Caterina taulaposada El que aquí publicaré és la meva herència culinària, receptes meves i d’altres que he anat refent a la meva mida. Aquest blog no té més intenció que intercanviar idees i formar part de qualque manera del món blogaire de la cuina, extensíssim i apassionant.

Coca de patata amb prunes

Publicat dia 9 octubre 2013 Cuina mallorquina. postres. receptes dolces

Coca de patata i prunes

Algunes varietats de pruna estan encara de temporada. Quan era la plena dels albercocs no vaig publicar la coca que solc fer-ne així que he pensat que era un bon moment per provar-la amb prunes. M’agrada com queda perquè és a l’hora humida i esponjosa, amb la textura amorosa que la patata dóna a les masses i el contrast de l’acidesa de la fruita.

Avís que du una mica de feina perquè vol molt de treball per tal d’agafar l’aire que l’ajudarà a créixer. Les masses tovades m’atreuen especialment, quan les tastes se t’oblida la feina i el procés té un component màgic. Alguna cosa viva ha crescut al seu interior i amb la teva feina has contribuït a fer-ho possible.

Ingredients (per a una llauna de 38x25cm)

300 gr farina de força
200 gr patata bullida amb la pell
175 gr sucre ( i una mica més)
2 ous
135 gr llet
90 gr saïm
20 gr llevat premsat
6 prunes grosses 
sucre en pols

Coca de patata amb prunes1

Fondrem el llevat amb la llet tèbia en un ribell. Afegirem el saïm, el sucre i els ous d’un en un. Quan estigui ben mesclat hi posarem la patata que haurem ratllat encara calenta. Anirem posant farina a poc a poc fins que la posem tota. Ens quedarà una massa aferradissa que anirem treballant amb les mans estirant-la de baix cap a alt amb la intenció d’airejar-la. Anirem arreplegant-la la que ens quedi per les voreres. La treballarem d’aquesta manera entre 5 i 10 minuts. Passat aquest temps en untarem les mans d’oli d’oliva, juntarem la pasta i farem una bolla. Deixarem que reposi dins el ribell ben tapada per a què tovi fins que hagi doblat el volum inicial.

coca de patata i prunes3

Passat el temps la desinflarem i treballarem 5 minuts més tal i com hem fet la primera vegada. L’estendrem en el motllo cobert de paper vegetal, procurant que ens quedi ben repartida. La taparem amb un film i deixarem que tovi de nou. Quan estigui a punt tallarem les prunes per la meitat o en grells i les col·locarem amb la part de la popa cap a munt. Omplirem els buits del pinyol amb una mica de sucre i enfornarem la coca a 180ªC uns 20-25 minuts, sempre vigilant que no es cremi. Aquest tipus de coques solen coure amb rapidesa així que us recoman que no perdeu de vista el forn.

coca de patata amb prunes2

La treuerem i deixarem que refredi. Abans de servir l’empolsarem amb el sucre en pols i au, a gaudir!

Receptes similars: Cuina mallorquina

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Escaldums

Publicat dia 16 febrer 2017

  M’agrada publicar receptes tradicionals perquè pens que és una bona manera de fer-les viure, de donar-les pervivència en el temps. Sé que no aportaré massa amb aquesta però m’interessa que sigui aquí per a què pugui ajudar a qui…

Llegeix-ne més

Receptes similars: postres

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Gelat d’herbes dolces

Publicat dia 5 abril 2016

Em pens que la primavera serà més hivernenca que l’hivern mateix. I tot i que el fred no ens acaba de deixar un geladet casolà sempre ve de gust. A mi m’agrada molt fer-ne per a acompanyar altres dolços, el…

Llegeix-ne més

Receptes similars: receptes dolces

Pastís cremós de xocolata i avellanes

Publicat dia 26 febrer 2016

Els pastissos de xocolata m’agraden molt, sobretot si són humits i cremosos, per això sovint em decant pels brownies. Aquest, tot i no ser-ho, és una delícia que reuneix totes les qualitats que m’agraden.

Llegeix-ne més

Galette de pomes amb licor de cassís

Publicat dia 18 febrer 2016

El licor de cassís és un licor originari de’Occitània que s’elabora amb groselles negres i aiguardent. A mi em recorda als parents francesos que, quan venien de visita a ca la padrina, solien dur presents dels “colmados” que tenien: uns…

Llegeix-ne més

Comenta