Cremós de formatge búlgar amb pesto vermell i bastonets de romaní

 

cremós de formatge búlgar amb bastonets de romaníFa unes setmanes ens regalaren un formatge búlgar de llet de vaca molt semblant al formatge feta. Tant la textura com el sabor són quasi iguals, per ventura el búlgar és una mica més àcid. El vaig trobar perfecte per  fer una recepta que havia vist al programa de cuina Robinfood. I com que en realitat és un aperitiu per sucar, què millor que uns bastonets de romaní per acabar-ho de completar?

 Ingredients

per al cremós de formatge

200 gr llet

150 gr llet evaporada

170 gr formatge búlgar o feta

1 full de gelatina

1/4 cullereta pebre rosa en gra

per als bastonets de romaní

ferment:

250 gr llet

150 gr farina

5 gr llevat premsat

massa:

250 gr farina

1 cullereta de sal

80 gr mantega

50 gr formatge fresc (o brossat, o ricotta)

1 cullerada romaní

per al pesto vermell

veure la recepta punxant aquí 

cremos formatge-bastonets2

Començarem fent el cremós. Hidratarem el full de gelatina en aigua freda, millor si està gelada. Esbocinarem el formatge en el pot del túrmix. Encalentirem la llet i la llet evaporada i quan bulli hi fondrem la gelatina. Ho abocarem sobre el formatge i hi afegirem el pebre rosa en gra. Ho picarem amb el túrmix fins que ens quedi una mescla homogènia i cremosa. L’abocarem en un recipient i deixarem que entebeeixi. El taparem amb paper film i el deixarem a la gelera entre 3 i 4 hores com a mínim.

cremos formatge-bastonets1

Mentrestant farem el ferment dels bastonets. Dissoldrem el llevat amb la llet i hi afegirem la farina tamisada en 3 tandes. Ho mesclarem bé. Taparem el bol amb un drap o amb paper film i deixarem que fermenti una hora.

Començarem la massa dels bastonets mesclant la farina amb la sal, el romaní, el formatge i la mantega tallada a daus. Fregarem la farina amb les mans per a què s’integri amb la mantega i el forrmatge i el romaní amolli el seu oli. Quan vegem que ho tenim ben esmicolat hi mesclarem el ferment i ho pastarem un poc. Tendrem, finalment, una pasta aferradissa. La taparem i deixarem que reposi 10 minuts.

cremos formatge-bastonets3

Posarem una mica d’oli sobre la superfície de treball i pastarem la bolla uns 10 segons. Veureu que ja no s’aferra. La deixarem al bol tapada i repetirem la mateixa operació 2 vegades més. Després de la darrera pastada deixarem que reposi 1 hora.

Encalentirem el forn a 180ºC. Desgasificarem la massa i l’estirarem sobre la superfície lleugerament enfarinada. Farem un rectangle prim i tallarem bastonets d’1 cm de gruixa. Els farem rodolar per a arrodonir-los i els estirarem una mica abans de posar-los en una palangana coberta amb paper vegetal. Els col·locarem separats uns dels altres i els enfornarem a prop de 10 minuts o fins que s’hagin daurat.

Farem el pesto vermell picant tots els ingredients amb el túrmix. Per acompanyar el cremós no fa falta posar-hi parmesà. El formatge ja és ben present en el conjunt i tampoc no fa falta.

cremos formatge-bastonets5

Muntarem el cremós posant una culleradeta de pesto vermell a sobre i acompanyant-lo amb uns bastonets i uns espàrrecs cuits al vapor. Com veis aquí, vaig embolicar els caps amb cuixot salat i amb bacallà fumat. El salmó també hi diu molt bé.

Nota: Podeu aprofitar per fer bastonets de gruixes diferents, com més prims més cruixents. Guardats en un recipient hermètic us duraran molt de temps. La idea d’aquestes galletes l’he treta del llibre de Dan LepardFet a mà

La funció de la gelatina és donar cos al cremós. Si n’hi posau més perdreu en untuositat, alerta amb les quantitats.

 

cremos formatge-bastonets6

Receptes similars: entrants

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Croquetes de sípia en la seva tinta

Publicat dia 24 març 2017

Per fer aquestes croquetes em vaig basar en una recepta d’Els fogons de la Bordeta perquè em va semblar una idea magnífica.  Ara és una bona època per a la sípia ja que ens trobam en plena temporada i en trobam…

Llegeix-ne més

Receptes similars: galletes

Créme brûlée de pomes amb galetes d’espígol

Publicat dia 6 novembre 2015

La créme brûlée és una recepta francesa senzilla d’ou, semblant a la crema catalana. Els ingredients són quasi els mateixos, només que la créme brûlée du nata i es cou al bany maria. Ara que és temps de pomes m’han semblat adients…

Llegeix-ne més

Pastissets antics amb confitura de pebres i sobrassada

Publicat dia 7 novembre 2013

La rebosteria de les Illes Balears és rica i variada: masses tovades, farcides, mantecados, torrons, crespells, doblegats, pastes salades amb carn, verdures o peix; coques bambes, quartos, panades., cocarrois, confitures… i la reina indiscutible i reconeguda a tot arreu: l’ensaïmada….

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Escaldums

Publicat dia 16 febrer 2017

  M’agrada publicar receptes tradicionals perquè pens que és una bona manera de fer-les viure, de donar-les pervivència en el temps. Sé que no aportaré massa amb aquesta però m’interessa que sigui aquí per a què pugui ajudar a qui…

Llegeix-ne més

Receptes similars: pastes salades

Panades de pasta escaldada

Publicat dia 21 març 2016

La panada és una de les pastes que més identitat tenen en la gastronomia de l’illa però, al mateix temps, cada casa té la seva pròpia recepta. A casa meva sempre hem fet la mateixa i l’únic canvi que s’ha…

Llegeix-ne més

Espinagada

Publicat dia 14 gener 2016

Quan s’acosta el dia de Sant Antoni a casa ja començam a programar l’agenda per posar data a les espinagades. I tot i que és bastant recent ja deu fer un quinzena d’anys que  dedicam un dia a la seva…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Receptes salades

Mousse de llenties beluga

Publicat dia 5 febrer 2017

La llentia beluga, anomenada així per la seva semblança amb el caviar, és la varietat més petita que es comercialitza d’aquesta llegum. Tot i les seves petites dimensions és la llentia amb  més proteïna d’origen vegetal.  Pel seu petit volum…

Llegeix-ne més

Crema de bròquil i cigrons i bon 2017!!!

Publicat dia 12 gener 2017

Aquests dies tan freds reclamen plats de cullera, plats calents i fumejants que ens faci més fàcil soportar les temperatures baixes. La recepta d’avui és una crema lleugera però bastant completa. Si algú de vosaltres fa una dieta vegana basta…

Llegeix-ne més

Comenta