Dolç antic de Nadal

Publicat dia 14 desembre 2015 Cuina mallorquina. General. postres. receptes dolces

Dolç antic de Nadal

Tenia molta curiositat per aquesta recepta del llibre La Rebosteria de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera de na Caty Juan de Corral. A casa meva feim matances cada any i en alguna ocasió havia guardat una corna per fer-la, cosa que finalment, he duit a terme ara.

El punt àlgid de la temporada de matances sol transcórrer de finals de novembre fins a les darreries de desembre. Per les dates i perquè es tractava de conservar i aprofitar els fruits i aliments que hi havia a l’abast no em costa gens imaginar que antany elaborassin aquests dolços. 

Tot i que pot semblar una recepta estranya i curiosa el contrast entre la dolçor del farcit i el cruixent de la corna és, per al meu gust, una mossegada exquisida. Us recoman de veres que la faceu. Si no feis matances a ca vostra podreu trobar la corna a la carnisseria sense problemes.

He fet algunes modificacions a la recepta original, com amarar la fruita seca amb brandy, llevar una mica de sucre i panses, excessives per al meu gust. Si feis receptes antigues anau en compte amb les quantitats de sucre. En posaven més que no ara, possiblement per motius de conservació. Segons l’autora del llibre, aquest plat es treia a taula per Nadal, abans del torrons.

dolç antic Nadal

He d’agrair a ma mare l’ajuda per cosir els saquets, jo sola no sé si me n’hauria desfet. I, per a mi, era la part més complicada de tot plegat.

Ingredients
1 corna de porc de 20cm x 20cm aprox
Sal gruixada
125 ametlla crua
2 vermells d’ou
75-100 gr sucre en pols
1/2 pell de llimona ratllada
20 gr panses
6 albercocs secs
1/2 tassó de brandy
1/2 c/p canyella de bona qualitat

Aprimarem les voreres de la corna i la cosirem fent un saquet, amb espai suficient per poder-lo omplir. L’untarem de sal per dins i per fora i el farem degotar unes 24 hores aproximadament. Passat el temps li treurem la sal i l’eixugarem amb un drap.

Unes hores abans amararem les panses i l’albercoc sec tallat amb el brandy. Reservarem. El brandy ha de tapar la fruita.

dolc antic-nadal1

Batrem els vermells d’ou amb el sucre en pols fins que tenguem una crema blanquinosa. Hi afegirem les ametlles, la clovella de llimona ratllada, la canyella i la fruita seca amb el brandy inclòs. Mesclarem bé.

Omplirem el saquet amb aquest farcit i l’acabarem de cosir. El bridarem per donar força a la corna i l’enfornarem a 180ºC. Us recoman que el poseu en una palangana de forn damunt 2 culleres de fusta o 2 canyes, igual que si rostísseu una porcella. És important que no toqui el cul de la palangana per a què el suc no reblaneixi la pell. Jo el vaig tenir prop d’una hora i l’anava girant cada 15 minuts per a què es rostís bé per tot. Però això ja dependrà del forn que tengui cadascú

dolç antic-nadal2

El courem fins que sigui ben daurat i cruixent. Deixarem que refredi i el tallarem a bocins abans de treure’l a taula.

Notes

-Us recoman que aprimeu les voreres de la corna abans de cosir-la. Pot resultar complicat atravessar-la amb l’agulla si no ho feis.

-També és important disposar d’una agulla gruixada. La que veis a la fotografia és la que s’usa a casa per cosir els camallots.

dolç antic-nadal3

-No us esvereu si creis que la peça està poc farcida ja que s’infla dins el forn. Jo vaig pagar la novatada i quan el vaig fer amb el doble d’ingredients me’n va sortir la meitat a fora. Per saber si ja està prou farcit heu de pitjar al centre de la peça, intentant tocar el fons. Tot el que sobresurti hi està de més. Per aquest motiu és millor fermar el dolç, per donar-li força ja que el farcit s’eixampla.

dolç antic-nadal4

 

 

Receptes similars: Cuina mallorquina

Coca de jonquillo

Publicat dia 31 març 2017

No puc deixar d’associar el jonquillo a la meva infància. Ma mare ens en feia unes raoles boníssimes quan estava de temporada. Els meus germans i jo ens les acabàvem sense cap protesta. Res a veure amb els dies de…

Llegeix-ne més

Escaldums

Publicat dia 16 febrer 2017

  M’agrada publicar receptes tradicionals perquè pens que és una bona manera de fer-les viure, de donar-les pervivència en el temps. Sé que no aportaré massa amb aquesta però m’interessa que sigui aquí per a què pugui ajudar a qui…

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Pastís Òpera

Publicat dia 7 març 2017

El Pastís Òpera és un pastís clàssic de la rebosteria francesa, l’autoria del qual s’atribueix a diversos pastissers de renom. El que sí sembla clar és que el seu nom fa honor a l’edifici de l’Òpera Garnier de París. Aquest…

Llegeix-ne més

Mousse de llenties beluga

Publicat dia 5 febrer 2017

La llentia beluga, anomenada així per la seva semblança amb el caviar, és la varietat més petita que es comercialitza d’aquesta llegum. Tot i les seves petites dimensions és la llentia amb  més proteïna d’origen vegetal.  Pel seu petit volum…

Llegeix-ne més

Receptes similars: postres

Gelat d’herbes dolces

Publicat dia 5 abril 2016

Em pens que la primavera serà més hivernenca que l’hivern mateix. I tot i que el fred no ens acaba de deixar un geladet casolà sempre ve de gust. A mi m’agrada molt fer-ne per a acompanyar altres dolços, el…

Llegeix-ne més

Pastís cremós de xocolata i avellanes

Publicat dia 26 febrer 2016

Els pastissos de xocolata m’agraden molt, sobretot si són humits i cremosos, per això sovint em decant pels brownies. Aquest, tot i no ser-ho, és una delícia que reuneix totes les qualitats que m’agraden.

Llegeix-ne més

Receptes similars: receptes dolces

Galette de pomes amb licor de cassís

Publicat dia 18 febrer 2016

El licor de cassís és un licor originari de’Occitània que s’elabora amb groselles negres i aiguardent. A mi em recorda als parents francesos que, quan venien de visita a ca la padrina, solien dur presents dels “colmados” que tenien: uns…

Llegeix-ne més

Créme brûlée de pomes amb galetes d’espígol

Publicat dia 6 novembre 2015

La créme brûlée és una recepta francesa senzilla d’ou, semblant a la crema catalana. Els ingredients són quasi els mateixos, només que la créme brûlée du nata i es cou al bany maria. Ara que és temps de pomes m’han semblat adients…

Llegeix-ne més

Comenta