Truita llorencina

Publicat dia 7 març 2013 entrants. General. ous. Receptes salades

truita llorencina

Una de les meves darreres lectures ha estat el llibre “La cuina dels ermitans” de Miquel de Binifar. En ell s’hi descriuen els usos i costums gastronòmics dels ermitans de Valldemossa i de l’ermita de Betlem, a Artà. Els ermitans eren persones de costums molt arrelades i extremadament conservadors que rarament incloïen les novetats que poguessin aportar els més joves que ingressaven a l’ermita. Per amor als seus vots temien pecar de gola o faltar al vot de pobresa i, per tant, els plats que es descriuen en el llibre estan exempts de floritures.

El cuiner era qui decidia la menja diària tot i que seguia indicacions del superior. La carn i els greixos animals estaven exclosos de la seva dieta mentre que els llegums i les verdures constituïen la base del menú diari: llegums cuinats amb molta freqüència i sopes per berenar i sopar, tal i com es feia a moltes de les possessions i cases de l’illa. Els divendres era dia d’abstinència, els dissabte es feia fava parada per a què caigués bé a l’estómac, castigat del dejuni i els diumenges es menjaven fideus. Durant les festivitats, precedides per dies de dejuni (el dia abans només prenien pa i aigua i tot l’Advent i la Quaresma sense menjar ni ous ni formatge) es feia un menú especial: coca amb xocolata per berenar, per dinar arròs amb bacallà o tonyina amb esclata-sangs i verdures i greixera d’ous de segon i els dolços típics de cada festa: torró, rubiols, panades i fruita seca. Per sopar cada un menjava el que volia: les restes del dinar, pa amb oli i formatge,… El dia de Sant Pau es menjaven dàtils per commemorar la vida ascètica del sant al desert.

truita llorencina5

Aquests són alguns dels plats que, per regla general, hi havia a la taula dels ermitans tot i que n’hi havia molts més; un dels quals és la recepta que avui public: la truita llorencina.

Aquesta truita, extremadament senzilla i amb pocs secrets, es feia amb ous i patató bullit. Segons l’autor és un plat poc conegut que només feia un cuiner. No sé si el nom es deu a què aquest era originari del poble de Sant Llorenç o que el plat en procedeix. Jo no he modificat gaire la manera de cuinar-la. No he fet una pasta amb la patata, com era costum, només l’he esclafada de manera basta per donar-li més textura. No m’allargaré més amb la introducció per no fer-la cansada i passaré a descriure els ingredients. Amb els que hi ha aquí n’hi ha prou per a una persona.

truita llorencina1

Ingredients

150 gr patató

2 ous

2 alls

oli, sal

truita llorencina2

Bullirem el patató amb la pell (jo l’he fet al vapor). Una vegada cuit el pelarem i l’aixafarem amb una forqueta, posarem una mica de sal. En una paella hi posarem un rajolí d’oli i hi daurarem els alls laminats, quan comencin a estar hi afegirem la patata i deixarem que es cogui un poc. Batrem els ous i els mesclarem amb la patata, directament a la paella. Girarem la truita amb un plat i la courem per l’altre costat.

truita llorencina6

 Nota: a la recepta original es fregeix la pasta de patató però he preferit fer-la més lleugera emprant poc oli.

Aprofit per recomanar-vos el llibre, una lectura molt interessant des del punt de vista antropològic i gastronòmic.

 

 

 

Receptes similars: entrants

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Croquetes de sípia en la seva tinta

Publicat dia 24 març 2017

Per fer aquestes croquetes em vaig basar en una recepta d’Els fogons de la Bordeta perquè em va semblar una idea magnífica.  Ara és una bona època per a la sípia ja que ens trobam en plena temporada i en trobam…

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Escaldums

Publicat dia 16 febrer 2017

  M’agrada publicar receptes tradicionals perquè pens que és una bona manera de fer-les viure, de donar-les pervivència en el temps. Sé que no aportaré massa amb aquesta però m’interessa que sigui aquí per a què pugui ajudar a qui…

Llegeix-ne més

Receptes similars: ous

Espaguetis amb verdures al forn, ou mollet i pesto de julivert amb cacauets

Publicat dia 25 novembre 2015

Feia temps que volia fer alguna recepta amb ou mollet, un ou que podria passar per escalfat però que es bull amb la closca en només 4 minuts i mig. El més complicat és pelar-lo perquè tot i que el…

Llegeix-ne més

Hamburgueses vegetals amb llenties i quinoa

Publicat dia 18 març 2014

Els que em seguiu coneixeu la meva aversió per les llegums, tot i això, reconesc les seves fantàstiques propietats i trob saludable consumir-ne de tant en tant. Per aquest motiu em va semblar adequat incloure’n en aquesta recepta. Havia provat…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Receptes salades

Mousse de llenties beluga

Publicat dia 5 febrer 2017

La llentia beluga, anomenada així per la seva semblança amb el caviar, és la varietat més petita que es comercialitza d’aquesta llegum. Tot i les seves petites dimensions és la llentia amb  més proteïna d’origen vegetal.  Pel seu petit volum…

Llegeix-ne més

Crema de bròquil i cigrons i bon 2017!!!

Publicat dia 12 gener 2017

Aquests dies tan freds reclamen plats de cullera, plats calents i fumejants que ens faci més fàcil soportar les temperatures baixes. La recepta d’avui és una crema lleugera però bastant completa. Si algú de vosaltres fa una dieta vegana basta…

Llegeix-ne més

Comenta