Greixonera dels darrers dies

Publicat dia 24 febrer 2014 carn. Cuina mallorquina. General. Receptes salades

greixonera dels darrers dies

Em deman si a hores d’ara queda alguna persona que entri en aquest blog. Estic avergonyida d’obrir-lo i veure l’entrada de la paella de llamàntol. La pobra semblava que no havia de ser substituïda mai. La qüestió és que d’ençà que faig feina em costa molt tenir el blog actualitzat. No havia cuinat tant mai en la meva vida però no puc dedicar-me a fer fotografies i són elles les que comanden. Creia que podria aprofitar els caps de setmana per dedicar-lo a taulaposada però després d’estar tota la setmana dins la cuina vull aprofitar per fer les coses que més m’agraden: estar amb la família, els amics o anar a caminar per la muntanya. Darrerament he pogut cuinar i fotografiar un parell de receptes i m’ha anat bé per tenir una reserva d’unes 4 entrades. Així és que no us alliberareu de mi tan fàcilment!

Començarem amb un post molt apropiat en el temps que estam com la Greixonera dels darrers dies. És a dir, dels darrers dies abans de l’entrada de la Quaresma.

Les festes de Carnaval troben el seu origen en els rites pagans dionisíacs i la gastronomia d’aquestes dates, en conseqüència, ens remet a l’excés, dies de festa, bauxa i despreocupació, abans d’un llarg temps d’abstinència i reflexió com és la Quaresma. Les receptes tradicionals dels darrers dies són el resultat d’aquesta base teòrica i també d’un sistema de conservació amb certa precarietat. Calia aprofitar la carn salada, els botifarrons i les sobrassades començades abans que els 40 dies de Quaresma i l’entrada de la calor no ho fessin tot malbé. Un dels plats més habituals és el bullit d’ossos i també la Greixonera. Tant un com l’altre  aprofiten els ossos, els potons i la carota que s’havien conservat en sal des de la matança del porc. M’agradaria tenir temps per fer una coca de tallades però no promet res. 

greixonera1

Ingredients

3/4 kg carota de porc (orella, morro, galta) potó
1/2 kg carn picada de porc
1 llesca de pa gros amarada de llet
4 ous
2-3 branques moraduix
2-3 branques julivert
2 fulles de llorer
saïm
sal i pebre
tallades de sobrassada

Bullirem el potó i la carota fins que siguis ben cuits. Ho tallarem tot a daus petits i ho mesclarem amb la carn picada, el pa amarat esmicolat, els ous batuts i les herbes. Salpebrarem.

Untarem una greixonera de saïm i hi posarem la mescla a dins. Aplanarem bé i la coronarem amb un parell de tallades de sobrassada

greixonera2

Enfornarem els 10 primers minuts a 200ºC. Passat aquest temps baixarem el forn a 180ºC i l’hi deixarem entre 30 i 40 minuts fins que vegem que el ganivet ens surt net. És preferible que no sigui excessivament cuita per tal de què no quedi seca.

La greixonera és deliciosa just treta del forn però hi ha molta gent que la gaudeix els dies posteriors, menjant-la com si fos un embotit. De totes maneres deixau que s’assenti una mica abans de començar-la.

Si no feis matances trobareu les parts del porc esmentades a qualsevol carnisseria. És normal que venguin ossos salats, sobretot en establiments de tota la vida.

greixonera3

Receptes similars: carn

Escaldums

Publicat dia 16 febrer 2017

  M’agrada publicar receptes tradicionals perquè pens que és una bona manera de fer-les viure, de donar-les pervivència en el temps. Sé que no aportaré massa amb aquesta però m’interessa que sigui aquí per a què pugui ajudar a qui…

Llegeix-ne més

Ensalada de llengua amb salseta de llimona

Publicat dia 22 setembre 2016

Després d’una llarga temporada sense publicar voldries encetar altra vegada amb una recepta espectacular, que justifiqui l’absència i el retorn. Però com que l’objectiu d’aquest blog no és aquest crec que és el moment de començar el curs amb un…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Cuina mallorquina

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Suquet de Cap Roig

Publicat dia 14 abril 2016

El peix que més m’agrada és el Cap Roig, un peix robust amb moltes espines i d’un color ataronjat i vermell tacat que el fa ben coneixedor. És un animal molt apreciat al Mediterrani i el seu preu sol ser…

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Mousse de llenties beluga

Publicat dia 5 febrer 2017

La llentia beluga, anomenada així per la seva semblança amb el caviar, és la varietat més petita que es comercialitza d’aquesta llegum. Tot i les seves petites dimensions és la llentia amb  més proteïna d’origen vegetal.  Pel seu petit volum…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Receptes salades

Croquetes de sípia en la seva tinta

Publicat dia 24 març 2017

Per fer aquestes croquetes em vaig basar en una recepta d’Els fogons de la Bordeta perquè em va semblar una idea magnífica.  Ara és una bona època per a la sípia ja que ens trobam en plena temporada i en trobam…

Llegeix-ne més

Crema de bròquil i cigrons i bon 2017!!!

Publicat dia 12 gener 2017

Aquests dies tan freds reclamen plats de cullera, plats calents i fumejants que ens faci més fàcil soportar les temperatures baixes. La recepta d’avui és una crema lleugera però bastant completa. Si algú de vosaltres fa una dieta vegana basta…

Llegeix-ne més

Comenta