins que els ingredients lliguin. Farem una bolla, l’embolicarem amb paper film i la deixarem a la gelera un mínim d’una hora.

Estirarem la massa sobre una superfície enfarinada. Folrarem el motllo amb paper de forn i hi compondrem la massa. Ha de ser prima per a què no ens quedi crua. La punxarem arreu amb una forqueta. Hi tornarem a posar paper de forn al damunt i la cobrirem de cigrons o d’algun altre pes. Tornarem a deixar la massa a la gelera una hora.

Quitxe-carabassa

Per al farcit

Tallarem la carabassa a daus. Tallarem el porro i la ceba en brunoise.

En una paella hi courem la ceba i el porro amb les fulles de llorer. Quan la ceba sigui transparent hi afegirem la carabassa i deixarem que es faci fins que aquesta sigui tova.

Colarem les verdures d’oli i les posarem en un bol. Hi posarem la meitat del formatge de cabra tallat a daus, el gingebre en pols, la nata, l’alfabeguera picada i els ous. Salpebrarem.

Encendrem el forn a 180ºC. Quan sigui calent enfornarem la massa directament de la gelera 15 minuts. Passat aquest temps treurem els cigrons del damunt i l’hi tornarem posar 10 minuts més, en sec. Hi abocarem el farcit i disposarem la resta del formatge pel damunt, a rodanxes.

Quitxe-carabassa2

Courem la quitxe uns 45 minuts o fins que vegemque és cuita per dins i daurada per fora. Ha de quedar cremosa però no crua.

Deixarem que refredi i servirem.

Nota: Podeu comprar la massa feta i estalviar-vos les passes fins que ha d’anar al forn. Ara, no hi ha color entre la comprada i la que fareu vosaltres, sigui aquesta recepta o una altra.

 

Receptes similars: entrants

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Croquetes de sípia en la seva tinta

Publicat dia 24 març 2017

Per fer aquestes croquetes em vaig basar en una recepta d’Els fogons de la Bordeta perquè em va semblar una idea magnífica.  Ara és una bona època per a la sípia ja que ens trobam en plena temporada i en trobam…

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Escaldums

Publicat dia 16 febrer 2017

  M’agrada publicar receptes tradicionals perquè pens que és una bona manera de fer-les viure, de donar-les pervivència en el temps. Sé que no aportaré massa amb aquesta però m’interessa que sigui aquí per a què pugui ajudar a qui…

Llegeix-ne més

Receptes similars: pastes salades

Panades de pasta escaldada

Publicat dia 21 març 2016

La panada és una de les pastes que més identitat tenen en la gastronomia de l’illa però, al mateix temps, cada casa té la seva pròpia recepta. A casa meva sempre hem fet la mateixa i l’únic canvi que s’ha…

Llegeix-ne més

Espinagada

Publicat dia 14 gener 2016

Quan s’acosta el dia de Sant Antoni a casa ja començam a programar l’agenda per posar data a les espinagades. I tot i que és bastant recent ja deu fer un quinzena d’anys que  dedicam un dia a la seva…

Llegeix-ne més

Comenta