Pastís chifon

Publicat dia 3 abril 2014 General. receptes dolces

pastís sifó

Vaig trobar el pastís chifon en un llibre de receptes de xocolata. Un manual amb les mesures en tasses i cullerades que sovint em dóna problemes per encertar a la primera però on hi trob bones idees. Una d’elles és la publicació d’avui. L’havia fet dues vegades sense haver pogut fer les  fotografies, però com que diuen que a la tercera va la vençuda, aquí el teniu. La base es fa amb nous del Brasil, ideal per a aquelles persones que no toleren el gluten. La seva textura cruixent contrasta amb el farcit, una espècie de mousse de xocolata que resulta addictiva.

Tot i que és senzill l’heu de fer amb una mica de temps perquè necessita refrigerar per tal de què s’assenti la crema. És més bo el primer dia perquè després la massa es reblaneix i perd el toc cruixent. De totes maneres, si us agrada tant com a casa no arribareu a saber-ho.

pastis sifo4

Ingredients (per a un motllo baix desmuntable de 22cm diàmetre)
per a la base
330 gr nous del Brasil i unes quantes més per a la decoració
90 gr sucre
105 gr mantega
1 polsim sal

per a la crema
225 gr xocolata 70%
250 ml llet
2 i 1/2 c/p gelatina en pols
90 gr sucre glas
2 vermells d’ou
2 blancs d’ou
1 c/p extracte de vainilla
250 ml nata
2 c/s sucre glas
1/4 sucre avaïnillat

Picarem les nous del Brasil i les mesclarem amb el sucre i la mantega pomada. Farem una massa que disposarem en el motllo prèviament untat de mantega. Ens ajudarem amb els dits per escampar-la, procurant que ens quedi de la mateixa gruixa per tot arreu. La cobrirem amb paper film i la deixarem a la gelera una hora com a mínim.

Pastís sifó1

Encendrem el forn a 200ºC. Treurem el film i courem la base uns 10 minuts o fins que estigui daurada. La treurem i deixarem que refredi sobre una reixa. Com que les parets del pastís baixaran una mica, aprofitau abans que es refredi per aixecar la massa amb els dits, anant alerta a no cremar-vos.

Mentre la massa és a la gelera farem el farcit. Hidratarem la gelatina amb la llet durant uns minuts. Passat el temps posarem un cassó al bany maria amb la llet, el vermell dels dos ous, la meitat del sucre glas i la xocolata. Remenarem constantment a foc baix i fins que la xocolata es fongui i la gelatina es dissolgui. Retirarem la crema del foc i la batrem amb les varilles fins que ens quedi homogènia. Cubrirem a pell amb paper film i la tendrem a la gelera entre 45 i 60 minuts o fins que comenci a tornar forta.

Muntarem la nata amb les dues cullerades de sucre i el sucre avaïnillat. Afegirem tres cullerades de nata muntada a la crema de xocolata i la integrarem amb l’espàtula en moviments envolvents.

pastis sifo3

En un bol a part muntarem els dos blancs a punt de neu. Afegirem dues cullerades del sucre glas que ens quedava i seguirem batent i afegint la resta del sucre. Mesclarem aquesta merenga a la crema de xocolata en tres tandes, amb l’ajuda d’una espàtula i en moviments envolvents. Abocarem la crema sobre la base i la refirgerarem unes tres hores.

Abans de servir-la la desmotllarem i la decorarem amb les nous del Brasil filetejades i la nata muntada que ens ha quedat.

pastis sifo5

Nota: quan piqueu les nous és preferible que us quedin trossets més grans, és agradable trobar aquests bocins dins la boca.

Receptes similars: General

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Receptes similars: receptes dolces

Gelat d’herbes dolces

Publicat dia 5 abril 2016

Em pens que la primavera serà més hivernenca que l’hivern mateix. I tot i que el fred no ens acaba de deixar un geladet casolà sempre ve de gust. A mi m’agrada molt fer-ne per a acompanyar altres dolços, el…

Llegeix-ne més

Pastís cremós de xocolata i avellanes

Publicat dia 26 febrer 2016

Els pastissos de xocolata m’agraden molt, sobretot si són humits i cremosos, per això sovint em decant pels brownies. Aquest, tot i no ser-ho, és una delícia que reuneix totes les qualitats que m’agraden.

Llegeix-ne més

Comenta