Brownie amb nabius i pastís de formatge per al 1r aniversari del blog!!!

Publicat dia 30 novembre 2012 General. postres. receptes dolces

Dia 23 de novembre va fer un any de la primera entrada publicada per Taulaposada. Entre una cosa i l’altra no ho he pogut celebrar massa, ni he estat gens ortodoxa amb les dates. I com que a mi m’agrada festejar les ocasions especials amb unes postres, aprofitaré aquestes que són realment un vici.

No em voldria allargar massa dient el que ha significat per a mi aquest any. Vaig començar amb Taulaposada per fugir de l’avorriment que t’aclapara quan et trobes sense feina. La meva formació no tenia res a veure amb la cuina. He estudiat Història de l’Art i amb els temps que corren, l’aposta per inverti en noves propostes i en la cultura en general és quasi bé nul·la. Amb aquest panorama, el blog ha estat una via perfecta per no perdre el cap i m’ha permès experimentar nous plats i començar a practicar amb les postres. Abans no en solia fer mai per no haver de tenir tentacions a casa… ara procur que se les mengin els altres i així quedam tots contents.  Gràcies a aquesta pàgina he tengut l’excusa perfecta per cuinar qualsevol cosa que em vengués al cap, m’ha alliberat! I, de manera casual, he iniciat una nova via professional. Estic molt  il·lusionada i de bon principi pinta molt bé. Si voleu, podeu llegir més informació sobre el tema clicant aquí.

Tenia intenció de publicar de manera més regular i hi ha hagut temps que ho he aconseguit. És complicat posar-se dates perquè moltes vegades manen les fotografies. Si han quedat bé o no determinen la publicació i no sempre és fàcil, en el meu cas, que no tenc un dispositiu especial per prendre-les. Altres vegades manen les expectatives: algunes receptes són un fracàs, les imagines d’una manera, fas tot un muntatge mental que després no té res a veure amb el resultat final i la decepció és tan clamorosa que queda descartada de seguida. I, de la mateixa manera, algunes et sorprenen tan gratament que de seguida veus que han de ser penjades.

No em vull estendre més però abans d’acabar, vull donar les gràcies a totes les persones que consultau el blog. Gràcies per les vostres visites, els comentaris i les subscripcions. Gràcies a tots els companys blocaires per la vostra generositat en molts sentits. Gràcies a la gent de casa meva i a la meva parella per patir les receptes, les degustacions i els fracassos. Gràcies a en Miquel pel seu suport informàtic, jo sola no hauria fet tant! gràcies, en definitiva, a tothom per aquest primer aniversari.

Quan vaig començar vaig pensar, i per què he de fer jo un blog, ara? què puc aportar de nou?… i m’equivocava, no vaig pensar que seria a mi, a qui Taulaposada aportaria coses noves i totes molt bones!

Tres textures i tres sabors diferents en unes mateixes postres. Cada cullerada és una delícia que vos recoman amb entusiasme. Provau-lo de fer, el resultat ho val i no és un pastís de difícil elaboració. Ja em contareu!

Ingredients (per a un motllo quadrat de 20x20cm)

per al brownie
120 gr farina
2 ous
140 gr mantega
180 gr xocolata cobertura
150 gr sucre morè
1 polsim de sal

per al pastís de formatge
400 gr de formatge cremós
150 gr sucre en pols
2 ous
1/2 cullereta extracte de vainilla

per a la crema de nabius
200 ml nata 35% M.G.
50- 75 gr sucre en pols
100 gr de nabius i alguns més per decorar

Encalentirem el forn a 170ºC.

Brownie: Fondrem la xocolata i la mantega a foc molt lent i remenant constantment fins que es fongui del tot. Deixarem que refredi una mica. Hi posarem un ou, ho batrem fins que s’incorpori i hi posarem l’altre. Afegirem el sucre i un cop estigui ben integrat a la massa hi anirem afegint la farina tamisada i la sal. El posarem dins un motllo prèviament untat de mantega i allisarem la superfície amb una paleta o un ganivet

Pastís de formatge: Mesclarem el formatge amb el sucre i l’extracte de vainilla amb les varetes a velocitat lenta. Afegirem els ous d’un en un fins que tenguem una pasta llisa i cremosa. Pujarem la velocitat de la batedora per aconseguir una textura més lleugera i esponjosa però només uns instants. Abocarem aquesta mescla sobre el brownie, l’allisarem i l’enfornarem entre 30 i 40 minuts o fins que vegem que el pastís estigui ferm al tacte, amb les voreres daurades i el centre encara sigui d’un color més pàlid. El deixarem refredar per complet i el posarem a la gelera un mínim de 2 hores o tota la nit.

Crema de nabius: Pujarem la nata i el sucre amb les varetes elèctriques. Hi afegirem els nabius una mica esclafats per a què donin més gust a la crema i seguirem batent fins que la nata estigui semi-muntada. Treurem el pastís de la gelera, escamparem la crema per damunt i el tornarem a refrigerar fins a l’hora de degustar-lo. En el moment de servir podem acompanyar el brownie amb els nabius que havíem reservat.

Nota: La idea d’aquest brownie la vaig treure del receptari “Les receptes de la pastisseria Hummingbird” ed. Acanto, un llibre que fins ara no m’ha decepcionat gens.

La recepta original és una mica diferent. He fet la base amb el brownie que vaig publicar fa unes setmanes però sense nous. En el llibre la crema era de gerds i el color contrastava molt més que no els nabius. No en vaig trobar quan havia de fer el pastís i l’opció escollida l’he trobada ben satisfactòria. La crema és un poc dolça per al meu gust i em decantaria per posar només 50 gr de sucre, dependrà de vosaltres.

Hem d’anar en compte amb les velocitats quan facem el pastís de formatge. Si el batem massa ràpid i durant molt de temps agafa molt d’aire i correrem el risc de què es clivelli en coure’s. Si ens passàs ho podrem amagar amb la crema però millor evitar-ho.

 

Receptes similars: General

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Receptes similars: postres

Gelat d’herbes dolces

Publicat dia 5 abril 2016

Em pens que la primavera serà més hivernenca que l’hivern mateix. I tot i que el fred no ens acaba de deixar un geladet casolà sempre ve de gust. A mi m’agrada molt fer-ne per a acompanyar altres dolços, el…

Llegeix-ne més

Pastís cremós de xocolata i avellanes

Publicat dia 26 febrer 2016

Els pastissos de xocolata m’agraden molt, sobretot si són humits i cremosos, per això sovint em decant pels brownies. Aquest, tot i no ser-ho, és una delícia que reuneix totes les qualitats que m’agraden.

Llegeix-ne més

Receptes similars: receptes dolces

Galette de pomes amb licor de cassís

Publicat dia 18 febrer 2016

El licor de cassís és un licor originari de’Occitània que s’elabora amb groselles negres i aiguardent. A mi em recorda als parents francesos que, quan venien de visita a ca la padrina, solien dur presents dels “colmados” que tenien: uns…

Llegeix-ne més

Dolç antic de Nadal

Publicat dia 14 desembre 2015

Tenia molta curiositat per aquesta recepta del llibre La Rebosteria de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera de na Caty Juan de Corral. A casa meva feim matances cada any i en alguna ocasió havia guardat una corna per fer-la, cosa…

Llegeix-ne més

Comenta