Coca de patata amb prunes

Publicat dia 9 octubre 2013 Cuina mallorquina. postres. receptes dolces

Coca de patata i prunes

Algunes varietats de pruna estan encara de temporada. Quan era la plena dels albercocs no vaig publicar la coca que solc fer-ne aixĂ­ que he pensat que era un bon moment per provar-la amb prunes. M’agrada com queda perquĂš Ă©s a l’hora humida i esponjosa, amb la textura amorosa que la patata dĂłna a les masses i el contrast de l’acidesa de la fruita.

AvĂ­s que du una mica de feina perquĂš vol molt de treball per tal d’agafar l’aire que l’ajudarĂ  a crĂ©ixer. Les masses tovades m’atreuen especialment, quan les tastes se t’oblida la feina i el procĂ©s tĂ© un component mĂ gic. Alguna cosa viva ha crescut al seu interior i amb la teva feina has contribuĂŻt a fer-ho possible.

Ingredients (per a una llauna de 38x25cm)

300 gr farina de força
200 gr patata bullida amb la pell
175 gr sucre ( i una mica més)
2 ous
135 gr llet
90 gr saĂŻm
20 gr llevat premsat
6 prunes grosses 
sucre en pols

Coca de patata amb prunes1

Fondrem el llevat amb la llet tĂšbia en un ribell. Afegirem el saĂŻm, el sucre i els ous d’un en un. Quan estigui ben mesclat hi posarem la patata que haurem ratllat encara calenta. Anirem posant farina a poc a poc fins que la posem tota. Ens quedarĂ  una massa aferradissa que anirem treballant amb les mans estirant-la de baix cap a alt amb la intenciĂł d’airejar-la. Anirem arreplegant-la la que ens quedi per les voreres. La treballarem d’aquesta manera entre 5 i 10 minuts. Passat aquest temps en untarem les mans d’oli d’oliva, juntarem la pasta i farem una bolla. Deixarem que reposi dins el ribell ben tapada per a quĂš tovi fins que hagi doblat el volum inicial.

coca de patata i prunes3

Passat el temps la desinflarem i treballarem 5 minuts mĂ©s tal i com hem fet la primera vegada. L’estendrem en el motllo cobert de paper vegetal, procurant que ens quedi ben repartida. La taparem amb un film i deixarem que tovi de nou. Quan estigui a punt tallarem les prunes per la meitat o en grells i les col·locarem amb la part de la popa cap a munt. Omplirem els buits del pinyol amb una mica de sucre i enfornarem la coca a 180ÂȘC uns 20-25 minuts, sempre vigilant que no es cremi. Aquest tipus de coques solen coure amb rapidesa aixĂ­ que us recoman que no perdeu de vista el forn.

coca de patata amb prunes2

La treuerem i deixarem que refredi. Abans de servir l’empolsarem amb el sucre en pols i au, a gaudir!

Receptes similars: Cuina mallorquina

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infĂ ncia. Ma mare ens en feia unes raoles bonĂ­ssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabĂ vem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Escaldums

Publicat dia 16 febrer 2017

  M’agrada publicar receptes tradicionals perquĂš pens que Ă©s una bona manera de fer-les viure, de donar-les pervivĂšncia en el temps. SĂ© que no aportarĂ© massa amb aquesta perĂČ m’interessa que sigui aquĂ­ per a quĂš pugui ajudar a qui…

Llegeix-ne més

Receptes similars: postres

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El PastĂ­s Òpera Ă©s un pastĂ­s clĂ ssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sĂ­ sembla clar Ă©s que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de ParĂ­s. Aquest…

Llegeix-ne més

Gelat d’herbes dolces

Publicat dia 5 abril 2016

Em pens que la primavera serĂ  mĂ©s hivernenca que l’hivern mateix. I tot i que el fred no ens acaba de deixar un geladet casolĂ  sempre ve de gust. A mi m’agrada molt fer-ne per a acompanyar altres dolços, el…

Llegeix-ne més

Receptes similars: receptes dolces

PastĂ­s cremĂłs de xocolata i avellanes

Publicat dia 26 febrer 2016

Els pastissos de xocolata m’agraden molt, sobretot si sĂłn humits i cremosos, per aixĂČ sovint em decant pels brownies. Aquest, tot i no ser-ho, Ă©s una delĂ­cia que reuneix totes les qualitats que m’agraden.

Llegeix-ne més

Galette de pomes amb licor de cassĂ­s

Publicat dia 18 febrer 2016

El licor de cassĂ­s Ă©s un licor originari de’OccitĂ nia que s’elabora amb groselles negres i aiguardent. A mi em recorda als parents francesos que, quan venien de visita a ca la padrina, solien dur presents dels “colmados” que tenien: uns…

Llegeix-ne més

Comenta