Galtes de vedella amb gremolata d’avellanes i xutnei de pinya

Publicat dia 26 abril 2013 carn. General. Receptes salades. verdures

Galtes de vedella amb xutnei de pinya

Mirant l’índex del blog em vaig adonar que les receptes de carn no hi abundaven massa. No en som una gran consumidora, m’agrada però no en excés i sempre solc menjar el mateix. Com que gaudesc fent coses noves i donar pas a nous sabors em vaig decidir amb les galtes. No recordava haver-les provat mai, ni les de vedella ni tampoc les de porc. Fa uns mesos vaig veure aquesta fantàstica recepta de Y sigo en la cocina, un blog que recoman moltíssim. Em va encantar i des de llavors ja l’he feta en unes quantes ocasions. Per contrastar la melositat de la carn la vaig acompanyar amb un xutnei, una salsa especiada i agredolça que es pot fer del que més vos agradi. Tenia mitja pinya que no volia tudar. No era gran cosa al natural però fent-la així va quedar molt bé.

He fet algunes variacions respecte a la recepta original, sempre he emprat galtes de vedella però segur que les de porc han de ser boníssimes. Amb una peça per persona n’hi ha prou perquè són grossetes.

Galtes1

Ingredients

Per a les galtes de vedella

2 galtes de vedella

100 ml brou de carn

100 ml vi sec

romaní o farigola

2-3 cullerades de julivert

1-2 alls

1 cullereta de pell de llimona ratllada

8-9 avellanes

sal, pebre bo, oli

Per al xutnei

1/2 pinya

2 cebes

3 claus

1 cullereta llavors de cilantre

1 cullereta de cardamom

1/2 cullereta llavors nigella

1 part branca vainilla

1 part branca de canyella

100 ml vinagre de vi blanc

6-8 cullerades de sucre

1 mica de sal

Encalentirem el forn a 180ºC. Salpebrarem les galtes i untades d’oli, les posarem en una palanagana amb la part del greix a baix. Passats 20 minuts regarem la carn amb el vi i el romaní o la farigola. Quan s’hagi evaporat l’alcohol baixarem el forn a 160ºC, girarem la peça i hi abocarem el brou. Deixarem que cogui uns 45-60 minuts més, depenent del tamany de la peça.

Galtes4

Farem la gremolata picant el julivert i els alls. Hi posarem les avellanes picades grosserament i la pell de la llimona. 10 minuts abans de treure la carn l’espolvorejarem amb la`picada.

Per al xutney de pinya:

Galtes2

Picarem el cilantre i el cardamom en el murter. Posarem un raig d’oli en una paella i hi afegirem les espècies picades, la nigella, el clau, la canyella, la vainilla i les seves llavors prèviament raspades de la vaina. Aromatitzarem l’oli un minut i hi posarem la ceba tallada en juliana. Poc després hi afegirem la pinya tallada a daus. Ho mesclarem bé i quan la ceba sigui transparent hi abocarem el vinagre, la sal i el sucre. Reduirem el foc al mínim i ho deixarem coure fins que s’hagin evaporat els líquids, més o manco 20-30 minuts.

 galtes3

Acompanyarem les galtes de vedella amb el xutnei. Tot i que poden semblar seques per la fotografia, queden meloses i molt suaus. Per a mi, que el que no m’agrada és la carn que s’ha de mastegar molt, és un plaer.

La salsa que ens sobri es pot conservar en pots de vidre. Els bullirem al bany maria coberts d’aigua un mínim de 20 minuts. Seran un bon recurs per acompanyar un altre plat o una taula de formatges.

 

Receptes similars: carn

Escaldums

Publicat dia 16 febrer 2017

  M’agrada publicar receptes tradicionals perquè pens que és una bona manera de fer-les viure, de donar-les pervivència en el temps. Sé que no aportaré massa amb aquesta però m’interessa que sigui aquí per a què pugui ajudar a qui…

Llegeix-ne més

Ensalada de llengua amb salseta de llimona

Publicat dia 22 setembre 2016

Després d’una llarga temporada sense publicar voldries encetar altra vegada amb una recepta espectacular, que justifiqui l’absència i el retorn. Però com que l’objectiu d’aquest blog no és aquest crec que és el moment de començar el curs amb un…

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Receptes salades

Croquetes de sípia en la seva tinta

Publicat dia 24 març 2017

Per fer aquestes croquetes em vaig basar en una recepta d’Els fogons de la Bordeta perquè em va semblar una idea magnífica.  Ara és una bona època per a la sípia ja que ens trobam en plena temporada i en trobam…

Llegeix-ne més

Mousse de llenties beluga

Publicat dia 5 febrer 2017

La llentia beluga, anomenada així per la seva semblança amb el caviar, és la varietat més petita que es comercialitza d’aquesta llegum. Tot i les seves petites dimensions és la llentia amb  més proteïna d’origen vegetal.  Pel seu petit volum…

Llegeix-ne més

Receptes similars: verdures

Crema de bròquil i cigrons i bon 2017!!!

Publicat dia 12 gener 2017

Aquests dies tan freds reclamen plats de cullera, plats calents i fumejants que ens faci més fàcil soportar les temperatures baixes. La recepta d’avui és una crema lleugera però bastant completa. Si algú de vosaltres fa una dieta vegana basta…

Llegeix-ne més

Carxofes en conserva

Publicat dia 29 abril 2016

La temporada de carxofes va arribant al seu final i és el millor moment per fer-ne en conserva. A més, estan a un preu irrisori. Aquestes que veis aquí les vaig comprar a 49 cèntims per kg en una botiga…

Llegeix-ne més

Comenta