Tarta de brossat amb gelatina de mel i caramels de nous

Publicat dia 27 juny 2012 postres. receptes dolces

La proposta de Memòries d’una cuinera d’aquest mes anava sobre “mel i mató”, fàcil, no? massa fàcil per no poder-se complicar una mica. A Mallorca no solem menjar brossat (mató) amb mel i no és com a Catalunya on és habitual que formi part de les postres.

La meva versió és molt fàcil de fer, només que és millor que es faci d’un dia per un altre per a què qualli bé. Si canviau el brossat per formatge cremós tendreu una tarta philadelphia de tota la vida. He baratat la nata per llet evaporada per alleugerir una mica el pastís. La veritat és que estic contenta amb el resultat, la mescla de les textures és interessant i les nous semblen papallones atrapades en ambre, les pobres!

Ingredients

per a la base:

75 gr galletes tipus digestive

30 gr mantega

per al brossat:

350 gr de brossat

350 gr llet evaporada

12 nous a trossos petits

40 gr sucre

6 gr agar agar

per a la gelatina de mel:

300 gr mel

150 ml aigua

6 fulls de gelatina

per als caramels de nous

4 cullerades de sucre

12 nous

Triturarem les galletes i les mesclarem amb la mantega fosa. Cobrirem amb aquesta mescla la base d’un motllo desmuntable. Ho reservarem a la gelera.

En un cassó bullirem la let evaporada amb el sucre i l’agar agar durant 3 minuts. Ho mesclarem amb el brossat i les nous trossejades fins que sigui homogeni. Ho deixarem refredar una mica. Abocarem la mescla sobre les galletes i ho durem a la gelera.

Hidratarem els fulls de gelatina en aigua freda uns 5 minuts. En un recipient courem la mel amb l’aigua. Aturarem el foc i hi incorporarem els fulls de gelatina. Ho mesclarem bé i deixarem que refredi. Quan el brossat hagi quallat hi afegirem la gelatina i ho deixarem a la gelera fin l’endemà.

Per fer els caramels de nous posarem el sucre en una paella. Quan s’hagi fos hi incorporarem les nous i les mesclarem bé amb el caramel. Les posarem sobre un paper sulfuritzat i repartirem bé el sucre que quedi per damunt les nous. Anant alerta a no cremar-nos estirarem el sucre encara tebi amb els dits per donar-los una mica de forma. Una vegada freds els posarem sobre el pastís així com més ens agradi.

Els pastissets que veis els vaig fer amb la meitat dels ingredients indicats i vaig emprar aros d’emplatar. La recepta de la gelatina de mel no la vaig fer amb agar agar però l’equivalència és d’un full de gelatina per 1 gr d’agar agar.

 

Receptes similars: postres

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Gelat d’herbes dolces

Publicat dia 5 abril 2016

Em pens que la primavera serà més hivernenca que l’hivern mateix. I tot i que el fred no ens acaba de deixar un geladet casolà sempre ve de gust. A mi m’agrada molt fer-ne per a acompanyar altres dolços, el…

Llegeix-ne més

Receptes similars: receptes dolces

Pastís cremós de xocolata i avellanes

Publicat dia 26 febrer 2016

Els pastissos de xocolata m’agraden molt, sobretot si són humits i cremosos, per això sovint em decant pels brownies. Aquest, tot i no ser-ho, és una delícia que reuneix totes les qualitats que m’agraden.

Llegeix-ne més

Galette de pomes amb licor de cassís

Publicat dia 18 febrer 2016

El licor de cassís és un licor originari de’Occitània que s’elabora amb groselles negres i aiguardent. A mi em recorda als parents francesos que, quan venien de visita a ca la padrina, solien dur presents dels “colmados” que tenien: uns…

Llegeix-ne més

Comenta