Avui public una recepta que feia ma mare i que a casa ens encantava: unes raoles d’aprofitament, una recepta que converteix una cosa tan aparentment insulsa com el tronxo de les bledes en un plat ben digne. Em fa mal tirar aliments. Aprofitar-los, reconvertir-los en alguna cosa atractiva al paladar, m’omple de goig.
Si no teniu massa mare podeu substituir-la fent una pasteta amb farina, cervesa i ou. La qüestió és fer una pasta no molt clara ni massa espessa que ens aporti esponjor i que lligui les verdures. En lloc de tronxos de bleda podeu fer servir alguna altra verdura. Veureu en els ingredients que no m’he limitat a elles.
Amb aquestes quantitats me’n sortiren 8, la verdura, una vegada cuita, minva molt.
Ingredients
El tronxo d’un manat de bledes
2 carxofes
unes quantes fulles d’espinacs
unes quantes fulles de bleda
2 cullerades de picada d’all i julivert
2 cullerades de massa mare
1 ou
1/4 cullereta bicarbonat
sal, pebre bo
Netejarem i tallarem les verdures. Les courem al vapor (o les bullirem) 5-10 minuts. Les colarem i deixarem entebir.
En un bol mesclarem les verdures, la massa mare, l’ou batut, la picada, el bicarbonat i salpebrarem. Deixarem que reposi una estona.
Posarem una paella amb oli al foc. Tornarem a mesclar bé la barreja i posarem cullerades de la pasta dins l’oli ben calent. Les daurarem per banda i banda. Un cop fregides les posarem sobre paper absorbent. Servirem les raoles acabades de fer.
Nota: Tenc per costum fer les coccions al vapor. Així els aliments conserven el seu sabor i no absorbeixen aigua de demés, cosa que en aquesta recepta s’agraeeix.