Falafels de carabassa amb salsa chermoula

Publicat dia 10 novembre 2015 General. llegums. Receptes salades. verdures

falafels de carabassa i salsa chermoula

A meitat del mes de maig va tancar Llibres Mallorca, botiga i mostrador de la desapareguda Editorial Moll, tot un referent d’aquesta illa. Per alleugerar el tancament posaren els llibres a meitat de preu i va ser una gran oportunitat per trobar autèntics tresors literaris a preus escandalosament assequibles. A casa hi entraren llibres de teatre, clàssics de la literatura catalana i també tots els llibres de cuina que hi vaig trobar i que em cridaren l’atenció. Un d’ells ha resultat ser d’una gran influència per la inspiració que m’ha oferit. Es tracta de  “Mi primera comida vegetariana“, de n’Alice Hart. Els plats que he provat han estat deliciosos, sans, senzills  i tots van acompanyats d’unes imatges que només veure-les ja voldries tenir-los a taula. Una de les receptes que em vaig proposar fer en temps de carabassa va ser aquesta, que he adaptat una mica als meus gustos.

En aquest blog vaig publicar una altra recepta de falafels, de textura més cruixent. Tant una com l’altra m’agraden molt. El fet de mesclar verdura de temporada i llegums té també el seu punt. Aquí els vaig acompanyar amb pa de pita. Clicant aquí trobareu la recepta i també amb una mica d’hummus de pastanaga, recepta que trobareu aquí.

La salsa chermoula és típica dels països del magreb, és una marinada que acompanya carn, peix i verdures. Cada casa té la seva recepta tot i que els ingredients principals són herbes aromàtiques, sobretot cilantre; all, llimona, oli d’oliva i comí. Aquí està acompanyada de iogurt per donar-li un poc de cos. Faig algunes indicacions en els ingredients però valdrà més que els poseu a gust vostre.

falafels carabassa

Ingredients
Per als falafels
100 gr cigrons secs
300 gr carabassa
cilantre fresc
julivert
2 alls
1 ceba
1/2 c/p comí
1 c/p coriandre
1/4 caiena en pols
1/2 c/p gingebre en pols
1 c/p bicarbonat sòdic i una més per posar els cigrons en remull
2 c/s farina de cigrons i una mica més
Per a la salsa Chermoula
Cilantre
Julivert
1/2 c/p llavors de comí torrats en sec en una pella uns minuts
Suc i la pell ratllada d’una llimona
50 ml oli
1/2 c/p sal
1 all
1/2 c/p pebre bord
1 c/p ras-el-hanout
Pebre bo
1 iogurt natural

falafels carabassa2

Posarem els cigrons en remull la nit abans, amb una cullerada de postre de bicarbonat.

Courem la carabassa al forn o al vapor. Aquí la vaig coure al forn amb una mica d’oli, gingebre en pols, sal i pebre bo, embolicada en paper d’alumini a 180ºC uns 30 minuts. Deixarem que refredi i l’aixafarem amb una forqueta.

Colarem els llegums i els picarem, així com l’all, el cilantre, la ceba i el julivert. Ho posarem en un bol, hi afegirem la carabassa, les espècies,la farina de cigrons, el bicarbonat i sal. Mesclarem bé i ho posarem a la gelera per a què agafi cos.

falafels carabassa1

Farem la salsa chermoula posant tots els ingredients manco el iogurt en el tassó del túrmix. Picarem. Batrem el iogurt, el posarem en un bol i hi abocarem la salsa.

Donarem forma als falafels i els passarem per farina de cigrons. Els fregirem en una paella amb molt poc oli i els posarem en un plat amb paper de cuina per a què degotin.

Acompanyarem els falafels amb la salsa chermoula, una mica d’ensalada, pa de pita i altres cremes com l’hummus.

falafels carabassa3

 

 

 

Receptes similars: General

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Receptes similars: llegums

Mousse de llenties beluga

Publicat dia 5 febrer 2017

La llentia beluga, anomenada així per la seva semblança amb el caviar, és la varietat més petita que es comercialitza d’aquesta llegum. Tot i les seves petites dimensions és la llentia amb  més proteïna d’origen vegetal.  Pel seu petit volum…

Llegeix-ne més

Crema de bròquil i cigrons i bon 2017!!!

Publicat dia 12 gener 2017

Aquests dies tan freds reclamen plats de cullera, plats calents i fumejants que ens faci més fàcil soportar les temperatures baixes. La recepta d’avui és una crema lleugera però bastant completa. Si algú de vosaltres fa una dieta vegana basta…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Receptes salades

Croquetes de sípia en la seva tinta

Publicat dia 24 març 2017

Per fer aquestes croquetes em vaig basar en una recepta d’Els fogons de la Bordeta perquè em va semblar una idea magnífica.  Ara és una bona època per a la sípia ja que ens trobam en plena temporada i en trobam…

Llegeix-ne més

Escaldums

Publicat dia 16 febrer 2017

  M’agrada publicar receptes tradicionals perquè pens que és una bona manera de fer-les viure, de donar-les pervivència en el temps. Sé que no aportaré massa amb aquesta però m’interessa que sigui aquí per a què pugui ajudar a qui…

Llegeix-ne més

Receptes similars: verdures

Carxofes en conserva

Publicat dia 29 abril 2016

La temporada de carxofes va arribant al seu final i és el millor moment per fer-ne en conserva. A més, estan a un preu irrisori. Aquestes que veis aquí les vaig comprar a 49 cèntims per kg en una botiga…

Llegeix-ne més

Crema de moniatos i carabassa rostida especiada

Publicat dia 15 febrer 2016

Que bé que acompanyen les cremes en els dies de fred. Aquesta va quedar sedosa i amb un punt picant gràcies al gingebre, la coentor que desprenia em va semblar medicinal. Tenia una ricotta fumada que havia comprat al mercat…

Llegeix-ne més

Comenta